fredag 2 november 2007

Stelbent utlänningslag

Det verkar som om den nye chefen för Migrationsverket har ett hjärta i kroppen. (DN)
Han skriver nu i ett brev till regeringen att han vill att utlänningslagen ska ändras så att personer som fått avvisningsbeslut men har familj och barn ska kunna få en möjlighet att stanna på grund av detta.
Idag måste personen återvända till sitt hemland och söka uppehållstillstånd på grund av anknytning därifrån. Många gånger från ett land där det inte ens finns en svensk beskickning utan han eller hon måste ta sig till och med till ett annat land för att lämna in en ansökan. Sedan kan det ta till och med längre tid än ett år innan ansökan är beviljad. Därmed får en mamma eller pappa vara borta från sitt barn i mycket lång tid. Helt omänskligt att splittra familjer på detta sätt.

Hoppas nu regeringen tar till sig detta. DN skriver om ett fall där pappan tvingas åka till Nigeria. Ett land som dessutom svenska myndigheter avråder från att resa till. Förutom att behöva lämna sin 7 månader gamla dotter så är han också rädd för vad som ska hända när han återvänder. Han kommer med all säkerhet att få uppehållstillstånd när han sökt från hemlandet eftersom han har fru och barn här. Men varför ska man orsaka så mycket lidande till människor som förmodligen redan lidit tillräckligt mycket. Ingen lämnar sitt hemland utan orsak.

Det finns också andra exempel.

Här ett reportage från TV4.

http://tv4nyheterna.se/2.139?videoId=1.198116

Och en artikel från SvD. Kvinnan i detta fall har också ett hot från sin förre man mot sig att han ska döda henne om hon återvänder.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skaffar man barn när man går och väntar på besked om asyl? Eller rättare sagt, varför skaffar man barn när man håller på att överklaga asylbeslut?

DN fortsätter att leka Gud. Det är många asylsökandes dröm att få komma med i tidningen och få berätta sin historia. Chanserna att få stanna i Sverige ökar ju då. Naturligtvis kan inte DN ta med alla fall. Det får bli ett urval. Just detta urval är intressant.

Hur känner sig de här journalisterna egentligen när de gör det här urvalet? När dom likt en liten Gud väljer ut de fall som just de känner mest för.

Finns det en kvot för hur många snyfthistorier angående asylfall DN tar in? Pågår det någon diskussion om detta på redaktionen?

- Redaktören, jag har ett asylfall att skriva om som är mycket angeläget.

- Tyvärr, det går inte, vi skrev om ett fall förra månaden. Det får inte bli för mycket, då kan vi tappa läsare.

Anonym sa...

Låt alla få dra sina stories i DN. Allt annat är orättvist. Och orättvisa vill vi ju minst av allt vara, eller hur?

Anonym sa...

Det är inte konstigt att folk blir arga när dom ser hur man missbrukar vårat asylsystem genom att komma hit och göra någon på smällen bara för att ta sig in i landet. JO så är det faktiskt. Har man fått NEJ så ska det gälla även om man gjort någon gravid annars urholkas systemet å det grövsta. Vidare så väljer man att skaffa barn i en sådan här situation så visar det bara att man absolut INTE är lämplig som förälder. Stackars barn hur ska det sluta med sådana föräldrar. När ska ni som skriver om detta vakna upp. SUCK.

Anonym sa...

Varför ska vi ha lagar? Folk gör ju ändå som de vil

Anne-Marie Ekström sa...

Jag tror inte människor försöker ta sig in i Sverige genom att göra någon med barn. När ska alla förstå att även asylsökande är människor. Med behov och känslor. Vad är det som säger att man valt att göra barn. Ibland händer det en olycka. Ibland tror jag att det finns de som betraktar människor från andra länder på jorden som om de i stället kom från en annan planet.

Anonym sa...

Blir sa jakla trott pa allt tjat om alla stackars invandrare.

Det skulle kanske skrivas lite mer om statens diskriminering av sina egna medborgare, svenskar.

Jag ar svensk men min fru fran ett icke EU land - nu har staten infort nya visumregler vilket gor det valdigt svart for mig utlandsboende svensk att ens ta mig hem med familjen.

Som svensk akande hem till sverige raknas jag ej som svensk eller EU medborgare och datfor har min fru inga rattigheter.

Medan vilken EU medborgare somhelst, icke svensk, i samma situation far roda mattan och gratis visum far jag och min familj papersarbete i hogar och avgifter for att ens ha mojlighet att komma hem till julfirande.
Daremot ansoka om schengenvisa genom tex Danmark gar bra, da ar man aterigen EU medborgare och hela min familj far roda mattan.

Tidningarna har inget som helst intresse i detta eftersom jag ar svensk och borde halla kaften.

Sa lange Sverige inte ens kan ta hand om sina egna medborgare och deras familjer borde ingen annan ens ha den minsta chans att komma in.
Snacka om bananrepublik.