måndag 4 februari 2008

Serbiskt val och misstänkt hedersmord

Måndagsmorgon och på väg till göteborg. Hinner bara skriva några rader till morgonkaffet. För det är väl bäst att ta god tid på sig. Det varnas för blixthalka. Men motorvägen är väl förhoppningsvis saltad. Min egen lilla gatstump är i alla fall grusad. Som sagt säkert Borås mest underhållna gata.

För övrigt känns det bra att det var en EU-vän som vann valet i Serbien. Det hade varit förödande om nationalisten vunnit. Det hade säkert orsakat ännu många år med konflikter på Balkan. I och för sig finns det fortfarande en lång väg att gå men det blir ändå lättare med en som inte är "tväremot" närmandet till övriga Europa. Jag tror att det är oerhört viktigt att länderna på Balkan kommer med i EU för att vi ska få ett stabilt Europa. (DN, SvD)

Det som känns mindre bra är om vi nu har fått ännu ett hedersrelaterat mord. En flicka har ramlat eller knuffats från en balkong. Det verkar åtminstone som mord även om polisen är förtegen enligt tidningarna. Två manliga släktingar är i alla fall anhållna. En hel del görs för att motverka att unga flickor och pojkar ska få bestämma över sina egna liv. Men jag tror att det kan göras mycket mer. På många fronter. Och det är bråttom. Framförallt är det viktigt med lagstiftning att socialen och andra myndigheter inte nödvändigtvis måste kontakta vårdnadshavaren om det finns problem. Även om jag är emot en lag som föreskriver att man måste rycka in om man ser något som händer så kan jag tycka att grannarna borde ha gjort något om de nu hört att det bråkats från lägenheten. (SvD, DN, Aftonbladet)

Det ska inte behöva gå så långt att någon mister livet.

Nu hinner jag inte skriva mer även om det finns mycket mer att skriva om detta ämne.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Angående serbiska valet:

Tror du att kunde ha blivit mer "förödande" än de orättvisa bombningarna av Serbien i slutet av 90-talet?

Tror du att det erkännandet av Kosovo som självständig stat *inte* kommer att orsaka konflikter i många år? För om du tror att det är lösningen så bör ju EU erkänna Baskien, Katalonien, Flandern, etc, och på så sätt lösa alla nationella konflikter i Europa. Du glömmer att den serbiska fientligheten till EU härstammar just från hur orättvist konflikten i Kosovo har hanterats av EU, och om du slätar över den biten så är det omöjligt att förstå situationen på Balkan.

Så istället för att helt enkelt konstatera att "någon är emot ett närmande till EU" så hade det varit mycket bättre att försöka beskriva *varför* det är så. Och om ditt svar är att det Kosovo-frågan är för komplicerad för att ta upp i en blogg så bör du nog avstå från att skriva överhuvudtaget om den frågan i de termer du använder, då det är just den typen av starkt för-enklad/vrängd bild av situationen på Balkan som gav fritt rum åt attackerna av Serbien, en attack som säkert inte skulle ha utförts idag av en omvärld som är mycket mer terrorist-medveten än för 10 år sedan.

hogrelius sa...

*

söndag, februari 17, 2008
Det nya landet Kosovo


När jag bodde i Malmö så var jag med i en stor organisation bildad av Kosovoalbaner och Svenskar.Vi deltog i allehanda aktioner till stöd för befolkningen där nere i moderlandet.Regimen i Belgrad med Milosevic i spetsen hetsade mot folket ,kallade dem lägre stående än djur. På alla viktiga yrken tex lärare,poliser,militärer osv så blev alla Albaner avskedade och regimen satte in Serber.
Så känner vi historien även från vårt land ,i Skåne sattes Svenskar in på alla betydelsefulla yrken och på så sätt tar man över allting till slut.
Regimen i Belgrad gjorde ett ödesdigert misstag när man började med etniskt rensing i forna Jugoslavien.Då satte de igång krafter som bjöd på hårt motstånd.I Malmö var jag med i ledningen för en demonstration som skulle visa sig dra till sig över 3000 personer vilka visade sitt motstånd mot det som hände på Balkan och särskilt Kosovo

En liten grupp av stadens Serber stod bredvid och öste sitt hat mot oss.De kunde inte förstå att vi överhuvudtaget fick gå där.Deras uppfatting om demokrati var ytterst grumlig förstod jag sedan jag tog ett snack med dessa uniformsklädda personer.
På nätterna fick jag hotfulla samtal där de talade om var jag bodde och att jag hade barn som gick till skolan. Gamla beprövade metoder för att täppa till käften på folk men de hade träffat på fel person ,jag blev bara ännu mer förbannad på denna grupp av människor som är djupt odemokratiska.
Jag har många gånger undrat över varför en så stor grupp serber är så hatfyllda och totalt omöjliga att diskutera med?
Om landet Serbien ska bli medlemmar i EU så måste de ändra ståndpunkt i många frågor och acceptera att allt inte är som förut under diktaturen.
Personligen känner jag stor glädje över att Kosovo nu är fritt,så fritt som det nu går under rådande omständigheter.

Att ha under de svåra åren fått bidraga med en liten ,liten skärv till detta plågade folk känns idag mycket bra!!