torsdag 25 september 2008

Det som inte fick hända

Förutom en del möten igår så valde jag solen framför att skriva blogg. Bäst att passa på. Snart är det riktig höst. Och ibland rinner inte heller inspirationen att skriva till. Jag blir helt enkelt inte tillräckligt uppretad eller engagerad.

Händelsen borta i Finland med dödsskjutningarna på en skola berör självklart. Händelsen som inte fick hända igen. Det är så stort och ofattbart att jag knappt kunnat ta till mig det. Jag är dessutom kritisk till media som vältrar sig i alla detaljer och till och med visar bilder på en skjutande galning. Risken blir att gärningsmannen blir lite av en hjälte för andra och inspirerar dessa. En 16-åring i Köping har till exempel också anhållits för olaga vapeninnehav. Och gjort uttalanden på Youtube. (SvD)

Men händelsen väcker en mängd frågor. Hur kan det hända? Och vad kan man göra för människor som är så besvikna på livet? Vad har de varit med om själva? Kanske den viktigaste frågan. Och kan det hända här? Och räcker det med fler kuratorer och psykologer i skolorna? Och tusen andra frågor? Visstär det bra om det ställs högre krav med fler kuratorer och psykologer på skolorna. Vilket utbildningsministern Jan Björklund lovar(SvD) Och kameror och övervakning kan hjälpa lite.

Men jag tror att ett förebyggande arbete med barn som finns i riskzonen måste starta långt mycket tidigare. Kanske redan innan barnet är fött. Familjecentraler är en lösning där mödravården, barnavården, socialen m fl samverkar för att ge föräldrar och barn stöttning tidigt i livet. Hoppas verkligen den planerade familjecentralen på Hässleholmen blir av.

För övrigt. En ny dag. Nya möten. Idag ska jag träffa personer i huvudsak politiker som jobbar med integration i Uddevalla. Läge för att utbyta erfarenheter. Därefter kommundelsnämndsmöte. Egentligen skulle jag vilja åka till Bokmässan men i morgon och på lördag är det höstmarknaden som gäller. Med fp-parasoll och godis. Välkommen förresten! Fp håller till mitt emot brunnen på Stora torget på Lilla Brogatan.

Men först måste jag nog jobba lite. Hemsidor är det som gäller just nu.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu har det hänt igen. Vad ska vi skylla på den här gången? Strukturell rasism? Diskriminering? Höga matpriser? Mobbing? För stränga pedagoger? De dåliga ursäkterna börjar rinna ut i sanden. Ännu en skolmassaker har inträffat och denna gång blir det svårare att svepa problemen under mattan. Dessa händelser utgör ett mönster och de pekar rakt mot kärnan i vårt samhällsfundament. När unga tonåringar bestämmer sig för att först kallblodigt döda sina kamrater och sedan begå självmord, måste vi reagera och förstå att någonting är fel - inte bara hos individerna själva, men i vår omedelbara sociala omgivning.

Det som Pekka-Eric Auvinen, som antagligen är denne Matti Saaris inspiration, tydligt såg, efter att ha läst Platon, Linkola och Nietzsche, var antagligen samma sak som Cho Seung Hui måste ha känt när han blev placerad i en amerikansk social skolmiljö: De flesta människor i dag är vilsna, inåtvända, egoistiska och saknar förmåga att se bortom sin egen existense. De lever tryggt och enkelt i ett gigantiskt hamsterhjul, och så länge ingen skakar hjulet, är alla nöjda...

En intressant analys av händelsen:
http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-09-23/Vi_lär_oss_aldrig_Skottlossni