fredag 9 november 2007

Glöm inte Kristallnatten

Idag är det den 9 november. Det vill säga den dag, eller rättare sagt natt, som den så kallade Kristallnatten ägde rum i Tyskland 1938. Då affärer ägda av judar vandaliserades och tusentals judar skickades till koncentrationsläger.

Vi alla har ett ansvar att se till att det inte händer igen. Tyvärr finns det idag krafter som inte vill se att alla människor är lika mycket värda, oavsett hudfärg och varifrån man kommer. Det finns grupper som visar hat mot vissa grupper av människor. Om hatet blir för stort finns risken att vi får en ny "kristallnatt". Det får inte hända här. Därför måste alla goda krafter ställa upp gemensamt och motverka all form av rasism och främlingsfientlighet. De mänskliga rättigheterna måste respekteras. Idag demonstreras det i Borås mot rasism. Jag kommer att vara där. Läs också artikel i BT.

Att värna de mänskliga rättigheterna innebär också att ta emot de människor som flyr från krig och förföljelse. Där är det självklart att andra länder som lever i fred också ska ta sin del. Men de som kommer hit ska vi ta emot och ge ett värdigt mottagande.

När jag läser om att i Afghanistan så har 59 barn dödats i samband med ett självmordsattentat blir jag beklämd när jag vet att Sverige tänker skicka tillbaka asylsökande dit. "Det är inte så farligt längre". Och man har fått garantier från regeringen. Hur kan denna regering ge skydd till dem som återvänder när den inte kan ge skydd åt sina egna parlamentariker. Det var ju också sex parlamentariker och deras livvakter som också dödades i samband med dådet. (SvD, DN)

Till en värdig mottagning av flyktingar hör inte bara att de ska behandlas med respekt och tilltro till deras berättelser. Dit hör också fortsättningen. Det vill säga etableringen i samhället. Genom att få ett jobb så snart som möjligt underlättas detta. Kombinerat med språkutbildning.
Regeringen har bidragit till att underlätta detta genom att införa så kallade instegsjobb. Instegsjobb innebär att den som anställer en nyanländ invandrare får subvention av lönekostnaden.

Enligt media idag (DN) har det gått trögt i starten sedan införandet den 1:e juli. Och jobben har i huvudsak gått till män. Men det är kanske inte så konstigt eftersom det just nu är män som kommer hit. Olika myndigheter tycker också att möjligheten till instegsjobb borde finnas under 36 månader i stället för 18 månader.
Även om det är så att det är flest män som kommer hit just nu är det ändå viktigt att utreda kvinnornas situation. Det är kanske inte lika självklart att kvinnan ska arbeta. Hon kanske aldrig har arbetat utanför hemmet tidigare. Det gäller dock att se till att kvinnan också deltar i språkutbildning mm så att även hon får kunskap om det svenska samhället och lär sig språket. Men detta återkommer jag till.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är detta Alliansens så kallade arbetskraftsinvanring? 95% av invandrarna är muslimer och muslimskor har knappast för vana att arbeta vare sig i SVerige eller i sina hemländer. Vem vill ha en tickande kvinna i tält på sin arbetsplats? Kanske mångkulturalisten AnnMarie? Tänk!!!!!

Anonym sa...

Min vision är totalt öppna gränser och jag är pro, pro,pro att ge asyl till alla flyktingar som flyr från krig och förföljelse såväl som arbetskraftsinvandring.