lördag 10 maj 2008

En kall vind mitt i värmen

Trots solen som strålar från en klarblå himmel (har tappat räkningen för vilken dag i ordningen) så känns det ändå kallt.

Varför ska barn som har hela livet framför sig behöva mista livet innan de ens har hunnit börja leva det? Idag begravs 10-åriga Engla inför hela svenska folkets ögon. Om man nu vill slå påTV:n. Jag kommer inte att göra det. (DN, SvD) Och igår begravdes de två mördade barnen i Arboga. Jag tycker att det är viktigt att det skrivs om detta men ibland undrar jag varför media måste frossa och plocka fram varenda liten detalj i historien. Det behöver inte vara sida upp och sida ner med utlämnande av människor i sorg. Men jag känner med de sörjande föräldrarna även om jag inte tittar på begravningen.

Varför ska människor som råkat födas i fel land utsättas för omänskliga grymheter? För att det är en omänsklig grymhet som befolkningen i Burma utsätts för är bortom allt tvivel. I en artikel i SvD nämns till och med ordet massmord. Ingen vet hur många döda det är men enligt nämnda artikel så flyter döda kroppar omkring i vattnet. Samma vatten som de som överlevt dricker i brist på rent vatten. Barnen är alltid de som råkar värst ut. Regeringen måste släppa in hjälparbetare inte bara hjälpsändningar. (SvD) Vilka är de människor som låter andra människor lida på detta sätt. Någon kroppsdel måste de nog sakna i alla fall. Hjärtat.

Dessa människor skulle nog försöka fly till ett annat land om de kunde. Det finns ständigt människor som är på flykt. Undan förföljelse på grund av att de sagt något som hemlandets regering inte gillar, eller på grund av sin religion, eller på grund av att de riskerar att släktingarna dödar dem för att de inte vill gifta sig med den som familjen föreslår. Eller på grund av krig . Vi här i Sverige har levt utan krig i över hundra år och även om allt inte är perfekt så har ingen behövt fly härifrån för att söka sin tillflykt till något annat land. Därför har vi också en skyldighet att ta emot de människor som inte är lika lyckligt lottade som vi. Självklart ska inte vi ensamma ta emot all världens flyktingar men jag blir lite beklämd när jag läser att halva svenska folket tycker att det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar. (SvD, DN)

Nu är det så, att det är inte vi själva, direkt i alla fall, som styr om människor måste fly. Så frågan kanske skulle ställas annorlunda. Självklart tycker jag det vore jättebra om färre människor tvingades fly. Men när nu världen ser ut som den gör så måste vi, som trots allt har det relativt bra, också visa solidaritet till de människor som är mindre lyckligt lottade.

Ett litet ljus i mörkret var gårdagens framröstning i Talang 2008 där svenska folket röstade fram den asylsökande Karina från Azerbadjan. Hon var en värdig vinnare oavsett varifrån hon kommer men de asylsökande har fått ett ansikte. Hon har förlorat båda sina barn och sin man i förföljelsen av armenier (kristna). (Expressen, Aftonbladet) Varför kan inte en människa som lidit så mycket få upprättelse och en fristat i Sverige? Karina har precis som Englas mamma och de två mördade barnens mamma förlorat sina barn. Varför ska inte hon också kunna få samma medkänsla som de andra två mammorna? Enligt Aftonbladet har hon också fått erbjudande att provspela i Wien. Det finns många som Karina, som är förföljda och som lidit och lider mycket.

Jag sänder mina tankar denna dag till alla mammor som förlorat sina barn. Antingen de bor i Stjärnsund, Arboga, Burma eller någon annan stans i världen.

Själv kan jag gå ut i trädgården och plantera blommorna jag köpte igår och njuta i solen. Världen är inte rättvis.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver: "Vi här i Sverige har levt utan krig i över hundra år och även om allt inte är perfekt så har ingen behövt fly härifrån för att söka sin tillflykt till något annat land."

Sant, vi flyr inom landets gränser istället, från mångkulturella områden. I alla fall de som har råd!

Gå du ut och plantera dina blommor, själv hoppas jag på att jag kan gå ut med soporna idag utan att bli "kulturberikad".

Anonym sa...

Om vi till att börja med nöjde oss med att de emot dem som är flyktingar enligt den internationella definitionen, och sedan inte gav permanenta uppehållstillstånd till fler än dem som verkligen både behöver det och kan hantera det, skulle det inte finnas några integrationsproblem i det här landet. Tycker allvarligt talat att det börjar bli dags att sluta diskutera integrations- och invandrarproblematik som att "svensk rasism" är det främsta problemet. Lasermannen var aktiv för över femton år sedan, senaste gruppvåldtäkten ägde rum för en vecka sedan. Och jag har hört ordet "jävla svenne" användas som förolämpning betydligt fler gånger än jag hört andra nedsättande rasliga epitet, detta trots att du säkert begriper från vilken ideologisk riktning jag härstammar. Det borde kanske mana till eftertanke?