torsdag 5 februari 2009

Att få säga det man tycker

Så är då hela världen vit igen. Åtminstone här i Borås. Och jag menar det vita snötäcket på marken. Annars finns det väl en hel del svarta fläckar i Sverige och världen i övrigt.

Jag känner med Dawit Isaaks släkt och vänner här i Sverige i deras frustration och oro över hur det är med Dawit nere i Eritrea. (SvD) Han har suttit i fängelse i sju år utan rättegång. För att ha gjort kritiska uttalanden om regimen. Att sitta i fängelse för att ha varit kritiska mot regeringen är främmande för oss här i Sverige. Skulle detta gälla här vore nog fängelserna överfulla.

Vi är lyckligt lottade här i Sverige där vi får uttrycka vår åsikt både om vad regeringen gör och säger utan att straffas för detta. Däremot är det inte tillåtet att göra uttalanden som kränker människor eller grupper. Yttrandefriheten ställer också krav på den som utnyttjar den. Man har ett eget ansvar.

Idag spelas upp i media uttalanden från poliser som var med vid bråken i Rosengård. (SvD, DN, Aftonbladet)Uttalanden som jag uppfattar som rasistiska. Jag kan visst förstå polisernas frustration inför uppgiften men det tillåter ändå inte att man kallar människor för apadjävel eller säger hotfulla ord som att man ska "göra någon steril". Det är inte ok att kasta sten mot polis och självklart ska den som gör det straffas. Men den grupp som ska se till att hålla ordning i samhället, dvs polisen, ska vara neutral och inte själv vara den som utdömer straff. Typ "göra någon steril". Då faller hela rättssystemet sönder.

Som sagt det är absolut inte ok att kasta sten eller bränna bilar men jag tror att även de som gör detta är frustrerade. De lever i utanförskap med få kontakter med det svenska samhället och liten chans att få ett jobb. För att synas tar man till icke önskvärda metoder.


Även här i Borås finns om råden där många människor lever i utanförskap utan jobb. Att ha ett arbete är det viktigaste av allt och här görs en mycket för att få ut människor på arbetsmarknaden. Igår gjorde jag studiebesök på projektet Kedjan som är ett projekt finansierat av EU och som har som mål att få fler människor i arbete. Kommunen samverkar med Försäkringskassa och Arbetsförmedling och varje person som ingår i projektet får en egen individuell plan. Det kan vara språkutbildning, arbetsplatspraktik mm. Igår gjorde jag besöket i egenskap av kontaktpolitiker för att få en uppfattning om hur projektet fungerar. Idag ska jag dit igen men ska då berätta om hur kommunen och Sverige styrs. Kanske också berätta lite om EU. En jättekul uppgift att få berätta om hur vår demokrati fungerar. Många av dem som kommer att lyssna kommer från länder där demokrati saknas. Till exempel Eritrea.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Ta och flytta till Rosengård då i stället för att sitta och tycka synd om invandrare att dom är utanför samhället.

Anonym sa...

"En jättekul uppgift att få berätta om hur vår demokrati fungerar. Många av dem som kommer att lyssna kommer från länder där demokrati saknas. Till exempel Eritrea."

Våran demokrati fungerar som så att så länge du säger vad Vänstern vill så har vi Demokrati,om någon utalar sig mot vänstern så är det inte demokrati och ska lagstadgas om så att det inte händer igen.
Det var väll det du berättade?

I ärlighetens namn så för att kalla sitt land demokratiskt så räcker det inte med att bara få rösta vänster eller höger, det är mer som ska uppfyllas som tex friheten att få utala sina åsikter och det är en något som inte är tillåtet i sverige så länge man nu inte talar Politiskt korrekt.


Ta du och hjälp alla svenskar som behöver och förtjänar hjälp innan du ska leka den stora vita välgöraren för det är endå dom som i generationer arbetat och betalat för att vi ska ha någon välfärd.

Anonym sa...

Anonym.. typiskt rasistiskt, låt mig gissa du är så jävla mycket bättre än alla andra också men ingen ser det.

