lördag 28 februari 2009

Från lördagsmorgon till lördagsmiddag

Skönt att pusta ut efter en intensiv vecka. Men idag får jag väl ta itu med lite jobb som jag inte hunnit med. Lite databasarbete så här på lördagen.

Fast lite nedslag bland dagens händelser hinner jag nog med.

Ytterligare en opinionsmätning har kommit. Trenden från den senast redovisade håller i sig. Alliansen närmar sig oppositionen. Sd hamnar utanför riksdagen. Och folkpartiet liberalerna ligger över 7 % för fjärde undersökningen i rad, även om den siffran i och för sig är för låg. (DN, SvD) Att oppositionen sackar har säkert flera orsaker. Att regeringspartierna numera står eniga när det gäller energipolitiken, en politik som folkpartiet länge förespråkat, kan vara en anledning. Att det finns delade meningar om energipolitiken till och med inom socialdemokraterna kan inte vara särskilt bra för oppositionen. Att inte lova bort skattebetalarnas pengar till förlustbringande företag har också visat på styrka hos regeringen. (DN) Det folkpartistiskt styrda utbildningsdepartementet har som alltid varit aktiva och presenterat en del nyheter. Satsningen på tekniska ämnen och matematik är positiv och behövs för att Sverige ska stå sig i konkurrensen. Men som jag alltid brukar skriva när det handlar om opinionsmätningar. Det är den 19 september 2010 som räknas.

Lite lokalt som återfinns på riksmedia idag.

Jag har oerhört svårt att förstå den människa som gör hål i operationsdukar på sjukhuset i Borås, om det nu är en människa som gjort det. Vilket motiv kan det finnas bakom förutom att få en kick av att handlingen uppmärksammas i media. Det kan ju inte vara riktat mot någon enskild person. Möjligen mot vården som helhet. Förmodligen är det en individ som inte har fått uppmärksamhet på annat sätt. Hoppas man kommer fram till en förklaring. (DN, SvD)

Att man hittar de skyldiga som orsakat bränderna av matvarubutiker i Södertälje är också viktigt. (SvD) Anders Bergman, historiker målar upp olika scenarier om vem som kan ligga bakom. (DN) Oavsett var någonstans på den politiska kartan de finns som har utfört sådana oerhörda dåd som drabbar både handlare och andra medborgare så måste man hitta dem. Och framförallt måste man jobba förebyggande så att det inte händer igen. Förmodligen är det individer som av en eller annan anledning hamnat utanför samhället och som måste göra något för att synas. Ingen har lyssnat. Men som sagt det finns många alternativ. Sanningen kommer bara fram om man hittar de ansvariga.

Kanhända fick de här personerna aldrig känna av gemenskapen i en idrottsförening. För en av grundtankarna i föreningslivet är just att skapa samhörighet och gemenskap och fostra i demokratiska värderingar. Igår överlämnade regeringen en proposition till riksdagen om statens stöd till idrottsföreningar. I denna står bland annat hur viktigt det är att föreningarna ser till barnens rätt och följer barnkonventionen. Dessutom föreslås att stödet inte är beroende av Svenska Spels vinster. Ett oerhört positivt förslag. Att stödet till barns och ungdomars idrottsutövning ska vara beroende av hur svenska folket spelar är fullständigt absurt. Självklart är spel och lotterier i måttliga mängder helt ok. Föreningslivet finansierar ju sin verksamhet till viss del med lotterier. Men med tanke på hur många människor som kommer in i spelberoende och kan förlora allt de äger och har, inklusive självkänsla, så är det oetiskt med kopplingen vinst hos Svenska spel – bidrag till ungdomsidrott. (DN, SvD)

Det blev ganska långt det här. Så morgonen har övergått i middag. Så nu får jag nog ta tag i jobbet. Men först en kopp kaffe. Det lär ju vara bra för minnet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fast det rör sig nästan garanterat inte om politiska extremister åt något håll (även om media är förtjust i den tanken), utan om vanlig organiserad brottslighet med ekonomiska motiv.

Finns ju liksom inga som helst politiska motiv för att bränna ner matvarubutiker. Ingen politisk falang har någonting att tjäna på det.