torsdag 1 maj 2008

Vårens intåg inte alltid positivt

Tur jag inte ska ut och demonstrera. Med rinnande näsa och kliande ögon, pollen – eller dammallergi, och flera deklarationer att göra plus lite till (kanske fixa hemsidan) så hinner jag inte med sådant.

Det blev en lugn valborgsmässoafton. Brasa i Annelundsparken i Borås med bra tal av Ulrik Nilsson, kommunalråd i Borås, och kaffe därefter.

Dessvärre har väl inte alla tagit det så lugnt. Fylla sprit och misshandel enligt tidningarnas rubriker. (SvD, DN) Och massor av sprit hälldes ut. Det är skrämmande hur lätt det är för ungdomar att få tag i öl och sprit. Antingen direkt ur bakluckan på en bil eller på annat sätt på gatan. Men det finns också "kvartersbutiker" där det till och med lär finnas kassaapparater. Obs! Jag har inte själv sett det men fått det från säker källa. Det vill säga polisen.

När det gäller ungdomars drickande tror jag inte det hjälper med att sänka några priser. Möjligen skulle de vuxna som köper illegal sprit bli färre, det finns de vuxna som också går till "kvartersbutikerna" eller lastbilarna, men ungdomarna som inte får köpa på systemet måste ändå använda sig av langare. Det gäller att ha en bra gränskontroll så att de utländska varorna inte smugglas in. Och att polisen har resurser att jaga de illegala spritförsäljarna. Samtidigt som man sätter in andra förebyggande åtgärder för att senarelägga sprit-debuten. Dessutom måste också föräldrarna ta sitt ansvar och fråga efter vad deras barn gör en valborgsmässokväll eller någon av alla de andra "riskkvällarna". Jag har själv varit ute flera sådana riskkvällar. Och åtminstone vid ett tillfälle har jag hjälpt en tjej att säga nej till en kille åtminstone under den tid jag var där. Tjejer är särskilt utsatta att råka ut för att bli utnyttjade. Men även killar kan råka ut för misshandel. Utan att själva provocera. Det finns otaliga exempel .

Ett annat problem så här i vårtider är pollenallergier. Själv har jag inte kommit underfund med om det är pollen- eller dammallergi jag har just nu. Nyser gör jag i alla fall med jämna mellanrum. Får väl se till att dammet försvinner idag och dessutom stannar inne. Alternativet är att ta på sig en av de "pollenmasker" som finns i handeln. (DN) Det är väl dock bäst att inte ta på sig en sådan mask om man ska ut och demonstrera idag. För maskeringsförbudet gäller väl även ett förstamajtåg. Men jag måste väl ge en eloge till dem som kommit på att man kan "göra business" av ett stort problem. Det är det som är så spännande med företagande. Om du hittar rätt produkt kan du lyckas.

Nu är det väl bäst att jag tar mig för och fortsätter städandet. Gårdagen gick mest åt till att städa papper.

Inga kommentarer: