söndag 8 februari 2009

Söndagsblandning

Söndagsmorgon och första deltävlingen i melodifestivalen är avverkad. Rätt låtar vann även om det var trist att Borås egen Shirley Clamp kom sist. (DN, SvD)Men Borås kan ju inte vara bäst jämnt. Under natten har snön fallit över Sjuhärad och det är en vit värld utanför fönstret. Men det är milt så det återstår att se hur länge den får vara kvar. Själv har jag mycket att stå i vid datorn trots att det är söndag. Staten ska ha sina pengar i veckan. Både från mig själv, i form av moms och skatt, och från tennisklubben. Plus en massa annat.

Men först några nedslag bland dagens rubriker.

I en artikel i DN så diskuteras kärlekens kemi. Att den sitter i hjärnan. Det har forskaren Larry Young konstaterat genom att studera präriesorkens känsloliv. En djurart som bara har en partner under livet. Han kopplar ihop sorkarnas fallenhet för att kila stadigt till gener som hänger ihop med hur hormonerna vasopressin och oxytocin kan tas upp i hjärnan. Svenska forskare har också konstaterat att män som har en gen som inte förser hjärnan med tillräckligt mycket vasopressin har svagare relation till sin partner. Men enligt forskarna är det dock inte så bra att ge män som ofta "är på vift" extra vasopresin. Då blir de mer aggressiva och bevakande. Innebär detta att kvinnan i ett förhållande får välja mellan att hennes man "gullar" med andra kvinnor eller att han slår henne? Inget särskilt bra alternativ någotdera.

Forskaren Young konstaterar att det är nog lika bra att hålla sig till det gamla beprövade knepet att ägna sig åt varandra. Och jag kan väl hålla med. Ibland ska man låta saker vara som de är och inte experimentera med naturen.

Mer vasopresin och oxytocin kanske partiledarna för s, v och mp behöver för att hålla fast vid varandra. För att den resa de börjat med sina arbetsgrupper kan bli kantad av många "äktenskapliga gräl" är nog säkert. På många väsentliga punkter är de oense. Betyg, energi (där är s i sig oense), flyktingpolitik, europeiskt samarbete och EURO och mycket mer. På SvD finns en bra sammanställning (se till höger under rubriken Grafik) om vad partierna tycker i olika viktiga frågor. Den enda fråga som de verkar ense om är att införa förmögenhetsskatten igen.

Diskussionerna om polisen och rasistiska uttalanden går vidare. Som jag skrivit tidigare så är det helt oacceptabelt att medlemmar i en yrkeskår, som ska bidra till att medborgarna känner sig trygga i samhället, gör uttalanden som vittnar om att de har grundläggande värderingar som är rasistiska. (SvD) Jag kan förstå frustrationen inför den situation som var i Rosengård men det tillåter inte för den skull att polisen ska ta saken i egna händer straffa genom att puckla på enskilda individer. Även om det i det aktuella fallet kanske mest var ett hot. Polisens jobb är att ta fast de som begår brott men det är en domstol som ska utdöma straff. Detta är grundläggande i en rättsstat.

Och att använda namn som utan tvekan tolkas som rasistiska vid övningar kan inte ens förklaras med frustration. (SvD) Det är dock positivt att rikspolischefen har tagit tag i det hela och tillsatt en neutral utredning. (SvD)

För polisen har ett viktigt uppdrag att skapa trygghet i samhället. (SvD) Och jag tror att de allra flesta sköter det med rätt inställning. De tillitspoliser (liknande tidigare kvarterspoliser) jag mött som jobbar inom mitt område, Hässleholmen i Borås, upplever jag som seriösa och omdömesgilla. Och det är nog så att det är bättre att samma poliser finns ständigt närvarande i ett område för att förebygga brott. Så att det aldrig blir som då i Rosengård.

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst kan man anse att vissa polisers språkbruk är olämpligt, men jag tror att detta till stor del beror på den nedrustning av skolan som socialdemokraterna verkat för under lång tid.
Hur många poliser vet vad NN står för? Den kunskap som krävs för att veta detta kan knappast dagens gymnasieelever förväntas ha inhämtat när de lämnar gymnasiet, så varför klaga på poliser. Jag gissar att ursprunget till Neger Niggersson ligger i att någon kanske inte allt för begåvad poliselev lurats till att tro att NN betyder Neger Niggersson.
En annan sak som jag tror bidrar till latent invandrarförakt är att polisen inte förstår vad hemspråkstalande vandaler säger och hur skall då poliser på platsen kunna bedöma situationen. Om den svenska skolan fokuserat på att lära alla elever bra svenska då hade troligen huvuddelen av våra invandrarungdomar använt svenska både i skolan, till vardags och i hemmet. Detta hade haft som positiv bieffekt att deras föräldrar och äldre släktingar lärt sig svenska och att dessa kunnat få samma sorts jobb som infödda svenskar.
En upprustning av den svenska skolan med framförallt bra undervisning i svenska språket kan på sikt bidra till bättre bildning och färre konflikter mellan olika grupper i samhället.
Dagens gnäll över polisen syftar troligen mest till att säga att det finna grupper i samhället som ogillar polisen och som gör sitt bästa för att säga att polisen är rasistisk. Vi är många som kan kallas rasister om de enskilda samtal vi hört från polisens inspelningar skall vara kriteriet för att vara rasist.
Det som däremot bekymrar mig det utrymme i media som de här övertrampen fått. Har våra journalister inte viktigare saker att skriva om och har ministrar och höga polischefer inte viktigare saker att uttala sig om och arbeta med? Om jag skall klaga på polisen är det tillgänglighet och viljan att ingripa som jag skulle klaga på. Jag är av åsikten att om polisen gripit de som vandaliserade under ESF 2008 i Malmö, då hade kanske det inte funnits tillräckligt många ligister som kunnat vandalisera på Rosengård. Det gäller att fånga upp unga kriminella innan deras brotts-CV blivit för omfattande.