Sen en känga till alla våra kära naiva politiker... det är ni som är orsaken till att sådana händelser sker. Ni har gjort det så att vara svensk är något fult. Folk som invandrar till vårat land och blir svenska medborgare blir stämplade av politiker som första gen. invandrare och senare blir deras barna andra gen. invandrare. Hur tror du att den utanförskapen som ni med eran naiva inställning skapar, påverkar dem. Åk till USA istället och titta hur de hanterar nya medborgare, när du får amerikanskt medborgarskap så är du amerikan och inget att och är lika mycket värd.

Anonym sa...

Bästa Anne-Marie,

Kan inte poliserna hävda att de också lever i utanförskap ?
Och på så sätt vara "förlåtna" ?
För vad vet vi om deras sociala bakgrund ?
Eller är detta bara förbehållet särskilda grupper ?

Hade de också blivit "tillrättavisade" om de pratat om att "Tjalle är en skitstövel !" ?
Vilket hade kränkt mig väldeliga !

Jag såg nyligen på en blogg att invandrare har rätt till tolk vid läkarbesök hos svensk läkare.
Om däremot en svensk inte förstår den utländske läkaren så har han inte denna rättigheten !
???

Vänligen
Tjalle

Anonym sa...

Poliserna sa ju inte detta till killarna - det var ju ett internt samtal de förde med varandra. Får inte jag säga vad som helst till en kompis helt privat?

Anonym sa...

Anonym: "Kan inte poliserna hävda att de också lever i utanförskap ?
Och på så sätt vara "förlåtna" ?"

Det är ju precis så polismakten apologeter inom etablissemanget och medelklassen alltid resonerar. Inte att polisen lever i "utanförskap" då, men att de minsann har det så tufft och jobbigt och att detta alltid ursäktar precis vilket beteendet som helst.

Jag tycker inte alls att det är konstigt att folk kastar stenar på polisen när de ser hur polisen slår, sparkar, trakasserar och förnedrar och alltid kommer undan, alltid slipper straff, alltid blir förlåtna i media o.s.v.


"Om däremot en svensk inte förstår den utländske läkaren så har han inte denna rättigheten !"

Kan den utländske läkaren inte göra sig förstådd på svenska så bör denne rimligtvis inte få sin läkarlegitimation förens han eller hon klarar av det. Jag förmodar att det redan finns ett sådant krav?

Anonym sa...

"Jag tycker inte alls att det är konstigt att folk kastar stenar på polisen när de ser hur polisen slår, sparkar, trakasserar och förnedrar och alltid kommer undan, alltid slipper straff, alltid blir förlåtna i media o.s.v."

Och du lever i samma värld som vi andra, dvs i den verkliga?
Jag tror snarare att du lever i en rosenskimmrande röd värld med mycket liten förankring i verkligheten.


"Kan den utländske läkaren inte göra sig förstådd på svenska så bör denne rimligtvis inte få sin läkarlegitimation förens han eller hon klarar av det. Jag förmodar att det redan finns ett sådant krav?"

Åter igen så var det där med verklighetsförankringen, nej det kravet finns ej då vi har gott om läkare som inte klarar ens den enklaste svenskan.

Anonym sa...

@Alex:

Jag är inte anonym !
Jag är

Tjalle

Anonym sa...

Det blir inte litet ironiskt när du först skriver om hur lyckligt lottade vi är i Sverige över att kunna säga vad vi vill, för att i nästa stycke ta upp historien om de poliser som nu faktiskt hotas av åtal för att just ha "sagt vad de ville".

Anonym sa...

Jag förstår inte upprördheten, jag är själv invandrare (Chile) och när man läst Hadith, den samling traditioner om - och förmaningar av - Muhammed, samt hör muslimer uttala vad som står där, då blir man rädd: "Judarna - söner och döttrar av apor och svin" eller "På den sista dagen kommer stenarna att tala och säga: O muslim! Det finns en jude under mig - döda honom!". Det hade varit upprörande om Rosengårds befolkning varit fredlig och följt en civiliserad livsåskådning. Nu är det inte så.

Anne-Marie Ekström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anne-Marie Ekström sa...

Jag kan förstå att polisen kan bli frustrerad men en polis ska vara en yrkesman och behandla alla lika. Oavsett om han eller hon gör sådana uttalanden till en person eller en kollega så är det ändå en felaktig attityd som inte får förekomma.
Sedan tog jag mycket riktigt upp att vi är lyckligt lottade som kan uttrycka våra åsikter. Men... Jag skrev också att man får göra det så länge som man inte kränker andra människor personligen. Och med en rättighet följer alltid också ett eget ansvar.

