lördag 13 september 2008

Lördagsblandning

Idag är himlen blå. Det ser ut att bli en fin höstlördag. Det blir nog en promenad ner till stan idag. Det är rättvise-dag på torget bland annat.

Men jag får väl göra en djupdykning bland dagens nyhetsartiklar innan jag fortsätter med att ägna mig åt hemsidor innan promenaden till stan.

Veckans infrastrukturutspel från regeringen diskuteras fortfarande. Mp tycker att det satsas för lite på järnvägar och för mycket på vägar. (SvD) Visst behövs det mer järnväg och i synnerhet Götalandsbanan. Men jag tror inte att vägtransporter, det må gälla personer eller gods, kommer att försvinna. Däremot kommer förhoppningsvis koldioxidutsläppen att minska genom att man använder annat drivmedel. El till exempel.

För att ta R40:s utbyggnad som exempel. Den kommer att innebära en betydligt trafiksäkrare väg. Många olyckor har hänt på den del av vägen mellan Borås och Ulricehamn som nu ska göras om till motorväg. Den tunga trafiken har redan valt att köra denna väg när man ska mellan de två storstäderna Göteborg och Stockholm. Att bygga bort proppar och göra säkrare vägar är nödvändigt. Både ur trafiksäkerhetssynpunkt och ur ett näringslivsperspektiv. Som jag skrev i mitt förra inlägg om utbyggnaden av R40. En fungerande infrastruktur är nödvändig för att få ett blomstrande näringsliv med arbetstillfällen. Och att stärka tjälskadade vägar i Norrland så att skogstransporterna, skogen är en av Sveriges basnäringar, kan komma fram ser jag som nödvändigt. Där håller jag med infrastrukturministern Åsa Torstensson (c).

Till ett helt annat ämne. På DN-debatt skriver i dag Södertäljes kommunalråd Anders Lago (s) att han är besviken på sitt parti när det gäller mottagandet av asylsökande och flyktingar. Jag håller nog med honom i det mesta han skriver. Men det är inget nytt det han framför. Att människor ska få hjälp att slussas till de platser där det finns arbete och att man även som asylsökande snabbt ska kunna få ett arbete har åtminstone folkpartiet talat om länge. Och att de kunskaper man bär med sig ska tas till vara är självklart. Det är till och med nödvändigt när allt färre ska försörja allt fler. Då behövs det mer arbetskraft utifrån.

Jag håller också med honom när han säger att det är olyckligt att representanter för de två största partierna bidrar till misstänkliggörandet av flyktingar och invandrare och på så sätt underblåser främlingsfientliga krafter. När det borde vara precis tvärtom. Att framhålla att det finns en resurs i de människor som kommit hit. Att lämna sitt hemland och nära och kära, för att bege sig över halva jordklotet till ett land med snö och is säger att det är en person med drivkrafter. Men det man också ska komma ihåg är, att han eller hon mycket hellre hade velat stanna i sitt hemland om det varit möjligt.

Bland dagens artiklar, eller kanske gårdagens rättare sagt, finns en artikel om mig själv och kvinnors företagande i E24. Som i sin tur inneburit att jag hamnat på Salong K. Läs själva vad denna sajt innehåller. Hittade där bland annat, att om man äter tomater så får man färre rynkor. Särskilt om man vistas i solen. Det vill säga tomaterna, och särskilt skalet, ger skydd mot UV-strålning.

Jag håller mig kvar på matsidan. Det var länge sedan jag gjorde min sammanställning över vad man ska äta eller inte äta. Och vad som är bra för en det ena än det andra. Här finns i alla fall en del av denna.

Nu finns det nya rön som säger att det inte är bra att äta köpta köttbullar mm. (SvD) Det finns ett smakämne, glutamat, som enligt en del forskare bidrar till fetma. Andra menar att det inte är smakämnet i sig utan det faktumet att köttbullarna, eller vad det nu är, är så goda att man äter mer. Också en förklaring. Jag ligger illa till som alltid har Mamma Scan köttbullar i frysen och tar till det när tiden och fantasin saknas. Men jag hade nog lite extra hull redan innan köttbulletiden.

Inga kommentarer: