onsdag 7 november 2007

Brott och straff

Har precis kommit hem från en intressant dag tillsammans med en rad personer från olika verksamheter för att lägga upp grunderna för ett brottsförebyggande råd i Brämhults kommundel. Vi fortsätter i morgon. Återkommer med rapport då.

Under tiden jag tillbringat dagen under takåsen på Yxhammarsgården i Borås har inte världen stått still utanför.

I Finland har åtta personer skjutits ihjäl i en skola. Efter vad jag kan utläsa ur artiklarna i media (DN, SvD) verkar det ha varit en riktig skräckhändelse. Som alltid ställer man sig frågan varför. Och varför har inte gärningsmannen uppmärksammats tidigare. Det kan väl inte ha skett förvandling över en natt. Dessutom verkar det som om han lagt ut en video på nätet där han poserar med en pistol och nämner skolan där han utförde sitt dåd.

Tillbaka till Sverige.

En fråga jag ställer mig är hur Thomas Bodström både kan vara försvarsadvokat och vara ordförande i justitieutskottet. Det om något måste väl vara att sitta på två stolar. Frågan aktualiseras idag i en artikel där det framgår att han försvarat Tomas Brolin i en rättegång. (SvD) Hur han sedan dessutom har tid att skriva deckare är en gåta för mig. Han borde väl ha fullt upp bara med att vara ordförande i justitieutskottet.

Nästa fråga jag ställer mig är hur det är möjligt att en person som varit dömd för mord har möjlighet att studera till läkare. Visst ska den som tjänat av sitt straff vara fri men det finns vissa yrekesområden där man ändå borde pröva lämpligheten. (DN, SvD). Det känns klokt att socialstyrelsen utreder detta. (SvD)

13 kommentarer:

Anonym sa...

hmmm ... när en person har avtjänat sitt straff då?

när är man fullvärdig medborgare igen?

jag vill bli undersökt av en kompetent läkare. Å det är den enda jag tycker är viktigt.

Barbaselo sa...

Jag håller inte alls med bloggaren.
Eftersom det inte går att se på en dömd brottsling om han/hon bättrat sig under den tid han/hon sitter i fängelset, så borde det inrättas en karenstid EFTER frigivningen, så att samhället kan se att dem dömde kan uppföra sitt i frihet.

Därefter, om den dömde skött sig oklanderligt under den s.k. karenstiden så skall han/hon ha samma chans i livet som vem som helst.

Alla kan göra fel. Det är mänskligt.

En karenstid skulle kunna vara lika lång som själva fängelsestraffet, så att när en som suttit elva år för mord friges, så får han vänta elva år till - och inte hamna i polisens förvar igen. Därefter skall han/hon få samma chanser som vem som helst.

I annat fall, d.v.s. att dömda utestängs från vissa yrken (fler och fler - de har aldrig blivit färre) så innebär det i praktiken att dom dömts på livstids utstötning. Då är vi icke-dömda lika goda kålsupare.
Usch, jag ryser vid blotta tanken.

Anonym sa...

När man har suttit av sitt straff så borde man rimligtvis vara en fullvärdig medborgare i samhället igen.

Men en pedofil som just kommit ut ur fängelse skulle få jobb på ett dagis/skola är självklart olämpligt. Det tål att utredas, men man skulle göra ett grovt misstag om man tar bort möjligheten för en frigiven att återgå in i samhället.

Hellström sa...

Den skillnaden som finns mellan yrken där människor som tidigare utnyttjat barn och vill arbeta med sådana är att barnen inte kan förväntas skydda sig själva. Vuxna, myndiga personer som går till läkaren kan dock detta.

Anonym sa...

Hellström, det du skriver stämmer tyvärr inte. Vilka är det som behöver läkarvård? Jo, det är de sjuka och de gamla, som just för att de inte kan skydda sig själva, söker hjälp.

Anne-Marie Ekström sa...

Det här är en otroligt svår fråga. Jag tycker också i princip att har man avtjänat ett straff så har man gjort det och ska kunna komma tillbaka som en fri människa.

Men om jag vet att det finns en läkare någonstans i läkarkåren som har mördat någon på grund av hatbrott skulle jag nog inte känna särskilt stort förtroende för läkarkåren. På något sätt ställer jag högre krav på de människor som har ansvar för andra männsikors väl och ve. Till och med liv.

Barbaselo har väl hittat någon sorts kompromiss.
När det gäller att "vända papper" på ett kontor eller andra typer av arbete ställer jag inte lika höga krav.

Hellström sa...

Anonym: Det är definitivt inte bara gamla och sjuka människor som besöker läkaren. Men men, nog om det.

Hur som helst är detta en väldigt svår fråga, men rent teoretiskt måste personen ifråga har framstått som gott läkarmaterial, annars borde han inte ha kommit igenom intervjun. Visst, är människan fortfarande nazist skulle jag ha svårt för honom men visst måste det få finnas rum för folk att bättra sig.

Anonym sa...

Hur kan vi kräva av ex-fångar att de ska uppföra sig som goda medborgare om vi inte är redo att behandla dem som det?

För övrigt skulle han väl mista sin framtida läkarlegitimation (eller bli utkickad från utbildningen) ifall han återföll i sin gamla bana?

Det här är en chans att rehabilitera och göra en god människa av ett tidigare rötägg. Är vi civiliserade människor eller barbarer med internetuppkoppling? Väljer vi förlåtelse eller hat och hämnd?

Anonym sa...

Jag förstår inte alls hur han kan få studera till läkare? Det är ju inte direkt massa parkeringsböter han har dragit på sig, han har MÖRDAT en person, hur kan någon kalla det för det bara är sånt som sker och att det är mänskligt? Och hatbrott om inte annat? Det är inte varje dag man "råkar" mörda någon. Släng ut honom från utbildningen! Skulle en skola inse att dom hade en lärare med nazistiska åsikter skulle dom ju slänga ut den personen på en gång, gör samma sak här. Man är helt enkelt inte lämpad att plugga till ett yrke som har hand om liv och död, oavsett hur många år man suttit av!! Jag blir upprörd!

Barbaselo sa...

Till Anonym som skrev den 7 november 2007 23:42:

Jag försvarar absolut ingen som mördat någon. Det är det allvarligt brott. Inte så mycket mot offret - som ju knappast lider, utan mer mot de anhöriga som får utstå en outhärdlig saknar.

Men om vi skulle följa dina åsikter, så skulle Sverige tvingas minska antalet invandrare med en ansenlig mängd, eftersom många kommer från oroshärdar runt om i världen, där de insett att det inte kunnat stanna kvar.

Och om vi anser att dessa människor är smarta, och vänder på saken - så uppstår frågan "Vad skulle jag själv göra om jag mördat en eller flera människor och riskerar att gripas?". Självklart skulle jag fly. SÅ LÅNGT SOM MÖJLIGT.

Det kan vara en bidragande orsak att människor från en annan världsdel väljer att fly till just Sverige - istället för att fly till sitt grannland som i många fall har samma språk.

Anonym sa...

Herre min gås. Ska han skriva deckare? Det har jag missat totalt...

Anonym sa...

Barbaselo: försöker du vara sarkastisk? Ditt resonemang är pinsamt, rent ut av idiotiskt.

Barbaselo sa...

Till Anonym som skrev 8 november 2007 21:29:

Välkommen till Sverige.
Jag har tagit del av din åsikt, som du har din fulla rätt att uttrycka.