Anne-Marie Ekström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Men snälla Anne-Maria, du tror väl inte det grövsta malmöpiketen gjort är att ha kallat ungdommar för "blattar"?

De är ju ökända för att faktiskt misshandla folk (med hänvisning till sånt som t.ex. att offret hade en tröja med ett "provokativt tryck").

Anonym sa...

"Sedan tog jag mycket riktigt upp att vi är lyckligt lottade som kan uttrycka våra åsikter. Men... Jag skrev också att man får göra det så länge som man inte kränker andra människor personligen."

Oavsett vilken åsikt man har så kränker det alltid någon, dock så får man bara kränka svenskar i sverige då det är tillåtet enligt både lag och domslut.
Yttrandefrihet så länge du säger vad regering och extremvänstern tycker att du ska säga, det är knappast yttrandefrihet.
Sverige är en Diktatur, slå upp ordets betydelse och ta ett steg tillbaka och se vad Sverige blivit.

Anonym sa...

"Sedan tog jag mycket riktigt upp att vi är lyckligt lottade som kan uttrycka våra åsikter. Men... Jag skrev också att man får göra det så länge som man inte kränker andra människor personligen."

Oavsett vilken åsikt man har så kränker det alltid någon, dock så får man bara kränka svenskar i sverige då det är tillåtet enligt både lag och domslut.
Yttrandefrihet så länge du säger vad regering och extremvänstern tycker att du ska säga, det är knappast yttrandefrihet.
Sverige är en Diktatur, slå upp ordets betydelse och ta ett steg tillbaka och se vad Sverige blivit.

Anonym sa...

Anne-Marie,

du är ju deltidspolitiker (?) och borde väl tämligen omgående kunna svara på mitt inlägg om tolkhjälpen ?

Alltså: Har svensktalande rätt till tolk vid besök hos icke svensktalande läkare ??

Tjalle

Anne-Marie Ekström sa...

Jag är fritidspolitiker och just nu håller jag på att producera röda, gröna och gula staplar i Access. Men bara för att det är du min trogna gamla läsare så ska jag svara.
Vad jag har förstått så är det mest europeiska läkare som inte behöver gå omfattande svenskakurser som uomeuropeiska läkare som kommer hit. De kan få traggla i evighet trots att de kan jättebra svenska. Jag har flera exempel på sådana. Det är självklart inte bra när läkaren inte förstår patienten. Om du trodde att jag hade någon annan uppfattning än dig i detta så har du fel. De europeuíska läkare som kommer hit borde ha mer språkutbildning. Problemet är att vi inte har tillräckligt med svenska läkare.
Nu återgår jag till mina staplar.

Anonym sa...

Anne-Marie,

jättesnällt att lägga Access åt sidan lite för min skull.
Men jag tror att du glömde svaret ?

Alltså, i omvänd version:
Om invandrare har rätt till tolk vid besök av svensk läkare så borde väl också svenskar ha samma rätt vid besök av icke svensktalande läkare ?
Är det så ?

Om kärnfrågan här:
Inte fasen kan väl en polis bli straffad för att han i "privatsamtal med kollega" säger mindre smickrande saker om sina "kunder" !!!

Tjalle

Anonym sa...

Och apropå Rosengårdspolisen:
Hur vet vi vilka de menade med sina "okvädelser" ?
De kunde ju inte veta vilka som kom i deras synfält ?
Tänk om deras gnäll gällde några av de många kaos-turister som var på plats ?

Tjalle

Anonym sa...

Anne-Marie !

Vi tar tredje Tjallen i rad !

Jag läste att förra året brändes cirka 500 skolor ner i Sverige.
Och man befattar sig på högsta allvar med sånt här nonsens ???

Tjalle

Anonym sa...

Och så den fjärde ! Världsrekord ?

Jag ser på annan blogg att "Apajäveln var en ung, vit och svensk AFA-huligan." ???

Jag vet naturligtvis inte om detta stämmer.
Antar dock att OM det är så och detta vore bekant inte en "jäkel" hade intresserat sig för polisens yttrande !

