söndag 18 november 2007

Söndagsblandning

Söndagsmorgon och vädret utanför fönstret är fortfarande av det trista slaget. Disigt och dimmigt.

Opinionsundersökningen idag var inte heller av det mest muntra slaget. (SvD, DN) Oppositionen har ett stabilt övertag över allianspartierna. Inte ens en liten uppgång för fp finns att glädjas åt.
Som jag skrivit tidigare. Det är tur att det är några år kvar till valet. Mycket kan hända på den tiden. Men då får det inte vara fler skandaler. Och det är dags för regeringen att berätta för medborgarna varför man gör si eller så. Regeringen måste bli mycket tydligare med att motivera olika beslut. Särskilt när det gäller kontroversiella beslut. Och ha en dialog med medborgarna.

En hel del tuffa beslut har fattats under det gångna året som drabbar enskilda individer. Ibland onödigt hårt. Jag tänker bland annat på kvinnan som ska tvingas flytta till Karlskrona från Luleå trots att hon har ett ettårigt barn. För ett vikariat inom barnomsorgen.
Jag tycker att det är viktigt att det finns krav på att söka jobb på andra orter. Och att man ibland till och med måste flytta. För varför ska de som arbetar försörja andra som inte vill arbeta. Men det måste finnas rim och reson. Jag tror inte att det var regeringens avsikt att det skulle bli som i det nämnda fallet. Det finns i riksdagens beslutshandling följande text

"Det ska dock poängteras att rimlig hänsyn ska tas till den sökandes förutsättningar för arbetet och andra personliga förhållanden vid prövning av om ett arbete kan anses lämpligt. Det betyder att man även i fortsättningen kommer att kunna väga in den arbetssökandes möjligheter att arbeta inom ett annat yrkesområde, pendla, veckopendla, flytta etc. "

Till något helt annat

Något som verkar intressant är förändringen av nyhetssändningarna på SVT. (DN) Aktuellt ska bli ett mer djupgrävande nyhetsprogram och ta upp bara två nyheter som man vänder och vrider på ur olika perspektiv. Dessutom ska man lägga ut videoklipp på nätet från planeringen under dagen kontinuerligt.
Hur nu man ska hinna se alla dessa klipp tillsammans med alla andra nyheter som flödar på nätet? Och dessutom jobba. Jag tror dock att man är inne på rätt väg när det gäller att göra fördjupningsreportage. Idag kommer ofta bara en sida fram i nyhetsreportagen. Ofta en förenklad bild. Påverkad av journalistens egen uppfattning. Ska bli spännande att se vad det blir.

När jag läser att Sverige få 30 miljoner från EU:s flyktingfond blir jag mest arg. (SvD) Visst är det bra att vi får extra pengar från EU. Men varför ska övriga EU-länder tro att de tar sitt ansvar när det bara köper sig fria. Det känns bra att flera svenska riksdagsledamöter enligt TV4 går ut och uppmanar till exempel Danmark att ta sitt ansvar.

Nu måste jag göra annat. Förbereda budgetfullmäktige till exempel.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker Danmark står rakryggade och belyser problemen med invandringen och ser till att få till ett system som gör att de integreras på bästa sätt innan de får komma in i landet.

I sverige tar vi bara i mot folk för att politiker tjänar en massa pengar på det. Vi måste få rösta mot invandring så att vi kan lägga pengar på att integrera de som redan fått uppehållstillstånd.

Anonym sa...

Det var en rejäl summa pengar Sverige kan kvittera ut från EU, för att vi tar emot 30000 flyktingar från Irak på ett år. Inte sant? Få se nu, vad det blir ... ? Ett tusen kronor per flykting. Det räcker i alla fall till hyran uppemot en vecka! Eller mat i en vecka. Inte till bådadera, dock. Man tackar och bugar.

Anonym sa...

"Sverige få 30 miljoner från EU:s flyktingfond"

Jag tänkte först att det givetvis måste vara Euro men så var det kronor.

Peanuts.

//Marcus

Anonym sa...

Bästa fru Ekström!

Vilken planet kommer du ifrån??
Du har tydligen landat på jorden alldeles nyss.

Inse nu att länderna i övriga Europa är fullständigt normala beträffande "emottagande av flyktingar"! Det Sverige som du och dina gelikar skapat är däremot EXTREMT!

Finns absolut INGEN som helst anledning att i parti&minut massimportera "icke-flyktingar" som enligt gällande FN-konvention (Genevékonventionen)SAKNAR VARJE TILLSTYMMELSE TILL ASYLSKÄL!

Ditt politiskt korrekta svammel om att "övriga EU-länder köper sig fria" faller således inte i god jord, men å andra sidan, vad kan man vänta sig av en adept fallen från olyckorna Westerberg&Friggebo!

Tänk om--Tänk rätt!

Anonym sa...

Fröken Ekström tänker inte om. Hon lever gott på den så kallade flyktingpolitiken.

Det är vi svenskar som röstar fel bara. Vi får skylla oss själva. Grattis fröken Ekström. Du är smartare än vad vi är.

Anonym sa...

Ändringen i flyktingpolitiken kommer 2010, då sitter Sd i riksdagen, det är ett parti som bara kan växa. Du lever i en värld av drömmar, inget annat land är intresserade att ta över flyktingbördan. 30 miljoner är inte ens en bråkdel av vad det kostar. Vakna upp och titta ut i verkligheten.