måndag 22 september 2008

Dagen B som i budget och lite till

I dag är det dagen B som i budget. Men som många fler än jag konstaterat finns det inte mycket kvar att avslöja. De flesta, åtminstone större, poster har redan presenterats genom att partiledarna åkt land och rike runt. Jag tror att det är bra. Mer fokus har kunnat läggas på enskilda områden. En kritik som regeringen fått är ju att man inte kommunicerat det man gjort med medborgarna. Men oppositionen kritiserar förstås också detta. Visst är det lite som att läsa slutet av en bok först för att veta hur det går. Men jag tror att det i detta fall är värt det. Men allt är inte bra. En lågkonjunktur är på inmarsch och allt kanske inte blir så bra som man hoppas. Men ett stort överskott i år gör att det finns manöverutrymme. (DN)

Några andra händelser som också är värda att kommenteras.

Jag har full förståelse för de poliser som anmäler sin ledning för att de ska ha beordrats att ta av sig hjälmarna när de stod mitt i ett stenkastargäng. (DN)Det är fullständigt befängt att bara vara tvungen att stå och titta på när människor misshandlas och butiker och skyltfönster slås sönder som tydligen varit fallet. Bara för att inte provocera! Visst är tesen att vända andra kinden till när man blir angripen. Men om inte polisen ska ingripa mot dem som begår brott, vem ska göra det då? Risken är överhängande att det blir olika typer av medborgargarden. Och om våldverkarna får känslan av att det är de som segrar då är man illa ute.

OS i Kina är över. I Paralympics gick det betydligt bättre för de svenska än i det "vanliga" OS. Grattis till alla medaljörer. Och till alla andra också för den delen. Jag är oerhört imponerad över dem som trotsat sitt funktionshinder och gjort det till något positivt. I morse var simmaren Anders Olsson och skytten Jonas Jacobsson i morronsoffan och berättade om sina medaljer. Anders Olsson berättade om sin ständiga smärta men hur han glömmer bort den när han tränar. Hoppas han orkar länge än.

Vad som kommer att hända i Kina nu när OS är över blir intressant att se. Under alla år sedan Kina blev utsett till OS-land har fokus funnits på landet och de mänskliga rättigheterna. Hoppas att det fokuset inte försvinner. Ett faktum som tydligen var känt redan innan OS var att man tillsatt melanin till mjölkersättning och många barn har blivit sjuka och några till och med dött. Men skandalen avslöjades inte förrän nu. Förmodligen ville man inte att det "fina" intrycket av spelen skulle förstöras. Kan inte låta bli att tänka på flickan som sjöng men inte fick synas för att hon inte hade perfekt utseende. Men en fin yta kan aldrig i längden dölja det ruttna. Och förr eller senare får invånarna nog. Även om det kan ta tid. (DN, SvD, Aftonbladet)

Till sist.

För den som läste min blogg igår kan rapporteras att det finns fortfarande kvarvarande känningar från gårdagens långvandring i sex timmar. I fötterna. Det verkar som om mina platta ankfötter inte klarar av så stora påfrestningar. Kanske får skaffa nya kängor eller inlägg till de gamla. Kapitulera för gamla fötter gör jag inte.


 

Inga kommentarer: