tisdag 20 maj 2008

Företagande, vård för gömda och skola

Egentligen hinner jag inte skriva men idag fanns det så mycket att tycka till om bland tidningarnas notiser att jag bara måste.

För att börja lokalt. Jag hoppas jag har missförstått artikeln i BT från en centerpartistisk företrädare som skriver att besöksnäringen ska vara en viktig kommersiell verksamhet för Borås stad. Det är väl inte Borås stad som ska bedriva kommersiell verksamhet. Men jag blir fundersam när artikelförfattaren förespråkar en ökning av resurser såväl ekonomiska som kompetensmässiga. Ska vi använda skattebetalarnas pengar till att bedriva näringsverksamhet. Då är vi fel ute. Men som sagt jag hoppas jag har missförstått artikeln.

Självklart är besöksnäringen viktig för Borås stad. Och det är viktigt med samverkan. Men kommunen ska ge förutsättningar för privata näringsidkare att bedriva den. Kommunen själv ska inte göra det.

En annan fråga där jag är lite besviken på centerpartiet är den som handlar om rätten till vård för gömda flyktingar. Idag debatterar och beslutar riksdagen om vård för asylsökande. Beslutet innebär att ett tidigare avtal formaliseras i lag. Men flera partier vill gå längre, däribland folkpartiet, för att ge alla som finns i landet vård. Även de som är gömda och papperslösa. Sverige har fått kritik från FN att vi inte ger vård till gömda. Det hade känts oerhört mycket bättre om detta också kommit med i lagförslaget. Men skälet är tydligen att det avtal som finns idag löper ut vid halvårsskiftet (Aftonbladet, SvD)

Jag hoppas att fp och kd, som är de partier inom regeringen som driver frågan, får framgång.

Sedan borde väl grundfrågan lösas. Varför finns det så många gömda flyktingar i Sverige? Inte är det för att få gratis sjukvård eller för att leva på svenska bidrag. Det kanske är så att migrationsmyndigheterna gjort en felaktig bedömning av de asylsökandenas skäl och fruktan för sina liv. Uppenbarligen är de som väljer att stanna beredda att ta de problem det medför att leva utan papper i Sverige, hänvisade till andras människors välvilja, i stället för att återvända till sitt hemland.

Det finns en hel del mer att kommentera. Men jag måste nog ägna mig åt min egen hemsida så att jag får något att visa upp på Espira-dagen på torsdag.

Fast jag kan nog inte gå förbi skolfrågan. Det är synnerligen märkligt beteende från sossarna. Att när man blir inbjuden till samtal av utbildningsminister Jan Björklund om betygen så kommer man med ett förslag hur en bred uppgörelse skulle kunna se ut om skolans framtid över huvud taget. Och med villkor för fortsatta samtal att skriftliga omdömen från första klass ska bort. Ett sådant beteende skapar verkligen inte något varmt samtalsklimat. Vad väntar de sig? Tror de att Jan Björklund ska möta med öppna famnen och säga att visst gör vi som ni vill. Och skippar allt annat. Så är vi tillbaka i den gamla (s)skolan. (SvD1, SvD2, DN, DN2) En fråga jag ställer mig är varför sossarna inget gjorde under de tolv åren de satt vid makten. Och hindren är många för att få igenom det de vill idag. Ett hinder är att s-kongressen måste säga ja. Nästa hinder är att de måste vinna valet. Förhoppningsvis inte. Men om. Då kommer nästa hinder vänsterpartiet och miljöpartiet. Det förstnämnda vill inte ha betyg alls och det sistnämnda i varje fall inte s-varianten.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt den lilla debatten jag såg idag på svt, så skall förslaget innehålla rätt till vård för alla. MEN liksom alla personer som inte är medborgare i Sverige, skall de betala för sig. Dock inte för mödravård, vård till barn och akutvård. Vilket gör att de är likställda eller kanske har det lite bättre än den vanliga amerikanska medborgaren till exempel. Tycker FN borde titta på sin egen bakgård istället för att börja hacka på Sverige som har en väldigt human sjukvårdspolitik.

HrJohansson sa...

Det finns över 6 600 000 000 (http://en.wikipedia.org/wiki/World_population) människor på vår jord.
Dags att bygga ut den svenska vårdapparaten!
Och flygplatserna. Kanske rent av investera i en Arlanda Vårdexpress, ett höghastighetståg mellan Arlanda och Karolinska.

Sverige, ett land på drygt 9 miljoner invånare, vars ekonomi bygger på någon miljon människor som arbetar inom den privata sektorn, har knappast råd att ta hand om varenda människa på denna planet. Att påstå annat är naturligtvis en naiv dröm.

Anonym sa...

Folk vill hjälpa och folk hjälper. Jag blir glad av arikeln i aftonbladet och här är varför.
Staten har bestämt att inte alla MÅSTE hjälpa. vilket är rätt.
Den respons som blivit utav det hela är att fler och fler utav sveriges läkare, syrror, tandläkare osv. väljer att hjälpa på egen bekostnad. Tänk om fler kunde vara så snälla och istället för att gnälla om att staten måste ställa upp, själva dela med sig av tid och kunskap till dom som behöver det.
Tvingad vänlighet är värdelöst. Att själv ta beslutet att göra något för sin medmänniska är hedervärt.
Ta DITT ansvar, sträck ut en hand.

Anonym sa...

I Storbritannien finns ca 570 000 illegala immigranter. De saknar rätt att arbeta, får inga bidrag och har inte rätt till bostad. Men de har samma rätt till fri sjukvård som alla andra, och det finns walk-in-mottagningar där du tas emot utan att man kräver några papper.
NHS med fri sjukvård infördes efter kriget, och det är nog det enda välfärdssystem som ingen politiker vågat tafsa på.
Visst klagas det vitt och brett över kostnaden och de långa väntetiderna för vissa operationer, etc, men systemet som sådant ifrågasätter man inte.

Anonym sa...

Carl,
du har fel angaende GB och att illegala immigrants har samma ratt till fri sjukvard som alla andra.

De har ratt till "emergency care" och kan givetvis ga till en av de "free healtcare centres".

De kan ocksa ga till en GP men fran dar ar det stopp, tex en remiss fran GP fungerar inte for en "illegal immigrant".

Sedan haller ju regeringen pa att titta pa uppstarmningar och vill forbjuda all sjukvard till illegala.

Sedan ar det ju sa att en illegal invandrare som haller sig undan tex. ett utvisningsbeslut gor sig skyldig till brottslig handling.

Ska vi nu skicka signaler att Sverige inte har nagot emot brottslingar och att de ar hjartligt valkomna och blir val omhandertagna????

Lagen ar till for att foljas och de som inte foljer den ar brottslingar som inte skall ha nagot skydd over huvud taget.

Sedan kan sagas att jag ar utlandsboende svensk, utanfor eu, och jag maste betala for sjukvard nar jag ar i sverige, ej akut. Sa varfor skulle illgala immigranter fa det gratis om jag inte far det.

Tillfor man inte landet nagot sa ar det ratt att man inte far nagot ut.

Anonym sa...

Nu bor jag ju faktiskt i London sedan 4 år och vet ganska väl hur systemet fungerar.
Jag har tidigare också bott i andra delar av världen och nekats sjukvård när jag varit i Sverige, och vet också hur det fungerar.
Men frågan om humanitet är inte en fråga om hur mycket en sjuk människa bidragit med till ett samhälles gemensamma pott - det är en fråga om just humanitet. Inget annat!