torsdag 11 september 2008

Väg på tiden

Äntligen finns det pengar att bygga ut den kvarvarande delen av sträckan Borås-Ulricehamn till motorväg. Och vägen mellan Sveriges två största städer kommer att vara motorväg i princip hela sträckan. Den bit som därefter kommer att vara kvar är sträckan Ulricehamn-Jönköping som idag är trefilsväg (Inte riktigt motorväg alltså men ändå ok enligt trafiksäkerhetssynpunkt.) Utbyggnaden kommer att bidra till trafiksäkerheten på en riktigt farlig sträcka. Och extra viktig för Ulricehamns utveckling. Under mina fyra riksdagsår motionerade jag varje år om att Rv40 skulle byggas ut. Och folkpartiet har länge jobbat för en sammanhållen motorväg mellan Göteborg och Stockholm. Lämpligast har då självklart varit att bygga ut den sträcka där det saknas minst mil motorväg. Och den väg som redan idag den mesta, särskilt tunga, trafiken tar.

Förutom denna för oss i Sjuhärad särskilt angelägna satsning så satsar regeringen också på några fler projekt i Västsverige, ny älvförbindelse, RV45, Hamnbanan i Göteborg i den infrastruktursatsning som kommer att finnas med i årets budgetproposition. Allt enligt en debattartikel i DN idag. Även BT skriver om detta.

När det gäller vägar och järnvägar så finns det självklart en hel del mer att önska. Utbyggnad av snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm ligger på önskelistan. Det som kallas Götalandsbanan. Men även i övrigt är det viktigt med bra vägar och järnvägar. För att en ort ska kunna blomstra med ett rikt näringsliv måste det finnas möjlighet att på ett enkelt sätt ta sig till densamma. Men man får väl ta en sak i taget och satsningen på utbyggnad av Rv40 är en mycket glad nyhet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

OK. Det kanske är en nödvändig utbyggnad. Kanske för att öka utsläppen av CO2 plus div elaka partiklar från all diesel från div lastbilar. Se det hela krasst Anne-Marie. Det hade vorit bättre om järnvägen byggts ut istället för att läggas ner lite överallt. Ska du ta dig till Landvetter blir det buss eller taxi. Egentligen borde nästan alla lastbilar bort från vägarna och ersättas av tåg som inte släpper ut mängder av CO2 eller div elaka partiklar, men det kanske du är motståndare till pga ideologiska skäl. Om du nu kommer ner till centraleuropa efter ett framgångsrikt valresultat borde du ta din röda bil och t ex köra sträckan Stuttgart-Nuernberg och försöka räkna alla lastbilar som du möter. Tågen skall inte konkurrera med varken bussar eller lastbilar utan tränga ut dem. Och det i hela Europa. Eller??

Hälsningar från Claes i Borås

Heiti Ernits sa...

Tyvärr verkar det som att regeringen inte har lyssnat på remissinstanserna: bland verkar det som att banverkets äskande inte allt har hörsammats. Inte heller har 'svenskt näringsliv' fått gehör för sina krav på järnvägssatsningar...

Tok för lite pengar - med tanke på klimatproblematiken.

Anonym sa...

Tyvärr ökar ju den tunga trafiken på R40 när den är färdig.

Anonym sa...

Anne-Marie,

jag vet att detta är "off topic".

Men du lovade ett svar på min fråga om "lika människovärde".
Och då jag ser att frågan "halkat ner under underkanten" blir jag lite orolig.
Du skrev att "Ett svar kommer förmodligen förr eller senare."
Vilket jag nu intepreterar som "aldrig" ?

Tjalle

Anne-Marie Ekström sa...

Först en kommentar till ämnet. Jag tycker också att det behövs mer järnväg. Och att mer gods borde kunna gå per järnväg. Men jag tror också att en del vägar behöver göras mer trafiksäkra och proppar i trafiken tas bort. Sedan hoppas och tror jag ju på att bilarna kommer att köras på ett mer miljövänligt drivmedel. El till exempel. En satsning på infrastruktur betyder mycket för en bygd.
Så till Tjalles tjat.
Ibland undrar jag om du inte har något annat att göra än att vänta på mitt svar. Som jag förresten avgivit flera gånger.
Alla människor är lika mycket värda ur människovärdessynpunkt. Oavsett om det är en diktator eller en hjälpande ängel. Enligt mitt sätt att se människovärdesbegreppet. Men sedan finns det människor man tycker mer eller mindre mycket om. En del tycker man till och med förskräckligt illa om.
ETt litet tips till dig. Olika begrepp betyder olika för olika människor. Och vi har rätt att tycka och tänka olika. Vi kan diskutera och debattera men försök respektera att vi tycker olika. Det är det som är en del av demokratin.

Anonym sa...

Citat:
"Så till Tjalles tjat. (?)
Ibland undrar jag om du inte har något annat att göra än att vänta på mitt svar."

Anne-Marie,
du tror väl inte att jag bara sitter och gör ingenting medan jag väntar på ditt svar ? I fyra veckor nu ! Det hade blivit långtråkigt !

Citat:
1. "Alla människor är lika mycket värda ur människovärdessynpunkt."
och
2. "Och vi har rätt att tycka och tänka olika. Vi kan diskutera och debattera men försök respektera att vi tycker olika. Det är det
som är en del av demokratin."

Kommentar 1:
Ditt svar är tämligen intetsägande ! Då jag inte vet vad "människovärdessynpunkt" är ??
Jag lärde mig i söndagsskolan att när man dör kommer "de snälla" i himmeln och resten i helvetet. Jag tyckte helvetet lät otrevligt !
Men om allas människovärde är lika oavsett deras handlingar torde man ju kunna stänga den ena av de två avdelningarna ?

Att Hitler och Moder Teresa har samma människovärde, "de har bara betytt olika för olika människor", är ju verkligen genialt !

Kommentar 2:
Alltså respektera rasism och främlingsfientlighet ? Ups !

Och Anne-Marie, jag slutar ställa "motfrågor" nu, märker en viss irritation hos dig. Väntar heller inget svar. OK ?

Vänligen
Tjalle