fredag 23 november 2007

Dagen efter

Idag är dagen efter. Det vill säga efter två dagars budgetfullmäktige i Borås där ändå inte allt hann avhandlas. Nu blir det en tredagarstillställning eftersom de ärenden som inte hanns med ska klaras av den 11 december i stället.

Till nästa år behövs det en rejäl förändring av upplägget. I år diskuterades detaljer första dagen under allmänt som återkommer under andra punkter. Och framför allt blev den första dagens debatt synnerligen virrig med ena minuten någon som talade om vårdnadsbidrag och nästa om en ackumulatortank. Blandat med integration och terapihundar. Stort och smått om vartannat.

Debatten kan säkert göras på flera sätt. Men att dela in budgetdiskussionerna mer ämnesinriktat är ett sätt. Integration diskuteras under en punkt. Skola under en. Äldreomsorg under en och så vidare. Och inte så detaljerat. Om det inte är av intresse för alla. Detaljerna ska ju diskuteras i nämnderna.

Sedan kanske det är så att man kan göra liknande som i riksdagen. Att partierna utser en företrädare som är huvuddebattör som inte är tidsbegränsat och att andra får möjlighet till ett kortare inlägg på två eller tre minuter. Oppositionen ska nog ha möjlighet till fler inlägg. Jag har inte tänkt färdigt. Men något åt det hållet. Det borde vara något man kunde komma överens om.

Att något måste göras är klart. Sådana här möten kostar pengar och tid. Och för de som inte är uppe och gör några inlägg (tur att det finns sådana annars skulle väl mötet ta en vecka) så blir det en lång dag att bara sitta och lyssna. Meningsfullheten i uppdraget urholkas med varje timme.

Det kanske också är dags att diskutera mer visioner och mindre detaljer som Lars Gustaf var uppe och föreslog med sin väl förberedda presentation. Hur vill vi att Borås ska se ut i framtiden?


 

Inga kommentarer: