måndag 5 november 2007

Skattefusk igen

Vet inte riktigt vart dagen tog vägen idag. Sysslade med bokföring på förmiddagen och läste handlingar till mötet i kväll på eftermiddagen. I styrelsen i Borås Energi Nät AB som jag blev invald i i våras.

Det är inte så mycket politik det handlar om där utan mest teknik. Elnät och kommunikationsnät. Mycket nytt i början, men intressant.
Något som är på gång att påbörjas just nu är utbyte av alla elmätare i Borås. För att alla ska kunna få betala den faktiska förbrukningen av sin elström kontinuerligt. Inte som idag få betala för en uppskattad förbrukning. Och sedan få en justering i efterhand. Detta är något som kommer att påverka alla boråsare.

Har annars inte riktigt känt för att skriva idag. Skattefusk och svartarbete står mig upp i halsen. Och det politikerförakt det för med sig.
Men ibland går media lite väl långt. Att ringa runt en söndagskväll till riksdagsledamöter och fråga om de någon gång i hela sitt liv anlitat svart arbetskraft tycker jag är överdrivet och man kan undra om det verkligen är sanna svar som avgetts. Självklart ska alla, inklusive riksdagsledamöter, följa lagarna. Men riksdagsledamöter är också människor och kan ha gjort något fel någon gång i sitt liv. Innan det ens fanns en tanke på att de skulle bli politiker. Ett eventuellt snedsteg i unga år ska ingen behöva stå till svars för hela livet.
Det som måste vara avgörande är om det pågår kontinuerligt och är satt i system. Och attityden. Det kan inte vara så att bara för att man tycker att skatterna är för höga så får man strunta i dem. Eller att låta bli att betala TV-licens.

Det är allvarligt, om detta att politiker fuskar, för med sig att alla andra tycker att det är ok att fiffla. Även om jag tror att det nog finns många som skulle köpa tjänster svart ändå. Och man kan inte som enskild person skylla ifrån sig att politiker fuskar. "Då kan jag göra det också".
För det första så är det så att det allra flesta politiker inte fuskar. Jag hoppas det i alla fall. För det andra har varje person ett eget ansvar. Man kan själv välja. Och om man är missnöjd med de politiker som finns så får man väl själv ställa upp och göra det bättre. (DN, SvD)

Att statsministern lovar bot och bättring i egna led är väl men jag tror att det är en viktig fråga för alla partier. Vad förväntas av en förtroendevald? (DN, SvD) Det är viktigt att tänka efter innan man gör något.

Ibland blir man också själv ställd inför påverkan från andra. Som kanske inte alla gånger är lätt att stå emot. Till mina släktingars förtrytelse vägrade jag att gå med på en tvivelaktig grej i samband med ett arv. Det var inget olagligt men inte i mitt tycke särskilt moraliskt rätt. Jag satt ju också i skatteutskottet. Att undvika arvsskatt (på den tiden den fortfarande fanns) genom ett kryphål i lagen. Jag fick en särlösning och betalade snällt och lydigt min arvsskatt. Många tyckte nog jag var korkad.

Jag hoppas att det börjar diskuteras politik snart i stället för politiker. Visst ska politiker synas i sömmarna men också vad han eller hon gör med sitt politiska uppdrag.
Jag är rädd att det kommer att bli allt färre personer som vill bli förtroendevalda. Ifrågasättandet och misstänkliggörandet gör att man tröttnar. Jag har funderat både en och två gånger om jag skulle strunta i all politik och koncentrera mig helt och hållet på företaget. Men jag kan nog ändå inte hålla mig borta från det politiska. Det finns många viktiga frågor kvar att jobba för. Återkommer senare i veckan bland annat med rapport från ett möte om ett eventuellt brottsförebyggande råd i min kommundel, Brämhult.
Avslutar nu min något förvirrade historia. För att vara utsövd i morgon när jag ska gå på frukostmöte med Brämhulta företagarförening.


1 kommentar:

Gun Svensson sa...

Ja, tänk om hela denna bitvis sorgliga historia kunde leda till att alla politiska partier kunde enas om några etiska riktlinjer för folkvalda, så att vi kunde komma bort från detta "kampanjmakeri", som både politiker och journalister förlorar på i längden. Idag säljs politik som en vara, med mer eller mindre justa kampanjmetoder, medan den i själva verket utgör grunden för vår demokrati.