torsdag 8 februari 2007

Introduktion och SFI för invandrare

I dagens DN kan man läsa att Ilmar Reepalu (s), plus en annan sosse och två moderater från Sveriges kommuner och Landsting, tycker att SFI-undervisningen ska läggas ner och göras om för att bli mer individuell. Han säger att svensk flyktingmottagning inte fungerar. Välkommen i gänget. Det har vi vetat länge. Men varför har inte Ilmar Reepalu sett till så att hans regeringskompisar gjort något åt det under de tolv år som den socialdemokratiska regeringen satt vid makten.
Under de fyra år jag satt i riksdagen sas det i budgetpropositionen att SFI-undervisningen skulle göras om. Det skulle satsas på integration. Men mycket lite hände.
Folkpartiet tog redan 2004 fram material som visade att alltför många som kommit hit från andra länder inte kom in i samhället på ett bra sätt eftersom de inte kom ut på arbetsmarknaden. Vi kallade det Utanförskapets karta.
Lite har säkert hänt under de här åren och jag tror att SFI-undervisningen kan vara olika på olika ställen i landet. Men det absolut viktigaste är att kompetensen och kunskapen hos dem som kommer hit tas till vara utan onödigt krångel. Idag hindras många på grund av att det är komplicerat att validera kunskaper och många måste börja om från början med sin yrkesutbildning.
Nu är det inte bara s och m som ligger bakom den rapport som ligger till grund för DN-artikeln.
Förslagen i rapporten som Sveriges kommuner och landsting presenterar innehåller en hel del förslag som verkar vettiga . Utan att jag analyserat dem i detalj. Till exempel tar man fasta på att olika människor behöver olika lång tid för att lära sig både språk och komma i arbete. Det är självklart att en analfabet behöver mycket längre introduktion än en läkare.
Att dela in introduktionstiden i två faser en introduktionsfas och en etableringsfas känns inte heller fel. Dessutom tycker jag det är ett bra förslag att alla ska omfattas av introduktion. Idag gör inte de som kommer senare som anhöriginvandrare det. Det är bra för alla men jag anser att det särskilt är viktigt för kvinnor som tyvärr i en del fall kommer hit och behandlas mycket illa och inte vet sina rättigheter och för den delen också skyldigheter.

Borås bedriver projekt som är lyckosamma. Öppna utsikter och Mannakraft som drivs av den kommundel där jag bor. Många invandrare bor på området och öppna utsikter vänder sig till kvinnor och mannakraft till män.
Dessutom finns det en hel del annat för att få fler invandrare in i samhället. Invandrarakademin vid Högskolan i Borås. Compass som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan. Bland annat. De goda exemplen måste tas till vara.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Va vet ni om SFI. Ni sitter någon stans och säger att det fungerar eller ej fungerar. Va jag vet om SFI är det bäst om lärarna är inte rädda för sitt arbete. ja, va menar den här killen,,,, Jag läste SFI och inte på något flykting ställe utan i Upplands Väshy, mina lärare är olika. Det ena är utmärkt och den andra är ursel, varför är det så, ja, för att den först nämd är inte rädd att förlora sitt jobb och jobbade hårt att lära oss, medan den andra är rädd att bli arbetslös då slarvade hon med flyt så att vi lär inte oss, resultatet blev några stannade i samma klass och hon behåll sitt jobb.. bravo sverige och svenskar som skällar på dåliga elever. Jag själv gick till rektorn och berättade om de läraren och om andra lärare som kommer till skolan berusade och stinkar sprit, va är det för svar som jag fick. tyvärr är det hel tids anställda och fast anställda. dvs. när en lärare är anställd så han hon kan bete sig hur illa som hälst " inte om han åker till Iran" och kan säga till rektorn " kiss my ass" sparka mig om du vågar!!!!

Det andra problemet som du andra inte känner till är de företag som får uppdraget att undervisa SFI t.ex. "Sollentuna, Infor komp och Intigra" Har ingen intresse att eleverna lär sig. För att de vill inte förlora de pengar som de får från kommunen.

Welcome to Sweden!!

Anonym sa...

Det finns en intressant artikel om SFI (på engelska) här: http://www.thelocal.se/3367/20060324/

och en diskussion (4 sidor) här: http://www.thelocal.se/discuss/viewtopic.php?t=2395

Anonym sa...

Här kommer några texter av Helena Duroj (vänsterblogg) och mitt svar till henne!

"Det språk som vi behöver för demokratiskt deltagande, för fostrande av barn i ett nytt land, och även för behållningen av teveserierna" (Helena Duroj)

Jag vill ett jobb!
Det är nonsense att sätta invandrare i skolor för 2/3 år med andra invandrare för att lära sig svenska och utanför arbetsmarknad!
Demokrati är också rätten till arbete!
I kontakt med andra svenskar kan man lära sig språket snabare!!

"Ett arbetande mutistiskt folk. Ett arbetslöst stammande folk." (Helena Duroj)

Vad är det för något???
Främja entreprenörskap och företagande! Skapa arbete till ALLA!!!

Det är det "generella, solidariska, antirasistiska krav på att ALLA betyder ALLA" (Helena Duroj).
Skapa arbete till ALLA!!!

länk:
http://helenaduroj.blogspot.com/2007/02/ta-bort-sprket-och-lt-dem-jobba.html

Anne-Marie Ekström sa...

Jag håller med om att det allra viktigaste är ett arbete. Sedan lär man sig det "sociala" språket också. Det behövs ett bättre klimat för att starta och driva företag i landet. Entreprenörer måste stimuleras inte motverkas. Idag kan vi läsa om en företagare med en anställd som facket tänker ta ut i strejk. Även om jag inte har alla detaljer i ärendet så kan man ställa sig frågan? Var finns proportionerna? Självklart ska den som har anställda betala riktiga löner.
Men med alla krångliga regler som företagen måste hålla reda på och de risker man påtar sig när man anställer en person så förstår jag att man drar sig för att anställa någon. Jag själv som nu är ensamföretagare skulle tveklöst dra mig för att anställa någon även om jag hade behov av det.
Nystartsjobben som den nya regeringen infört är ett steg på vägen för att göra det billigare att anställa men utöver detta är det ganska tunnsått med förslag för att förenkla för företag i den nya regeringspolitiken. Förhoppningsvis kommer den i nästa års budget. Det är ett måste.

Helena Duroj sa...

trevligt att ni diskuterar min blogg här!
vi kan väl återkomma i ärendet - mvh / hd