onsdag 14 februari 2007

Alla hjärtans dag - idag och alla andra dagar

Så är det då åter dags för en dag som på senare tid har blivit en "stor" dag. En dag då alla ska pussas och kramas och ge varandra blommor och hjärtan. Visst är det väl bra att vi ger varandra uppskattning men varför ska det bara göras en dag på året. Vi borde vara snälla mot varandra alla dagar på året. Jag tycker nog att det är mer värt att få en blomma vilken annan dag som helst på året. Då får jag den inte för att det ska vara så.

Undersökningar har också visat att de som lever ensamma och inte får någon uppskattning mår extra dåligt en sådan här dag då fokus är på relationer.

Fullständigt har det spårat ur när man måste stänga en skola på grund av alla hjärtans dag. Det kan man läsa i DN idag. Då har skolan verkligen kapitulerat. I stället för att jobba hårt för att motverka mobbning accepterar man att den finns och erkänner att man inte rår på den. För det är precis det skolan gör när man stänger den. För att inte vissa elever ska känna sig utanför när de inte får blommor.

Varför inte i stället använda dagen, när den nu ändå finns, till att tala om respekt och hur man ska vara mot varandra. Och ge varje barn en blomma i stället och förbjud andra blommor.Då skulle det verkligen kunna bli en alla hjärtans dag.


Samma sak borde också Särlaskolan i Borås göra. Där har flickor trakaserats och rektorn säger att de får skylla sig själva som klär sig utmanande. Det är inget acceptabelt uttalande. Offer ska inte pekas ut som de skyldiga. I stället borde man gemensamt diskutera hur man ska vara mot varandra. Det verkar dock enligt artikel i BT som en dialog är på gång.Till alla som inte får några blommor idag ger jag några enkla tulpaner som är ett tecken på att våren är på väg. Inte bara ute utan också i vår hjärtan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men ärligt talat, hur genomförbart skulle det vara med ett "blomförbud" på denna dag?

Anne-Marie Ekström sa...

Jag menade inte totalförbud utan på just den skolan, eller andra skolor, där det är ett problem