tisdag 3 februari 2009

Integration är inte lätt

Är lite trött idag efter att i natt skrivit lite kommentarer till Radio Sjuhärad om ett av gårdagens program. I programmet så kritiserar en medborgare politikerna på Hässleholmen för att inget görs för att förbättra förhållandena på området. Utan att någon politiker som är riktigt insatt finns med och kan försvara vad som verkligen görs. Att lamporna i tunnlarna byts men slås sönder lika fort. Att mycket görs för att förbättra tryggheten. Att det numera finns särskilda tillitspoliser vars arbete är att finnas på Hässleholmen och Norrby. Att det pågår mycket för att öka antalet personer som har ett riktigt arbete. Att mycket görs för att förbättra i skolan. Att det görs en hel del för att förbättra demokratin till exempel genom att införa en form av medborgardialog. Två sådana har genomförts. Lite trevande i formerna till att börja med men det känns ändå som att det är rätt. Och till våren blir det en ny.

Ett annat diskussionsämne igår var folkpartiets skolgrupps utspel om att förbjuda ämnesundervisning på modersmålet. (SvD)Jag håller inte helt med om förslaget även om jag kan förstå intentionen. (SvD) Det ställs stora krav på en lärare som ska bedriva ämnesundervisning på ett annat språk. Kunskaper i ämnet och bra kunskaper både i modersmålet och svenska. Men jag tycker att det är att gå för långt att förbjuda. Men det vore också fel att gå åt andra hållet och lagfästa att det ska bedrivas undervisning på ett modersmål om det finns tillräckligt många elever. (SvD) Jag ifrågasätter om det är mest effektivt att utnyttja de resurser som finns. Utbildade lärare med annan språkbakgrund växer kanske inte på trän. Fler elever kan få hjälp om lärare med annan språkbakgrund används för att stötta dem som behöver särskild hjälp både på lektioner och med läxläsning. Och förslaget från folkpartiets skolgrupp innebär inte att man ska förbjuda modersmålsundervisning eller hjälp på det egna språket vid läxläsning. Tvärtom. Och förslaget gäller inte de som precis kommit. Så de som påstår att folkpartiet fiskar i grumliga vatten tycker jag borde sänka volymen lite. (SvD) Men som sagt jag tycker att förbud är att gå väl långt. Och debatten är igång hur elever med annan språkbakgrund bäst ska kunna tillgodogöra sig skolundervisningen. Och den debatten är viktig.


 


 

5 kommentarer:

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Jag förstår att du vrider dig som masken på en krok när jag talar om att folkpartiet fiskar i grumliga vatten, men det är inte första gången man trålar i dessa vatten.

Det rimliga är väl att utgå från individens behov i det aktuella läget, inte att förbjuda skolan att underlätta för eleverna i ett initialskede.

Anonym sa...

Undervisning på hemspråk ?
Om en invandrarfamilj från Övre Volta vill bosätta sig i Arvidsjaur med tre skolpliktiga barn så ska alltså skolmyndigheten här genast trolla fram behöriga lärare som pratar flytande "övervoltiska" ?
De ska vidare tillhandahålla separata klassrum för dessa elever.
Skolböckerna bör väl också vara på "övervoltiska" ?
Och proven också ?

Eller hur är det tänkt ?

Tjalle

Anonym sa...

Herre jisses till Tjalle!!!!

Övre Volta? Det var längesedan det namnet fanns, det heter Burkina faso och det pratar inte "Övrevoltiska" utan franska. Det hade varit utmärkt eftersom det finns franska skolan i sverige!!!

Tjalle behöver nog lite internationell kunskap!!!

Anonym sa...

@Anonym 20:11

Jasså ?

Ja då säger vi att de kommer från Rhodesia. Och pratar alltså rhodesiska !

OK, på allvar:
I Burkina Faso är det "officiella språket" franska då landet en gång var fransk koloni.
Franska pratas dock bara av en minderhet (10 %)! De vanligaste språken är Moore, Dioula och Fulfulde.
(Det vet man ju om man hörde på under geografitimmarna :-)

De övrevoltaner som vill bo i Arvidsjaur tillhör de 90% som INTE pratar franska !
Jag tror fortfarande det blir marigt för skolstyrelsen att hitta behöriga lärare som pratar flytande Dioula !

Vänligen
Tjalle

Anonym sa...

Inget konstigare än samiska, tornedalska eller finska! Som tvingas prata svenska precis som folkpartiet, antiliberalerna vill.

Du vill bara se svårigheter fortsätt med det så blir det säkert bra...............