söndag 4 november 2007

Svartarbete skymmer viktiga frågor

Inte en till.
Det var min första tanke när jag konstaterade att ytterligare ett fall av skattefusk uppdagats bland politiker. (SvD, DN) Det spelar ingen roll vilket parti som den eller de felande tillhör. Det bidrar ändå till att öka politikerföraktet. Trots att det bara är en liten klick som missköter sig.

Det finns lagar som ska följas antingen man gillar dem eller inte. Även om man tycker att skatterna är för höga så betyder inte det att man får låta bli att betala dem. ( DN) Även om man inte gillar TV-licenser så måste man ändå betala dem. Så länge som riksdagen bestämt att det ska vara så. Sedan är det en annan sak att jobba för att förändra det man tycker är fel.

För mig är det oförståeligt att personer som borde veta vilka regler som gäller och som har råd att betala ändå väljer att utnyttja människor och undanhålla staten pengar.

När det gäller att anlita svart städhjälp innebär detta inte bara att pengar undanhålls från staten utan också ett utnyttjande av personer som kanske inte har något annat val för att kunna försörja sig. Personer som saknar försäkring om något skulle hända och som inte får några pensionspoäng för att säkra sin ålderdom.
Förhoppningsvis kommer de nya reglerna för hushållsnära tjänster att minska svartarbetet.

När det gäller byggtjänster är det kanske inte utnyttjande av människor på samma sätt som vid svart städhjälp. Men som jag skrev häromdagen så borde man också se över reglerna för renovering och reparationer av hus. För att komma till rätta med svartarbetet.

Det är onekligen beklagligt att det är "affärer" som dominerar den politiska agendan nu. Det finns många andra viktigare frågor att diskutera. Integration, klimat och mycket mycket mer.

Nu ger jag mig i alla fall ut i "vårvädret" och solskenet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan till och med vara så att den person som tar emot svarta pengar kanske går på A-kassa eller sjukersättning. Det är alltid två parter i svarta pengar.

Anonym sa...

Håller med. Skrev om det här:

http://tinnitussans.blogspot.com/2007/11/men-varfr-ska-jag-betala.html

Ha det jättebra!

Anonym sa...

Storm i ett vattenglas!
Vad spelar det för roll om paret betalat 240 kronor varannan vecka till en person som städar några timmar hos dem? Kanske är det en studerande som vill få några hundralappar extra varje månad för att göra nåt kul med dem?
Det vore HELT annan sak om nån arbetar heltid och inte skattar det minsta av det!
Risken är dessutom att om paret betalade avgifterna som Skatteverket anser man ska så skulle inte personen få nåt jobb alls utan arbetet skulle inte bli utfört.
Och handen på hjärtat: hur många av oss har aldrig betalat svart? Om du går och klipper dig hos frisören för 160 kronor, kan du påstå att det är en lön som frisören lever på efter avgifterna? Då han även kunden medverkat till ett skattebrott, det räcker inte att hävda att jag inte visste...

Dessutom tror jag inte att Aftonbladets egna anställda är några små änglar heller, det skulle nog hittas en he del gottigt där, precis som med herr Pihlblad på TV4 om pröjsar statssekreterarens drycker... i vilket syfte, för ett ligg eller för att få fram lite första-handsinfo?