tisdag 13 februari 2007

Bloggandet och debattklimatet

Gårdagens blogg om EU och flyktingpolitiken fick över 200 besök. Den om integrationspolitiken i förra veckan fick över 100 besökare. Dessa frågor är verkligen heta potatisar. Orsaken till de många besöken är att bloggarna har visats på nätet vid respektive tidningsartikel jag kommenterat.
Trots det stora antalet besökare har det inte blivit så många kommentarer. Med tanke på innehållet kanske det är bra. Tyvärr är det flesta av kommentarerna inte särskilt trevliga. En del innehåller snudd på främlingsfientlighet.

Det är viktigt att det är tillåtet att framföra kritik mot förd flykting och integrationspolitik. Men den ska vara saklig. Inte bygga på fördomar och myter och troende. Det gagnar inte saken.

Frågan är om det går att debattera med personer som redan har en klar åsikt om hur saker ligger till. Som inte är mottagliga för andra argument. Som dessutom inte vågar framföra sina åsikter i sitt eget namn utan gör det anonymt.
Vart har den sakliga debatten (dialogen) tagit vägen där man lyssnar på varandra innan man fattar beslut. Det kan finnas något korn av värde i motståndarens åsikter. Idag är det mest skyttegravskrig som gäller.
Det är dags för ett annat debattklimat i samhället.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle vilja ge dej lite svar på detta.

"Frågan är om det går att debattera med personer som redan har en klar åsikt om hur saker ligger till."
A.M har inte även du en klar åsikt om hur saker ligger till?
"Som inte är mottagliga för andra argument."
Mottaglighet är disskutabelt angående argument. Jag är mottaglig...är du A.M? ;)
"Som dessutom inte vågar framföra sina åsikter i sitt eget namn utan gör det anonymt."
Detta är ett dilemma som började när en viss partiledare reste sej upp ur valsoffan då det trädde in ett nytt riksdagsparti en gång i tiden. Och du kanske inte följer med i media? har du hört talas om att man utsätts för våld från AFA mfl om man uttalar sej kritiskt i någon form emot invandringspolitiken?
Detta är säkerligen en utav anledningen till att folk vill vara anonyma tror jag.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag har en åsikt men ibland lyckas någon övertyga mig att jag har fel. Jag kanske inte sett saken från just den sidan. Men jag gör inte avsteg från mina grundläggande värderingar och därtill hörande grundläggande människosyn. Med utgångspunkt i de liberala idéerna. Jag tror på alla människors lika värde och att människan har egna förutsättningar att skapa sitt liv. Men alla lyckas inte och då måste de ha stöd för att kunna växa som individer. Och männsikan ska ha frihet så länge som hon eller han inte skadar sig själv eller någon annan.
Jag tycker det är beklagligt att vissa grupper använder våld för att tysta de som har en annan åsikt. Sedan finns det gränser vad man får säga. Men kommer inte åsikterna till ytan kan de inte heller bemötas.

Jag tycker visst man kan få säga att det finns problem med hur integrationspolitiken har skötts. För den har inte varit bra. Men man måste då komma med förslag och framförallt inte komma med schabloner som att alla kommer hit för att leva på bidrag. För det är inte sant.
Jag tror att både du och jag skulle ta första bästa chans att sticka från Irak just nu. Det är inte fråga om att leva på bidrag utan att rädda sitt liv.
Sedan tycker jag, precis som nuvarande migrationsministern jobbar för, att även övriga Europa ska ta sitt ansvar. Och att de som finns i närområdena också ska få hjälp.