måndag 26 maj 2008

Håll i fastigheten så den inte försvinner

Att det finns bedragare och tjuvar som lever gott på andras bekostnad är inget nytt. Men att de också kan göra det med i princip myndigheternas goda minne trodde jag inte. I dagens DN handlar en artikel om ett par som sålde sitt hus utan att över huvud taget vara inblandade själva.

Med falska namnteckningar kan man göra en fastighetsöverlåtelse och sedan belåna fastigheten och försvinna med pengarna. Det är otroligt och oförsvarbart att rutinerna kring kanske den mest viktiga affären privatpersoner gör, köper och säljer sitt hus, kan vara så lätta att runda. Att inskrivningsmyndigheten inte ens kontrollerar och skickar ett bekräftelsebrev.

Enligt artikeln gjordes en utredning för cirka tio år sedan som skulle se över hur man skulle komma till rätta med denna form av lagfartskapning. Men slutsatsen att det skull bli för dyrt att ändra rutinerna.

För mig känns det tämligen angeläget att damma av utredningen. Det kan inte vara så himla kostsamt att åtminstone skicka ett bekräftelsebrev till den som är "fastighetsförsäljare".

4 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Hej Anne-Marie. Jag heter Lars och är granne med Tobias Struck, som också skrev om denna obehagliga historia. Tydligen tyckte inte DN:s ansvarige utgivare att Tobias Strucks artikel var OK. Vad tycker du? Skall man få skriva som Tobias Struck gör på sin blogg?

http://tobiasstruck.blogspot.com
/2008/05/parasiter.html

Tobias Struck sa...

Lars skrev via min dator, om det är någon som undrar varför han använde mitt konto.

/Tobias

Anonym sa...

Hej igen A-M E. Det kan knappast vara så svårt att stoppa detta. Inte minst att få fatt på tjuvarna. Det finns kameror som står och går på varje bankkontor. Men, som vanligt, byråkratin maler väldigt långsamt.

En annan sak. Nu skall de i folkpartiets förlovade land börja att ta livet av folk igen. Denna gång med giftspruta och trots att de själva slår sig för bröstet om att USA är guds förlovade land så tycks de ha glömt ett av de mera viktiga budorden. Vad tycks?

Hälsningar från Claes i Borås som bor på andra sidan av motorvägen.

Anonym sa...

Takk for interessant informasjon