måndag 23 februari 2009

Det är måndagsmorgon

En intressant och intensiv vecka har börjat. Egentligen skulle jag nog sovit någon timme till. Kvällarna blir sena men fem timmars sömn får räcka. Det är mycket som ska göras idag. Möte med VI-Hässleholmen för att planera för en ny medborgardialog. Skriva färdigt verksamhetsberättelse till torsdagens årsmöte i tennisklubben. Och göra några förberedelser inför vårt internetbokningssystem i tennisklubben. Fixa ett nätverksmöte med QVIM, nätverket för kvinnors företagande. Kolla lite Excel 2007 och en hel del annat. Planeringen inför valet till Europaparlamentet måste starta också. Pust.

Men först som vanligt några nedslag i dagens flora av artiklar.

Även om jag brukar skriva att det är på valdagen som det avgörs vem som ska styra Sverige så kan jag inte låta bli att glädjas åt dagens opinionsmätning från Skop (SvD, DN). Alliansens gap till oppositionen minskar. Sd ligger långt från fyraprocentsspärren och Folkpartiet ligger på över 7 procent i tredje opinionsmätningen på raken (som jag sett i alla fall den senaste veckan). Även om jag självklart skulle önska att alliansen tagit över ledningen och folkpartiet hade en betydligt högre siffra. Men det kommer förhoppningsvis att lösa sig till den 19 september 2010. Det är resultatet den dagen som gäller. Dessförinnan ska mellanstationen, den 7 juni då valet till Europaparlamentet äger rum, passeras. Det valet ger partierna en möjlighet att visa upp sig. Även om det valet egentligen ska handla om frågor som gäller EU så kommer säkert en hel del inrikes frågor att debatteras. Det gäller då att ta chansen att lyfta viktiga frågor.

Att Pär Nuder lämnar riksdagen tror jag dock varken gör till eller från till valresultatet 2010. Fast jag är inte riktigt klar med om han lämnar nu eller om det bara är att han inte ställer upp i riksdagsvalet 2010. Det framgår inte klart av TT-meddelandet. (SvD, DN) Eftersom han inte ens deltar i något utskottsarbete i riksdagen, inte vad det framgår av uppgifterna på riksdagens hemsida i alla fall, så hoppas jag att det är nu han lämnar, för att ge plats åt någon annan. Oavsett vilket parti en riksdagsledamot tillhör så är det viktigt att denne verkligen deltar i riksdagsarbetet full ut. Riksdagsuppdraget är ett förtroendeuppdrag och man har ansvar inför medborgarna att man utför det till dessas bästa.

PS. efterinlägg.

Det är nu Nuder lämnar riksdagen för att släppa in Jan Emanuel, han i Robinson, i stället. Jan Emanuel satt i riksdagen även under min tid. Vi bodde till och med i samma korridor en kort tid. Undrar om han lärt sig knyta en slips nu? (DN) Nuders kommentar att en person inte saknas är inte bra. Den ger sken av att det inte behövs så många riksdagsledamöter. Och det kanske är så att för de stora partierna och Stockholm så räcker riksdagsledamöterna och blir över. Men för demokratins skull så är det viktigt att personer från alla partier från så många orter som möjligt är representerade. Annars blir avståndet mellan medborgare och valda ännu längre än idag.

Jag kan förstå frustrationen som de anställda och ledningen vid Saab känner. (DN, SvD)Men det kan inte vara så att skattepengar ska pumpas in i en olönsam verksamhet. Staten har ett ansvar att stötta, men på annat sätt. Utbildningsinsatser mm.

Till sist kan man fråga sig om några "konstnärer" i Borås inspirerats av den senaste veckans diskussion om det är konst att vandalisera en tunnelbanevagn. I natt har det klottrats i centrala Borås enligt Borås Tidning. Ingen vacker syn på bilden.

Inga kommentarer: