onsdag 10 september 2008

Val till Europaparlamentet

Så var det då också officiellt att jag och Patric blivit nominerad av folkpartiet i Södra Älvsborg till listan för folkpartiet inför val till Europaparlamentet. Men det som står i BT att vi med säkerhet kommer att stå på listan är inte riktigt sant. Det ska göras ett provval bland kandidaterna innan dess. Så den som kommenterat med grattis att vi har vårt på det torra är nog lite tidigt ute. Det är många från hela Sverige som slåss om platserna på listan och kanske tre som får komma till Europaparlamentet. Sedan kanske det inte är för att, som kommentaren antyder, tjäna pengar som jag ställer upp till ett val. Det är för att jag vill vara med och påverka och förändra.

Och roligt skulle det onekligen vara. Jag tror på Europa-tanken. Bland annat för fredens skull. I somras när jag vandrade i Italien blev jag ständigt påmind om de båda världskrigen genom alla monument och lämningar. Kanske framförallt det första världskriget. EU startade för fredens skull. Det finns självklart fortfarande olika uppfattningar om saker och ting. Men idag sitter man ner vid ett bord och för en dialog i stället för att skjuta ihjäl varandra i ett skyttegravskrig.

Dessutom behövs EU för mycket annat. Miljön, samarbete om internationell kriminalitet som narkotikasmuggling och trafficking till exempel. Sedan finns det andra områden som EU inte ska lägga sig i. Men det återkommer jag till.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bästa Anne-Marie,

En EU-ledamots förmåner:

Förutom furstlig lön, pension, gratis sjukvård och skola för barnen, skatt på 20 procent etc etc. erhåller EU-ledamoten:
(Med för enkelhets skull 1 Euro = 10 kronor)

1. något som kallas allmänna utgifter 40.520 kr/MÅNAD. För kontor, telefon+porto, dator etc.

2. reseersättning till Straßburg/Bryssel som schablonbelopp, dvs mera än vad som ledamoten själv betalar !

3. resebidrag 40 000 kr/år. Gäller för "andra resor" ledamöten har lust till.

4. 2 870 kr/DAG vid sammanträden i Straßburg/Bryssel. (Om närvarolistan skrivs på. Vilket ofta är det enda man gör på fredagarna. Sedan direkt hem !!!)

5. Vid resor utom Europa: Hotel + Frukost + 1 435 kr/dag till middag + kvällsmat.
(Om man tar "dagens rätt" blir lätt en tusenlapp över. Per DAG !)

6. betald assistent, tex. maken, en kusin eller en broder, 169 140 kr per månad. Netto !!!

Alltså: Utan att röra en finger kan du få ca. 250 tusen i månaden. Utöver lönen !!!!

Men som du skriver: "Sedan kanske det inte är för att ... tjäna pengar som jag ställer upp till ett val."
Nej, vem kan tro något sådant ?

Källa:
http://www.europarl.europa.eu/parliament/expert/staticDisplay.do;jsessionid=C8423696F9976022B957466ACD80E350.node2?id=39&language=SV

PS: Reglerna är (medvetet ?) lite luddiga, felinterpretationer är alltså möjliga ?

Tjalle