Anne-Marie, jag tror f.ö. att om man installerade avlyssningsutrustning på folkpartiets "kontor" skulle kunna fånga upp liknande kommentarer av er om era meningsmotståndare. Eller jobbar bara helgon där ?

Tjalle

Anne-Marie Ekström sa...

Du är flitig du Tjalle. Jag tycker inte att det är nonsens att diskutera att det finns medlemmar i en yrkeskår, som ska se till att människor kan känna sig trygga, som gör rasistiska uttalanden. Poliser ska vara neutrala. Sedan tycker jag förstås att det är förfärligt när det eldas i skolor. För det är väl det det är fråga om. Jag tror väl inte att det är 500 skolor som brunnit ner. Men jag har inte sett siffrorna. Du kan väl hänvisa till källan där du sett siffran.
Sedan till din sista kommentar.
Jag kan väl förklara det så här. Jag tycker inte som du, åtminstone inte i de frågor som vi brukar diskutera. Vi kanske har samma åsikt om annat men det vet inte jag. Men jag skulle aldrig drömma om att kalla dig för något av de ord poliserna använde. Än mindre hota med att se till att du inte kan stå på benen. Och jag har aldrig hört någon annan i mina folkpartikretsar säga något sådant heller. Även om jag inte gillar dina åsikter och orkar svara på alla kommentarer så kan jag respektera dig som person. Du har rätt att tycka och göra vad du vill så länge som du inte skadar någon annan. Och skada kan man också göra genom ord.

Anonym sa...

Anne-Marie !

Jag är inte flitig ! Det bara ser ut så.

1. Skolbränder: Lätt att hitta med Google ! Sökord "500 bränder" och du hittar tämligen högt uppe t.ex. "Hej anlagd brand-nätverket".

http://www.svbf.se/Projekt/Bilder/Anlagd_brand_brev_dec_2007.pdf
Där refererar man till bl.a SR P1 Studio Ett 4/12:
"Det brinner i skolorna och över hälften av bränderna är anlagda. Förra året handlade det om över 500 bränder. Det är fem gånger fler än för tio år sedan. Dessa skolbränder kostar samhället minst en halv miljard kronor om året...."

2. "Men jag skulle aldrig drömma om att kalla dig för något av de ord poliserna använde."
Vad jag har förstått vad det ett internt samtal mellan poliser. De kallade inte någon öppet för "något rasistiskt".

Och eftersom det tydligen var "en ung, vit och svensk AFA-huligan" som den "vite svenske" polisen menade så kan det väl inte vara rasism ???

Jag tittade på "Halal-TV". De tre "moderatorerna" pratade ofta om invandrare som "blattar".
Varför påtalade ingen "rasism" här ??? Inte kvällstidningarna och inte Janne Josefsson ! Och inte du heller ?

Vänligen
Tjalle

Anonym sa...

Anne-Marie,

jag hade fått skolbränderna genom en dagstidning:
"500 skolor brann -08! Fler än en VARJE DAG! Oftast är det elever som tänder på. Varför? Jag tycker justitieminister Ask skulle ta sig en lååång funderare på problemet. Varför vill svenska ungdomar sabotera sin egen utbildning? Bränderna kostar en halv miljard per år - lika mycket som 1 200 (!) lärartjänster..."

Skolorna brann alltså ! Och beroende på brandkårens snabbhet brann nog inte alla ner ??? Men illa nog !

Om jag med Google söker "bilbrand Sverige 2008" får jag 113.000 träffar !
När jag var barn på 50-talet brann inte en bil om året i Sverige (?).
Nu ser jag att bara i Malmö brinner en bil var tredje dygn.
(Det är naturligtvis inte SAMMA bil som brinner varje gång ! Small joke !:-)
Är dagens bilar brandmässigt så mycket sämre än 50-talets ?

Vänligen
Tjalle

Anonym sa...

Anne-Marie,

det är knappast jag nyter !

Men ! Du yttrade dig på min fråga. Som var:
"Har svensktalande rätt till tolk vid besök hos icke svensktalande läkare ??"

Men du svarade inte ?

Jag antar att det var "gammalt politikertrick" ?

Du behöver ej svara !
Jag vill härmed bara visa att jag inte gick på tricket.

Vänligen
Tjalle