måndag 12 maj 2008

En blandad dag

Får väl börja med att gratulera Elfsborg till segern i kväll. 3-0 mot IFK Göteborg på en fullsatt Borås Arena. Onekligen hade det varit roligt att vara där. Men tyvärr har dygnet bara 24 timmar. Och just nu är det väldigt mycket.

På förmiddagen var jag och lyssnade på en föredragning om förslaget till ny polisutbildning på Högskolan. Ett mycket intressant förslag där utbildningen till polis ligger inom Högskolan. Dessutom med en rad förbättringar och möjligheter till specialistutbildningar och dessutom möjlighet till forskning.

Ett mål som idag finns är att få fler poliser med annan etnisk bakgrund. Den nya utbildningen kan bidra med detta.

När denna utbildning genomförs kommer fler orter att behövas. Där borde Högskolan i Borås ha en stor chans. Det gäller att hålla tummarna men också tala väl i alla sammanhang hur bra det skulle vara.

Sedan har jag och en ambassadörskollega börjat planera för vårt framträdande vid Espira-dagen den 22 maj. Det gäller alltså ambassadör för kvinnligt företagande.

Dessutom har jag avslutat kvällen med att teckna ned ett protokoll. Plus lite till.

Apropå företag och företagande. Det nya småföretagarpartiet kan man nu kalla sossarna. (SvD) Helt plötsligt är småföretagare hjältar. Det var andra ord när jag hade debatter i riksdagen och jag fick höra att man var tvungen att skydda löntagarna för företagarna. Och individuella kompetenskonton är på gång. Något som under mina riksdagsår oppositionen förespråkade och motionerade om varje år men som lika envist röstades ned av sossarna med bihang.

Historian är denna. För länge sedan, år 2000, byttes ökade energiskatter mot att pengar sattes på ett konto som skulle användas till individuell kompetensutveckling. 1,15 miljarder om året i tre år tror jag det var om inte mer. Så kallad grön skatteväxling. Det var bara det att dessa miljarder låg och skvalpade i flera år. Innan de användes till annat. Egentligen en ren och skär stöld. Men det går bra att skylla på arbetsmarknadens parter. Själv har man förstås inget ansvar.

Sedan kan man ju bara hoppas att de s-märkta i den här kommunen, Borås, blir något mer välvilligt inställda till att skapa alternativa driftsformer för den kommunala verksamheten. Det skulle ge många möjligheter framförallt för kvinnor att starta företag. Och det är ju något jag kommer att tjata om mer i framtiden.

Men nu är det nog sovdags. Få se om det är något lättare att kliva ur sängen i morgon. Idag gjorde det ont lite här och var efter gårdagens långa vandring på 21 km.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej igen. Jag tror inte det behövs någon polisskola i Borås. Då blir det fler som blir lappade, radarkontroller mm i samma stil som bara ger inkomster till statskassan, men definitivt inte mindre bus och misshandel ute på gator och torg. För det senare ger inga inkomster och inga plus i hatten på div polischefer.
Däremot är det bra med fler kvinnliga företagare och därmed lite nya fläktar. Lycka till på Espira-dagen.
Det här med grön skatteväxling som inte blev grön utan blå-lila. Ett smart sätt att dra in mera skattepemgar. Du kallar det stöld och jag är benägen att hålla med dig. Men jag har en liten fråga: vilken av alla privatiseringar som skett under de senaste åren har lett till lägre kostnader för medborgarna? Samma fråga gäller den sk liberaliseringen/utförsäljningar.

Hälsningar från Claes i Borås.