torsdag 1 november 2007

Alkoholens biverkningar

Idag sitter jag inne och kalkylerar. Det vill säga att jag håller på med Excel. Jag sitter inte och spekulerar vad som händer näst i krogvärlden. Slående krogvakter eller politiker som dricker för mycket vin med journalister.

Det är bra att statsministern idag släppt på sekretessen och medgivit att Schenström hade jour. (SvD, DN) Det är en riktigt bedrövlig historia. Visst ska politiker kunna ta sig ett glas vin eller två. Men inte dricka mängder på tu man hand med en journalist och dessutom ha ansvar för rikets krisberedskap. Det som hänt är inte bra. Det tar fokus från viktiga politiska frågor. Och bidrar till att öka föraktet för politiken och politiker. Dessutom kan det vara fråga om mutbrott eftersom det var TV4 som bjöd på vinet. (DN, SvD) Fast jag kan inte låta bli att fundera över varför TV4:s reporter kommer undan så lindrigt.

Mutbrott däremot är det inte när ett politiskt parti i Ryssland försöker locka väljare med fri vodka. (SvD) Det är väl ett sorgligt bevis på hur situationen ser ut i Ryssland. Som väl är har vi inte kommit dit i Sverige. Här är det väl på sin höjd godis och ballonger som de politiska partierna erbjuder när det är valrörelse. Något parti delar också ut röda rosor.

Ännu mera alkohol bland nyheterna. I Halmstad försökte en rattfull kvinna med 2.7 promille i blodet smita efter det att hon kört på först en bil sedan bilens ägare. (SvD) Det är väl så att när alkoholen går in går vettet ut. Oavsett om det är en statssekreterare eller någon annan som pimplar i sig det.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det hela är ett storm i ett vattenglas. Men pressen har förstorat upp det till löjliga proportioner men missar andra som slirat runt på fyllan bland våra kära folkvalda. Om Schenström varit man och sosse, skulle detta verkligen ha hänt?

Anonym sa...

Själv skulle jag aldrig drömma om att lämna in en sådan barnota (bara dricka för 945 kr) till min chef. Om jag nu mot förmodan skulle ha druckit så mycket skulle jag nog ha kastat kvittot i en papperskorg och låtsats som om jag bara mådde bra nästa dag.

Anonym sa...

Ska man ha jour för Sveriges krisberedskap då ska man inte dricka alkohol under jourtiden punkt slut. Inte ens jag som jobbar på en sketen fabrik dricker en öl när jag har jour. Det kan väl inte vara så svårt att inse. Sedan att hon bara blir åtalad för mutbrott. Vad då? Är det inte ett långt allvarligare brott att åsidosätta sitt ansvar för alla Sveriges invånare?

Anonym sa...

Men jag måste ändå tillägga, att jämfört med Göran Persson och Lars Danielsson är det här mycket bra skött.

Anonym sa...

citat:
"Det hela är ett storm i ett vattenglas".

Visst det !
Ha "regeringsjour" full är väl inget att bråka om !
Hick !!
Köra bil berusad är också egentligen OK ! Så länge man inte kör ihjäl någon så där riktigt allvarligt !
Ha jour på ett atomkraftverk ? Helt OK, någon jäkla knapp kan man väl ändå träffa !
Pilot ? Klart, ner kommer man alltid !
Eller operera ut blindtarmen på någon på sjukhuset !
Egentligen kvittar det ju om man får tag i blindtarmen, levern eller en lunga ?
Om det blir fel organ kan man ju påstå att "med hänsyn till rikets säkerhet kan det ej avslöjas vad det var för ett organ !"

Peter

Anonym sa...

Jag är så besviken över alla dessa skandler. Jag vill se mer konkret politik som gör livet lättare och friare för individen. Suck :-(

Hur argumentera för personligt ansvar (som jag ofta gör) när högt uppsatta politiker/tjänstemän gör bort sig?

