onsdag 10 september 2008

Lite av varje

Min insamling till Läkare utan gränser går trögt. Jag trodde att givarviljan var lite större. Men det kanske är så att de som är mest givarvilliga inte vet hur man skickar pengar via SMS. Det är postgiro som gäller. Dessutom har jag förstått att några inte klarar av att lyssna på ljuden. Som verkligen är ganska hemska. Men det mest hemska är faktiskt att de finns i verkligheten. För att bidra, skriv LÄKARE 141 i SMS:et och numret dit det ska skickas är kort och gott 72990. Inga riktnummer eller så. 50 kronor kommer på nästa mobiltelefonräkning och Läkare utan gränser får 41 kronor till sin verksamhet.

Läkare utan gränser jobbar över hela världen. Men de kanske skulle behövas även här hemma. När jag hör att gamla dementa drogas ner med psykosmediciner, som egentligen är till för schizofrena och manodepressiva blir jag riktigt upprörd. (DN) Det görs förmodligen för att underlätta för personalen på äldreboendet. Jag kan självklart förstå att det finns problem med till exempel aggressivitet. Men medicinerna ger tydligen både biverkningar och gör de gamla stela och robotliknande. Det är aldrig lätt att bli gammal men man har ändå rätt att behandlas på ett värdigt sätt. Tänker ställa frågan hur det ser ut hos oss, i vår kommundel.

Så till kvinnan i Eksjö som i stort sett har hållits undan från omvärlden i nio år.

Civilkuragelag har diskuterats fram och tillbaka och jag tycker att det är ett dåligt förslag. Men när en person, trots att han eller hon vet om att det pågår misshandel, underlåter att anmäla det så borde den personen på något sätt straffas. När det är uppenbart. Att som i Eksjö-fallet när vandrarhemsägaren hänvisar till att den misshandlande mannen skulle ange honom för att gömma flyktingar är inte ok. (SvD)Jag har inget emot gömda flyktingar, det finns många fall där man helt enkelt inte vågar återvända till hemlandet. Det finns brister i asylprocessen. Men att se på när andra människor misshandlas är inte acceptabelt. Det är inte brottsligt att gömma flyktingar. Och dessa kunde kanske ha fått husrum någon annan stans. Vandrarhemsägaren, som dessutom tillhör en kristen församling, borde ha sett till kvinnan i första hand i stället för att försöka rädda sitt eget skinn.

Sedan är det fullständigt oacceptabelt att polisen inte gjort något med en anmälan om en misshandlad kvinna på tio månader. Men detta är tydligen inte heller en engångsföreteelse. Vilket är fruktansvärt. Ju längre man väntar med att utreda en misshandel inom en nära relation, desto större risk är det att det kan ta en ände med förskräckelse. Oftast slutar inte misshandeln utan fortsätter, kanske i än värre omfattning.

Till sist några ord om skolk. Idag föreslår utbildningsminister Jan Björklund att skolk ska införas i betygen från och med 2010. Det gäller bara terminsbetygen men inte slutbetygen. Det är alltså inget som kommer att följa personen vidare i livet.

Skolk är ett problem. Att man inte når målen med godkända betyg kan ha en anledning i att man inte ens finns i skolan. Jag tror att för vissa spelar det ingen roll om skolket skrivs in i betygen medan det för andra kan ha avgörande betydelse att föräldrar får veta. Självklart kan de få veta detta på annat sätt men genom att skriva in det i terminsbetygen finns ett enhetligt sätt att redovisa skolket. En utvärdering efter några år kan vara på sin plats. (SvD)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker nog du ska vänta med dina kategoriska omdömen - förstår att det kittlar att få klämma åt en pingstvän. Bilden av vad som pågått under nära tio år är synnerligen oklar. En person som haft mycket kontakt med paret under alla dessa år (Smålandstidningen onsdag) tyder på att kvinnan inte alls varit inlåst mot sin vilja, även om det kanske funnits ett osunt beroende till mannen. Det finns massvis av liknande förhållanden, mer eller mindre självpåtagna, som många människor känner till utan att för den skull gå till polisen. Antar att du själv har samma erfarenhet. Vänner berättar att "paret brukade komma till hans hus, grilla korv och lyssna på musik och äta middag tillsammans, precis som vanliga vänner". Och när det väl upptäcktes en misshandel, anmäldes detta. Tycker nog pingsföreståndaren gjort precis det som man ska göra, plus visat mycket människokärlek och omsorg om både paret och invandrarfamiljen. Betydligt mer än alla bloggare som med oklara motiv ständigt kritiserar alla andra.

Anonym sa...

Av 50 kronor går ca 41 kronor till Läkare Utan Gränser genom operatörerna Tele2, Telenor och Telia, ca 33 kronor genom Tre.

Vill jag skänka 50 kronor så sätter jag hellre in dom på Läkare Utan gränsers Plusgiro: 90 06 03-2
eller Bankgiro: 900-6032
Jag blir inte förvånad om det är fler som gör på samma vis för att undvika att skänka 27 kronor till Tre eller 9 kronor till Telia

Anonym sa...

Läs mitt inlägg om medicinerna till dementa...
http://glansigyta.blogg.se/2008/september/utkast-hela-morgonen.html

Anonym sa...

"Jag har inget emot gömda flyktingar, det finns många fall där man helt enkelt inte vågar återvända till hemlandet...Det är inte brottsligt att gömma flyktingar."

Tja, det enda man kan tillägga är väl att vi har de politiker vi förtjänar. Det är knappast förvånande att moralen hos folk i allmänhet sjunker allt djupare, med såna förebilder som våra s.k. folkvalda. Det må vara så att det inte är en kriminell handling i sig, men det är enligt dig helt okej att obstruera mot samhället när det passar ens egna syften/ideologier; t.ex. genom att gömma flyktingar som ska avvisas och därför befinner sig illegalt i landet. Tänk om jag får för mig att det är helt i sin ordna att börja råna banker för att kunna skänka pengar till mindre bemedlade individer; mitt uppsåt kan väl då inte vara klandervärt eftersom du (och för all del många av dina folkvalda kollegor) tycks anse att ändamålet helgar medlen? Exemplet är visserligen hårdraget, men du förstår nog andemeningen.