lördag 6 september 2008

Även ensamstående föräldrar har rätt till vård

Även om jag själv tillhör ett parti som är med och regerar Sverige och står bakom det mesta som den gör måste jag tillåta mig att kritisera regeringen när det blir fel eller när man låter bli att göra något. Idag blir jag riktigt arg när jag läser i SvD att ensamstående föräldrar inte har något skyddsnät när det gäller att ta hand om barnen när de själva blir sjuka. Man får förlita sig på att släktingar och kompisar tar tjänstledigt från sina jobb och gratis tar hand om barnen när föräldern ska opereras, som i det aktuella fallet i artikeln, eller är långvarigt sjuk på annat sätt. Många ensamstående föräldrar är ju redan från början mer utsatta, både ekonomiskt och på annat sätt, än andra föräldrar. Att då också straffa dem ytterligare känns helt fel.

Jag skulle inget säga om det var så att det helt plötsligt hade kommit fram att förhållandena var på detta sätt. Men detta är tydligen något som man vetat om länge och som till och med utretts. Med förslag att en särskild föräldrapeng ges till den som tar hand om barnet i förälderns ställe. Göran Hägglund (kd) säger enligt artikeln att han vet om luckan i lagen men vet inte när det kommer att göras något. Mitt råd är. Det är budgetförhandlingar nu. Ta med det i budgeten för nästa år. För de ensamstående föräldrarnas skull och framför allt för deras barns skull. Barnen ska inte behöva drabbas och föräldrar ska inte behöva avstå från operationer och vård för att ingen kan ta hand om deras barn.

1 kommentar:

KaKi sa...

Jag misstänker att de flesta blir lite brydda i denna fråga, särskilt som det egentligen är rätt märkligt att barn med två föräldrar kan bli omhändertagna av andra än föräldrarna om dagarna överlåts och det blir uppenbart att det inte var den här situationen lagstiftarna tänkt sig. Till Hägglunds försvar ska kanske sägas att han inte helt förstått vidden av problematiken förrän i november förra året, även om man kanske kunde ha förväntat sig någon utveckling i frågan sedan dess: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=716744