måndag 26 februari 2007

Srebrenica - folkmord


Även den Internationella domstolen i Haag har idag fastslagit att massakern i Srebrenica då 8000 män dödades var folkmord även om inte Serbien kan fällas för det. (SvD och DN). Man kom inte ända fram men att det återigen bekräftades som folkmord är viktigt.
Jag har besökt Srebrenica. Två gånger. Sett gravfältet där männen begravs en gång per år vartefter de hittas i någon massgrav i skogen. Jag har sett huset där krigsherrarna lurade in unga flickor och kvinnor för att sedan döda dem. Jag har sett huset där FN-soldaterna stod och såg på och inte kunde göra något. Jag har besökt en by som låg helt under mossa tillsammans med minor. Jag har sett sjukhuset där min vägvisare och chaufför på färden från Sarajevo till Srebrenica opererats utan bedövning efter en granatattack. Jag har sett de förstörda husen med hatord där hans pappa och bror bodde. Pappa och bror som fortfarande finns någonstans begravda i skogen. Jag har träffat kvinnor som blev kvar. Deras enda samtalsämne är nästa begravning.

Jag kommer aldrig att glömma Srebrenica så länge som jag lever. Bilden är från gravfältet i Srebrenica. Mer om mina besök i Bosnien finns här

15 kommentarer:

Anonym sa...

Idag är det en historisk dag för rättvisa och demokrati. Idag är det en dag där mänskligheten har fått lite anorlunda syn på vad som är folkmord. Lycka till...

Anonym sa...

Idag är en dag som många bosnier kommer att se som en dag att sörja, en dag då man blivit inte blivit tillrättavisad. Gång på gång... på gång. Enligt FN en kortare definition av vad folkmord är säger så är:

"handlingar som utförs i avsikt att döda eller svårt skada, helt eller delvis, en nationell, etnisk eller religiös grupp."

Allt detta har Serbien gjort med hjälp av andra länder. Jag som bosnisk muslim lever i Sverige sedan 1992. Jag kommer från det hård ockuperade Gorazde, den enda staden längt floden Drina som inte fallit under serbiska headhunters. Att min barndom blev förstörd som den blev är det tydligen ingen som har ansvaret för. Mitt enda skuld här i livet var att jag är bosnisk muslim.

Anonym sa...

Du tycks inte ha läst ordentligt. Det va folkmord, JA, men den serbiska STATEN kan inte hållas ansvarig för det. Jag som montenegrin sörjer krigets alla offer men ser domen som rättvis. Haag gjorde inget misstag utan för en gångs skull rätt. Häxjakten som nu görs efter serber är ju bara löjligt. Att alla lägger all skuld på Serbien är ju bara löjligt, det var inte bara serber inblandade.

Länge leve Serbien och Montenegro, men inte minst Radovan Karadzic.

dzenis sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Hagtribunalens dom är ett politiskt dom.
Det här en tung dag för oss alla muslimer i Bosnien. Först oskyldigt attackerade! Sedan fråntogs vi rätten till försvar. Därefter blir ett fredsavtal (Daytonavtalet)vår författning som blockerar landets utveckling, och skapar permanent instabilitet och omöjliggör uppbyggnad av en hållbar fred. Och slutligen, Hagtribunalens dom om att Serbien inte bär ansvaret för folkmord på muslimer i Bosnien. För mig är det solklart hur Europa hanterar religiösa minoriteter, i synnerhet oss muslimer. Detta är en bekräftelse på nytt att vi muslimer inte kan räkna med trygghet och skydd i Europa. Bevis för det är två folkmord på 50 år. Folkmordet i Bosnien kunde inte tillåtas och måste därför sopas under mattan. Fy Europa och Västvärlden!

Anonym sa...

Den bosnisk-muslimska historieskrivningen är en mycket märklig företeelese...det tycks som om muslimerna i BiH var dem ända offren i detta INBÖRDESKRIG.

100 000 döda, är det inte den siffra som den Bosniska "Sanningskomissionen" kom framtill. Inte 250.000 som tycks vara den gängse siffran. Vad som är än intressantare är att etniciteterna i landet är proportionellt representerade i dödsstatistiken...

Anonym sa...

Till den så kallade montenegrin, Det var inte alls klokt gjort, du kan tydligen inte din historia, men oroa dig inte, snart tar Serbien tillbaks Montenegro med våld om deras beetende inte har förrändrats... Och förresten finns inget som heter montenegrin,,, den rätta termen är crnogorac elle pola-albanac sto se pravi da je srbin... ingen gillar CG..

Anonym sa...

Du har inte besökt dom serbiska byarna runt Srebrenica antar jag Anne-Marie. Anledningen är väl för att dom byarna inte finns kvar. Du vet väl vad Al-qaida gjorde mot dom kristna serberna och kroaterna i bosnien? Snart så kommer du väl att kräva att Bush jr och USA ska ställas inför rätta för folkmordet på 6 500 muslimer i Falluja. Eller ???

Anonym sa...

Varför har den fd rikdagskvinnan inte besök platser som tex Knin, Glamoc, Stolac?

Anonym sa...

Hur många serber finns det kvar i Kroatien eller Kosovo för den delen? Har du besökt någon av dom 1 000 000 flyktingarna i Serbien? Var kom dom flyktingarna ifrån? Varför ville dom inte bo kvar bland dom multikulturella muslimerna, kroaterna och kososvo albanerna? Ett förslag till din nästa utlandsresa.

Anonym sa...

Man bara måste älska marknadsföring. Philip Kotler måste vara stolt. Halva världen sörjer muslimska terrorister i Bosnien, medan alla hatar muslimska terrorister i Irak och Afganistan. God bless America.

Anonym sa...

"Man kom inte ända fram men att det återigen bekräftades som folkmord är viktigt" Och vad har staten Serbien med inbördeskriget i Bosnien att göra? Dog det några bosnienserber och bosnienkroater under kriget? Var det muslimerna som dödade dom, eller begick dom kanske självmord?

Anonym sa...

Hur länge har dessa folkgrupper känt ett "hat" mot varandra? Några lever bra och några har det riktig dåligt beroende på var i landet man besöker. Men att påstå att staten Serbien inte är delaktigt är en överdrift. Var kom skotten ifrån när husen sköts sönder vid floden Drina (gräns mellan Serbien och Bosnien)? Varför har Serbien övertagit Elverket som de delade på tidigare? Så länge ni skyller på varandra kommer det att fortsätta med oroligheter och människolidande.

Anonym sa...

Befinner mig i Bosnien för tillfälet och har hela dagen följt minnesstunden och andra program om händelsen, om folkmordet i Srebrenica. Att den största massakern kunde ske mitt i FN´s skyddade zon! Det är bisarrt att dom lät det ske. Jag ryser vid tanken på hur människor kan bete sig, som barbarer.
Det viktiga är att aldrig glömma.
Emina.

Anonym sa...

Återigen i kommentarer som kommer från Serber försöker man relativisera det folkmord som har skett i Bosnien. Man brukar säga att det inte var enbart Serber som begick brott i detta krig. Det stämmer, men det var inte enbart Nazister heller som i andra världskriget begick krigsbrott. Det kan inte rättfärdiga de brott som Nazisterna begick då. Alla vet att Serbien har startat krigat mot alla sina grannar och alla vet hur dessa krig började och slutade.

I stället att komma med bortförklaringar om att alla har begått brott ska ni försöka åstadkoma ett civiliserat samhälle i Serbien och försöka integrera er i ett Europa utan hat och nacionalism.