tisdag 27 februari 2007

Jämställdheten igen

Kan nog konstatera att vi i Sverige trots allt har kommit en bit på väg när det gäller jämställdheten.

I dagens SvD kan läsas om hur en katolsk biskop ser på kvinnor som födslomaskiner om deras barn lämnas på dagis och en företagsledare som säger att det är förbjudet för en man att ens fråga om pappledighet. "Män har viktiga uppgifter att sköta".

Att katolska kyrkan i många fall är bakåtsträvare när det gäller jämställdhet och synen på familjen är inget nytt. Där kan man tala om fundamentalism. Men det är skrämmande att det även finns företagsledare i ett av Europas främsta länder som står för sådana åsikter.
Anledningen till uttalandena är att den tyska regeringen vill utöka antalet dagisplatser rejält. Som skrämselpropaganda använder de, de svenska dagisen. Visst kan det ibland vara för många barn i grupperna men de flesta jag träffat som har barn på dagis tycker att det är bra och att barnen utvecklas och lär sig massor.
Fast bara för att andra länder ligger efter oss när det gäller jämställdhet får vi inte slå oss till ro och tro att det är bra som det är. För det är det inte.

3 kommentarer:

Camilla sa...

Ja, fast barn utvecklas även när de tas om hand hemma. OBS!
Jag tycker att det är bra att dagis finns. Däremot tror jag inte att det är bra för alla barn. Jag har arbetat på dagis en tid, så jag har sett en del.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag håller med. Det måste finnas alternativ.

Evie sa...

Påven JPII sa en gång i Europaparlamentet att vi europeer måste föda flera barn. Det har man lett ironiskt åt rätt ofta. Nu visar han sig ha rätt och i Frankrike belönas familjer med fler än två barn. Samma sak sker i Tyskland, barnafödandet belönas -- allt med katolsk familjesyn i bakgrunden. Det är nog den synen som har framtiden för sig, efter vad det verkar.

Det är ju många olika delar i den synen: en reagerar på barndagis som ger en känsla av sprängd familj. Så kände jag det också när våra barn var på dagis, ett fint och trevligt dagis.