tisdag 9 september 2008

Företagare och förskola

Nu "läcker" regeringen det ena förslaget efter det andra inför presentationen av budgeten nästa år. Igår kom ett företagarpaket. (DN)Som förstås kritiserades av oppositionen. Dessa, sossarna alltså, verkar som om de helt plötsligt blivit småföretag-kramare. Något som jag inte såg mycket av under förra mandatperioden. När löntagare skulle skyddas från företagare. Sagt i debatt.

Visst kan tyckas att sänkning av arbetsgivaravgiften med 1 % är lite. Jag hoppas det kommer mer för små företag. Det är ju så att en småföretagare oftast har svårt att utnyttja de sociala försäkringarna till fullo. Det pågår en utredning om just hur försäkringarna ska anpassas till utnyttjandet av småföretagare. Som enligt direktivet skulle varit färdig i augusti i år. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Idag berättar Jan Björklund, utbildningsminister, att det ska satsas på kompetensutveckling i förskolan. (SvD, DN, Allt om Barn) Tidigare har regeringen satsat på lärarlyftet. Nu är verkligen tiden kommen för förskolelärare. Hörde dessutom igår att lönen för förskolelärare i Borås är bland de lägsta i landet. Något som vi kanske inte alltid tänker på är, att utan en väl fungerande förskola skulle Sverige stanna.

Inte bara kompetensen är viktig. Det måste också finnas platser. Vilket inte är fallet på alla håll i Sverige. (DN) Behovet har ökat när fler människor kommer i arbete.

Och planeringen är ofta kortsiktig. Man tittar efter hur det ser ut idag och bortser från till exempel nybyggnationer i bebyggelse eller generationsskiften i till exempel villaområden. Och glömmer bort att miljön i lägenhetsdagis inte är till fyllest. MM. Gissa vad jag tänker på. Brämhults kommundel förstås. Jag blir irriterad när man bara tittar till hur det ser ut just idag. Även om vi för tillfället inte tillhör de kommuner som inte lever upp till kravet att ordna förskoleplats inom 3-4 månader. Men risken är överhängande.

Till sist. Hjälp mig i min insamling till Läkare utan gränser. SE banner till vänster. Gör så här.

Skriv ett SMS med texten LÄKARE 141 till telefonnummer 72990.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Anne-Marie. Grattis till nomineringen. Nere i Bruessel blir det lite annorlunda tongångar än fullmäktige i Borås.Hälsningar från Claes i Borås.