Jag är uppgiven...

Anonym sa...

Tycker verkligen hon inte borde varit så berusad med en sådan viktig tjänst ..

Men jag tycker också det är skönt att en politiker visar sig lite mänsklig, vill juh inte bara ha robotar som tar besluten åt oss.

Tycker dessutom att smutskastning och pajkastningen i politiken börjar ta för stor plats, nu kommer det här diskuteras i stället för viktiga frågor..
snart har vi kanske en känd skådespelare som statsminister..

Det är inte dom som gör minst personliga fel jag vill rösta på utan dom som gör mest politiska rätt

Tycker nog också att uttrycket storm i vattenglas var lite fel som ngn skrev, men som media beter sig och överdriver och vinklar sina reportage kan man juh inte lita på dom helt heller.
har sedan länge bojkottat kvällspressen. /Wiktor

Anne-Marie Ekström sa...

Visst är det trist med alla skandaler. Men jag håller också med om att media överdriver en del. I stället för att berätta om alla fritidspolitker som offrar kvällar och nätter och ibland även dagar för att sitta på möten i stället för att umgås med familjen eller göra något annat roligt, så gräver media för att hitta en eller annan skandal.
Hittar de ingen så gör de en.
Den aktuella händelsen var visserligen allvarlig och ingen storm i ett vattenglas.
Det media älskar är att leta fel hos politiker och särskilt taxikvitton. Det kommer visst i Kalla fakta nästa vecka. Och de bryr sig inte om förklaringar till varför.
Oavsett var man bor i landet ska man ha möjlighet att kunna vara riksdagsledamot och genomföra de uppgifter som det uppdraget medför. Vilket innebär att man åker fram och tillbaka till Stockholm nästan varje vecka och måste vara uppe en viss tid. Jag hade fördelen att jag hade bra tågförbindelse. Men det finns de som saknar bra kommunikationer. De kanske måste åka taxi långt för att ta sig till flyg eller tåg. För att överhuvudtaget komma fram under dagen. Och de dagar man är på hemmaplan ska man hinna göra studiebesök och träffa det lokala partiet.
Jag saknar riksdagasarbetet. Det var oerhört givande och intressant men det innebar också en hel del slit och stress. När jag släpade papper i ryggsäck och drog resväska mellan centralen och riksdagshuset fanns inga reportrar där. Och det var så de flesta gjorde och gör.
Men de verkliga skandalerna gör att politikerföraktet ökar men samtidigt undrar jag hur de som gnäller och klagar på politiker vill ha det i stället. Hur ska landet styras. Vem ska se till att det kommer in pengar till välfärden och vem ska fördela dem.
Jag brukar säga till dem som gnäller. Bli politiker själv. Det var så jag började.

Anonym sa...

"Bra att politiker visar sig männskliga" Vilket j-a dyngsnack 90% av den vuxna befolkningen dricker alkohol ,världens farligaste drog ,normaliseringsprocessen gör enorma landvinningar ,knappt ett matprogram eller möte på resturangen utan alkohol, vi dricker mer än någon gång i historien ,de misserabla 17-18 talen inräknade,statistik från den tiden är på 20 procentig alkohol nu räknas 100 procent per liter vi går med raska steg mot en situation likt den i Thule,där man sen några år förbjudit alkohol för att rädda befolkningen . I sthlm har 27 procent av de vuxna männen stora problem med alkohol säg att dom har två nära anhöriga så lider 80 procent !!!! så sluta försvara eran medicinering , ni vanliga .

Anonym sa...

Du verkar juh inte fattat ngt av det jag skrev..
Prova att läsa mer än bara en rad..
Min poäng var att jag tycker det är mänskligt att fela.
Står inte vad jag kan se ngnstans att jag tycker att hela befolkningen ska dricka mer alkohol. / Wiktor
ps( Om 80% lider av alkohol undrar jag var gränsen för lida går ?)ds