onsdag 17 september 2008

Kvinnors företagande – nätverk behövs

De gångna dagarna har flugit iväg i en faslig fart. Igår hade jag tänkt skriva några rader om mötet med 24 företagerskor i Mark igår. QVIM (står för kvinnor vill mer), nätverket som jobbar för att fler kvinnor ska starta och driva företag, informerade om tankarna kring nätverket. Snart ska det också finnas en hemsida. Egentligen skulle jag ha lagt ut några bilder också men jag hann inte ladda ner korten i datorn och nu sitter jag på tåget på väg till Stockholm och möte med Skatteverket.

Det är onekligen spännande och inspirerande att möta så många kvinnor som sysslar med så många olika typer av företag. Det också spännande att ha möten i olika lokaler. Igår blev det att köra stolar fram och tillbaka. Och lunchmackorna hade inte anlänt när vi började. Men allt ordnar sig.

Med på mötet var också tre unga tjejer som går på gymnasiet och som är med i Ung företagsamhet. Jätteroligt att de var med. På Brännpunkt i SvD idag framför regeringen med två folkpartistiska statsråd i spetsen, Jan Björklund och Lars Leijonborg, och ett centerpartistiskt, Maud Olofsson, att man vill satsa mer på entreprenörskap i skolan. Det stöder jag fullt och fast. Både för att bidra till att fler företag startas, men också för att entreprenörsanda kan behövas också som anställd.

Många tycker inte att det behövs särskilda nätverk för kvinnor. Och i en perfekt värld skulle det inte heller behövas. Jag har nog inte varit den som stått främst på barrikaderna och ropat efter sådana nätverk. Men i förra veckan blev jag rätt övertygad. Jag var ju på ett seminarium på Pulsen, konferenscentrum i Borås, om familjecentraler. Samtidigt hade Borås Industri h handelsklubb möte där. När jag såg den ena kostymklädda mannen efter den andra på väg in till deras möte efter lunchen så insåg jag att det behövs mycket nätverkande för att sammansättningen ska bli lite mer variationsrik.

Inom den politiska sfären har jämställdheten kommit rätt långt på vägen. Åtminstone på pappret. Men när det gäller den ekonomiska makten, som finns i näringslivet, så är det fortfarande en lång väg att vandra. Att fler kvinnor startar egna företag kommer förhoppningsvis också att underlätta att fler kvinnor kommer in i företagens styrelser.

Nästa QVIM-träff är i Bollebygd den 1 oktober. Den 13 oktober är det stor Kick-off på Grand i Borås.

Förutom att besöka Kinna igår var det möten på löpande band. Prata integration med integrationsgruppens tjänsteman. Gruppmöte inför kommunfullmäktige och sedan lite tennisklubb.

Det var lite tungt att gå upp i morse men nu är jag på tåget i alla fall. Och har inte somnat om. Kaffe har jag fått i mig. Ska skaffa mig en macka också. Sedan får jag se om jag hinner skriva lite kommentarer till några debattartiklar i dagens BT.

2 kommentarer:

Andrea Jovell sa...

Intressant att läsa dina tankar! Jag tror att förebilder kan vara ett sätt att få fler att vilja bli företagare. Har startat en blogg om kvinnors företagande på kvinnorsforetagande.blogsot.com. Här vill jag bjuda in fler att dela med sig av hur vi kan jobba för att bli fler förebilder.

Andrea Jovell sa...

Intressant att läsa dina tankar! Jag tror att förebilder kan vara ett sätt att få fler att vilja bli företagare. Har startat en blogg om kvinnors företagande på kvinnorsforetagande.blogsot.com. Här vill jag bjuda in fler att dela med sig av hur vi kan jobba för att bli fler förebilder.