tisdag 27 februari 2007

Könsstympning igen

Även idag har SvD en intressant artikel om könsstympning. Den klargör att könsstympning inte har att göra med religion utan att det är en gammal tradition. Det är ett viktigt klargörande eftersom många sätter könsstympning lika med islam.
I artikeln berättar en kristen kvinna från Afrika att även hon är könsstympad. Hon spekulerar om varför traditionen har uppstått. Att det förmodligen hör samman med att män vill kontrollera sina kvinnor. Förmodligen är det samma kontrollbehov som finns även hos de svenska män som slår sina fruar eller flickvänner.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns könsstympning i Afrika. En afrikansk könsstympad kvinna tror att det beror på afrikanska mäns kontrollbehov. Det finns män i Sverige. En del slår sina partners. De har nog också kontrollbehov. Ergo, svenska män har medskuld till afrikansk könsstympning?

Jag tycker du för ett märkligt resonemang och jag förstår inte alls din koppling mellan könsstympning i Afrika och kvinnomisshandel i Sverige. Som om det vore samma sak.

Jag föreslår att du läser på mer. Då kommer du bl. a. upptäcka att det är mycket vanligt att kvinnor ofta är drivande krafter i exempelvis könsstympningstraditioner. Du kommer också finna att det faktiskt finns kvinnor som slår sina män. Liksom kvinnor som slår kvinnor.

Och vad gör du då? När du står där och förklaringsmetoden "män förtrycker kvinnor" inte riktigt längre passar in. Sticker du huvudet i sanden? Omprövar du dina teorier? Söker du nya förklaringar?

Anne-Marie Ekström sa...

Svar till anonym.
Jag har aldrig påstått att svenska män är orsak till könsstympning i Afrika. Men kvinnan i artikeln lyfter fram att det just kan vara kontrollbehov som är orsaken till att den fruktansvärda sedvänjan lever kvar. Kvinnor i de här länderna har ofta sämre utbildning än männen. Brist på kunskap gör att en människa,kvinna eller man, kommer i underläge. För de kvinnor som utför könsstympning kan det vara det enda sättet att hävda sig på.
Om vi återvänder till Sverige så visst finns det kvinnor som slår män och kvinnor som slår kvinnor men det är till största delen män som slår kvinnor.
Det allra bästa vore väl att ingen slog någon. Det sätt som du och jag använder. Det vill säga att utbyta åsikter via det talade eller skrivna ordet är väl det bästa. Och visst kan jag omvärdera när jag inser att jag har fel.

Det som jag inte riktigt förstår är att du och många andra inte vågar stå för era åsikter utan gömmer er bakom anonymiteten.

Clacke sa...

re: anonymous

Ett sånt oerhört halmgubbeargument. Det finns inget påstående om att svenska män är medskyldiga till afrikansk könsstympning.

Vad som finns är en observation att osäkra människor gärna finner styrka i att utöva makt över andra, oavsett vilket land man befinner sig i.

Att kvinnor i många samhällen i högre grad än män lever inom begränsade ramar för vad de får och inte får göra är inte mindre sant för att de också förväntas upprätthålla ramarna.

I en kultur där det är fult att vara på ett visst sätt, i det här exemplet att ha en omodifierad kropp, är naturligtvis alla, både män och kvinnor, måna om att deras barn inte bryter mot normen och drar skam över familjen.

Skuncke sa...

Frågan är om vi i Sverige ska fortsätta att vara så överseende med de nya svenskarnas kulturer med hedersmord och könsstympning. Om vi fortsätter att acceptera detta så skulle det inte förvåna mig om det är svensken som får ta till sig dessa medeltida traditioner istället för att den nye svensken anpassar sig till civilisationen.

Anonym sa...

Jag vet inte varifrån du har fått information om att det är vanligare att män slår kvinnor än omvänt?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=370807&previousRenderType=2

Anonym sa...

svenska staten tolererar ju stympning av pojkar pga rädsla att ta konflikten med judiska & muslimska grupper i sverige.är inte det att kalla misshandel mot barnen?självklart är svenska män som är för stympning av gossar skyldiga till kvinnors stympning i afrika det är ju samma kroppsfientliga budskap bakom bägge