måndag 19 november 2007

Barn som far illa och lite till

Idag är jag trött. Jag brukar inte ha svårt att somna men igår eller rättare sagt idag på den här sidan midnatt var jag hur pigg som helst. Som tur är ska jag jobba hemma idag och med lite kaffe i magen så känns det mycket bättre.

Något som däremot har fått sig en liten uppiggning är min dator. Har uppdaterat bredbandet till 8 Mb i stället för 2 Mb. Det märks.

Fast nyheterna på nätet är väl inte bättre för det. Det går bara lite snabbare att bläddra mellan dem.

Skrämmande är uppgiften om pojkarna i Tyskland som planerade att döda 17 personer och sedan ta sitt eget liv. (DN, SvD) Det verkar som om redan begångna brott sporrar andra att begå liknande.

Men tanken måste ha funnits tidigare. Jag undrar vilken frustration som ligger bakom att man vill begå ett så fruktansvärt dåd. Vad har dessa pojkar fått utstå? Det är den frågan som man alltid måste ställa sig.

Igår visade SVT en dokumentär om hur en del invandrarungdomar får stryk hemma. Våld som de sedan måste kanalisera på något sätt. De kan inte slå tillbaka på sin pappa utan slår på andra elever i stället och blir allmänt stökiga var andemeningen i programmet. Lite mindre ensidigt hade nog varit på sin plats.

Det som upprörde mig mest när jag såg programmet var rektorns tillåtande attityd till, att föräldrar ger sina barn en örfil, bara för att de har en annan kultur. Det kan aldrig vara tillåtet att bryta mot lagar oavsett var man kommer ifrån.
Visst måste det till förändrade attityder när det gäller att slå barn. Men det som man inte får glömma bort är att inte alla invandrarföräldrar slår sina barn och att det finns svenska föräldrar som gör det. Och det är inte alla barn som får stryk som utagerar på andra. Oroväckande är dock om de barn som blir slagna fortsätter att slå sina barn. Det framskymtade i programmet.

Igen placerar motormännens riksförbund ut röda kors utmed vägen. (SvD)För att påminna om dem som dör i trafiken. Budskapet är att många vägar är undermåliga. Visst borde det göras en hel del åt vägarna. Men man får aldrig glömma det egna personliga ansvaret. När man sätter sig i bilen ska man se till att vara nykter och utvilad och visa hänsyn till andra trafikanter.

Vad jag tycker om de röda korsen har jag skrivit tidigare. Jag tycker att de är makabra.

Till sist måste jag bara kommentera detta med ensamstående föräldrar. (DN)Det är fullständigt oacceptabelt, främst ur barnens synpunkt, att ensamstående föräldrar inte har samma möjligheter som i de fall där det finns två föräldrar. Det borde vara självklart att någon annan kan få ta hand om den tillfälliga föräldraförsäkringen när den ensamma/e vårdnadshavaren inte kan göra det på grund av egen sjukdom till exempel. Det kanske är dags att ändra lagen och ge även de ensamstående med barn något. (DN)De lär inte kunna utnyttja ett eventuellt vårdnadsbidrag.
Sedan kan jag hålla med om att det inte ska lagstiftas om nattdagis. Riksdag och regering bestämmer redan idag alldeles för mycket över vad kommunerna ska göra och inte göra. Men alla kommuner borde ändå ta sitt ansvar. I Borås finns det.
Och det är barnen som måste stå i fokus hela tiden. Att plocka fram barnkonventionen är nog inte helt fel.

Inga kommentarer: