måndag 5 februari 2007

Momscirkusen

Har kommit igång och börjat bokföra i företaget. Än så länge bara kostnader. Förhoppningsvis kommer intäkterna snart. I moderna bokföringsprogram behöver man knappt tänka själv. Pengarna hamnar på rätt konto av sig självt. Jag har köpt lite utbildningslitteratur. Två som elektroniska dokument och ett häfte på papper.
När jag bokför de elektroniska så hamnar kontona rätt. 25 % moms hamnar på momskontot. Men så kommer då det som är utskrivet på papper. På det är det ju bokmoms. 6 %. De elektroniska dokumenten finns också på papper.
Det här är bara en av de konstigheter som uppstår på grund av den differentierade momsen. Tar du med dig mat från affären är det matmoms 12% men äter du upp den på plats får du betala 25 %. Går du på konsert betalar du 6 % men om du dansar så är det 25 %. Det borde vara dags att se över momsen för att åtminstone ta bort avarterna. Det har jag sagt många gånger i riksdagsdebatter. Varför ska det vara lägre momssats på oxfilé än på blöjor? Fast nu har ju regeringen infört 12 % moms på skidliftarna. Så cirkusen fortsätter väl. Vilka varor man får ha lägre moms på är reglerat inom EU. Fast många länder har undantag. I England är det till exempel 0 % moms på barnkläder.

Inga kommentarer: