söndag 25 november 2007

Bränder och klimat

Snart börjar det krypa Excel-formler ut ur öronen på mig. Att syssla med datautbildning och fritidspolitik går inte ihop. Det finns ingen tid över till något annat. Inte mycket i alla fall.

Det finns ständigt något att läsa eller några nya funktioner att utforska i Excel, Word eller Access. Eller budgetnattmöte.

Men samtidigt är det roligt både med politiken och datan. Ibland så roligt att jag nästan glömmer att äta.
Eller så kanske man kan säga att jag hittat tillbaka till konsten att fokusera på en sak i taget. Åtminstone lite i alla fall.

Fast oredan runt omkring mig är fullständigt total. Tur att jag inte är pedant. Men jag kan inte låta bli att skriva några rader på bloggen i alla fall.

Ute i världen brinner det.
En skola i Gråbo utanför Göteborg har drabbats. (DN, SvD, Aftonbladet) 300 av 500 skolelever förlorade sina klassrum. Men undervisningen kommer att fortgå ändå. Enligt media tror man att den är anlagd. Jag undrar just vad det är som får människor att tända på en skola. Skolbyggnaden symboliserar ju framtiden. Det är där de som ska ta över landet en gång får kunskap för att kunna göra det. Är det av hat mot samhället eller är det bara en "vanlig" pyroman som tycker om när det brinner.

En brand bröt ut på en oljeplattform i Nordsjön. (DN, SvD)Den har dessbättre släckts av personalen på plattformen. Så utrymningen kunde avbrytas.

Brann gjorde det tidigare i Grekland. (DN) Den befarade ökningen av temperaturen på jordklotet kommer att öka antalet bränder. Som i sin tur kan bidra till snabbare ökning av temperaturen eftersom träden brinner ner och ersätts med buskage som inte tar upp lika mycket kol. En skrämmande utveckling.

Men globalisering och tillväxt har inte bara varit negativt. Idag är det färre än någonsin som är "fattiga". Undernäring, barnarbete och analfabetism har minskat. Och det är tack vare globaliseringen. Handel och investeringar har bidragit. Teknik, rätt använd bidrar till att minska både koldioxidutsläpp och annan miljöförstöring. Detta finns i en rapport som Johan Norberg tagit fram inom globaliseringsrådets ram och som finns här. Kortversion finns på SvD.

2 kommentarer:

magnus sa...

Att en grads ökning av jordens temperatur (hittills sedan år 1900 har vi haft en ökning på 0,6 grader som kom mestadels före 1940) skulle orsaka fler bränder som gör att temperaturen ökar snababre är ett skämt.

Sanningen är att värmen ökar fuktigheten ökar på jorden och att mer växthuseffekt minskar ovädren, genom jämnare temperatur (vilket en IPCC-förodare och klimatolog nämner här i GP, och anser att annat är farlig alarmism).

Hägre CO2-halt ökar även växtligheten, i synnerhet i zoner som är varmare, dvs kommer öknarna att minska, vilket redan nu skett. Se här, t ex, vad professorn i naturgeografi Ulf Helldén sagt.

Sedan ska vi också komma ihåga att bränning av regnskog i dag görs för att odla soclkerbetor och få "miljöbränsle". Det ger enorma tlilskott a CO2 i atmosfären, men det bryr man sig inte om. Bara man får hålla på och hålla "miljö-industrin" igång.

Reinfeldt och den nuvarande regeringen (men även även sossar) tror på Brasiliens Socialdemokratiske president när denne hävdar att skövlandet av den sista regnsskogen i Brasilien just nu (SVERIGE FÅR 90 PROCENT AV ETANOLEN DÄRIFRÅN, OCH KAN INTE ODLA ETANOL INHEMSKT) inte påverkar miljön negativt eller adderar CO2 tlil atmosfären.

Detta är så dumt att det får Kejsarens nya kläder att verka vara en mer realistisk berättelse än verkligheten!

Anonym sa...

Vad gäller Hjällsnässkolan så har den varit sorgligt eftersatt länge.Förfallen,dålig stämning med mera.Det hade säkert kunnat förhindras om någon reagerat tidigare,låtit rusta upp den tillexempel.Jag växte upp i Lerum,med min mamma arbetandes i Gråbo och det var alltid problem på Hjällsnäs,den var rent ökänd redan för 15 år sedan.Gråbo har generellt inget vidare rykte.