fredag 9 november 2007

Lite av varje en snöig fredag

Titta det snöar.

Det är alltid lite speciellt med årets första snö. Den är för det mesta ganska blöt och ligger inte kvar så länge. Men att sitta inne och titta ut på snön är lite rogivande. Även om den idag far runt en del i vinden. Just nu känns det som om snön kommer rakt på mig. Men som tur är stoppas den av fönstret.

Och det kanske är så att snön är bäst när man sitter inomhus och tittar ut på den. Att köra bil i snöstorm är inte så roligt. Inte på tillfrusna vägbanor heller som det lär bli senare i kväll. Får väl ändå försöka ta mig till manifestationen mot rasism i eftermiddag.

Förhoppningsvis blir det inte så illa som i Storbritannien. Där människor tvingas lämna sina hem på grund av stormen. (DN, SvD) På grund av risk för översvämningar.

I övrigt kan konstateras att den hemska händelsen i en skola i Finland där 9 människor fått sätta livet till har inspirerat andra att göra lika dant. Både här i Sverige, där en rektor i Enskede blivit hotad av två unga elever, 16 respektive 17 år gamla. Dessa har blivit gripna av polisen och är misstänkta för mord. (SvD, DN) Och i Finland sprids rykten att fler skolor blivit hotade. (SvD)
Vart håller världen på att ta vägen? När unga människor känner sådan fientlighet mot samhället. För det måste vara det som släpper lös sådana våldsamma reaktioner.
Det känns ännu mer viktigt med de diskussioner vi, ett antal personer från Brämhults kommundel inklusive politiker och polis, hade under två dagar för att hitta former för ett brottsförebyggande råd. Läs mer här om mina tankar och en artikel i BT.

Vuxenvärlden måste ta ungdomars frustration på allvar. Redan från allra första början måste också samhället vara med och stötta de familjer som finns i riskzonen. Familjecentraler där flera aktörer samverkar borde finnas på fler ställen. Särskilt i en sådan kommundel som Brämhult där det finns många människor som bär på svåra trauman från krig och annan förföljelse.

Så till detta med fusket och svararbetet. Jag tycker absolut inte det är rätt att köpa svarta tjänster. Det vill jag påpeka.
Men jag har efterlyst den andra sidan. Som man brukar säga. Det behövs två för en tango. Vilka är det som säljer svarta tjänster. Kan det vara så att det är personer som har a-kassa men ändå jobbar svart. Att så mycket pengar som 10 miljarder varje år betalas ut från bidragssystemen på grund av fusk är helt oacceptabelt. (SvD, DN)
Jag kan förstå att man tycker att det är ok att fuska när det kommer fram att även politiker på hög nivå gör det . Men dels är det ett fåtal (och det är inte bara borgerliga politiker) som bär sig illa åt och dels kan ingen människa skylla på någon annan. Alla har ett personligt ansvar.

Nu får jag nog ägna mig åt lite förberedelsearbete.

1 kommentar:

Anonym sa...

Låt oss börja med de 10 miljarderna, vilka är framräknade med hjälp av statistik. Statistik, och det borde väl du mattesnille veta, är högsta formen av lögn.
Och sen till det andra. Publiceringen av fusket kommer allt för nära diverse avslöjande av div moderaters skattefuskande/svarjobbsbetalning. Tonar man ner de sk småsakerna blir då 10 miljarder till en helt annan dignitet.
För att vara tydlig: skattefusk, i vilken form som helst, är definitivt inte acceptabelt. Sedan är det en definitionsfråga t ex när diverse bonusnissar kan föra över miljoner kronor till sk pensionssparande hos sk banker på de återstående skatteparadisen. För oss vanliga är de inga paradis utan det helt motsatta. Och det borde dina partikollegor i riksdagen också kunna fatta? Eller?