måndag 12 november 2007

Höjd nivå på svartarbete

Jag är lite förvånad över att skatteverket vill höja det belopp som man ska få utnyttja tjänster utan att behöva lämna in kontrolluppgift. Åtminstone nivån. (SvD, DN)
Visst är det ett sätt att undvika svartarbete men det är ju också ett slag under bältet för dem som verkligen har företag och jobbar seriöst eftersom det inte ska gälla dem som har F-skattsedel. Och ska försöka försörja sig på sitt arbete.

Detta förslag skulle ju kunna innebära att en person kan jobba åt flera privatpersoner till en kostnad under 10 000 åt var och en utan att betala varken moms eller skatt. Och kunna försörja sig på det. Eller jag kanske missuppfattat det hela.
Får väl avvakta tills hela förslaget är presenterat. Men lite konstigt är det. Och verkligen inte småföretagarvänligt.
Sedan kanske det är så att nivån för att göra ett arbete ska höjas men inte till den nivån. Enligt min uppfattning i alla fall.

Morgonuppdatering. När jag läser inlägget i DN lite noggrannare så kan det väl vara som kommenteraren nedan säger att jag missuppfattat en del. Eller rättare sagt jag förstod nog att tanken är att man får ta emot 10 000 kronor per person och år. Men om den som utnyttjar tjänsten inte behöver meddela att man köpt tjänst så finns det alltid en risk.

Det som jag nu funderar över om Skatteverket kan fatta sådana här beslut egenhändigt. Det borde väl vara riksdagen som har beskattningsrätten.
Nåväl, jag avvaktar vad som händer.
Men det är viktigt att det inte ställer till konkurrensproblem för seriösa småföretagare.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har nog fått det hela om bakfoten lite verkar det som. Iaf enligt artikeln i DN så verkar det gälla 10 000 per år och person som jobbar, så man kan inte jobba åt flertalet personer och dra in detta belopp skattefritt flera gånger om.

Anonym sa...

Jättebra förslag från skatteverket.

Anonym sa...

Anne-Marie:

Det är precis som den första kommentaren skriver - det handlar givetvis om att den som utför jobbet inte får tjäna mer än 10 000 kronor totalt sett under ett år. Det är då den personens uppgift att deklarera detta.

Anonym sa...

Självklart måste gränsen höjas. Hur ska annars Reinfeldt kunna tillsätta sina ministrar och statssekreterare?

Lennart Andreasson ( V )