måndag 17 oktober 2011

Nu är det dags att sätta stopp för omänskligheten

Undrar vart medmänsklighet och humanitet tagit vägen. Har så svårt att fatta att Migrationsverket anser det nödvändigt att avvisa en 91-årig kvinna som är dement, har hjärtfel och halvt blind till hemlandet där hon inte har någon anhörig kvar. (Expressen,

Det är oerhört omänskligt. Både för kvinnan och kvinnans anhöriga i Sverige. Det är inte lätt för kvinnans barnbarn att försöka leva ett normalt liv samtidigt som hon är orolig för sin gamla mormor. Före 1997 fanns det man kallade “sista länken” kvar i utlänningslagstiftningen. Det innebar att en förälder som inte hade några anhöriga kvar i sitt hemland kunde få stanna.

2003 hade jag en debatt med dåvarande migrationsministern Jan O Karlsson i den socialdemokratiska regeringen. Jag blev riktigt upprörd redan då. Enligt hans svar så säger han att det var på grund av brist på pengar som man slopade sista länken. Den som vill läsa hela SPA53334debatten hittar den här. Gå till anförande 56 en bra bit ner.

När jag sedan läser om en iransk kvinna som ska avvisas med sina två faderslösa barn blir jag riktigt, riktigt arg. Har bestämt mig för att inte svära på bloggen. Men nu är jag j-ligt nära. (GP)

En blåklint som symboliserar demokrati och frihet får bli dagens blomma.

2 kommentarer:

Susann sa...

Hej!
Jag är bara en 42-årig tjej, från Västra Götaland. Ingen betydande människa alls egentligen. :P Nu är jag dock upprörd, efter att ha läst om detta fall. Ledsen. Hur kan man hjälpa henne? Jag har letat efter mailadress till ansvarig på migrationsverket, men hittar ingenstans ngn. Detta handlar om en människas LIV! Hennes sista tid här på jorden... Ska hon inte få tillbringa den med familjen? Jag är så upprörd, så jag vet knappt vart jag ska vända mig. Jag skrev just på min facebooksida att visst förstår man att regler måste följas, & att det ska vara lika för alla... men nog finns det tillfällen när man får tänja på reglerna? för allas bästa. Små barn... Som blir bollade fram & tillbaka, deras mamma har säkert mången gång garanterat dem att bara de kommer till tryggheten i europa, då blir allt bra... sedan får de åka tillbaka igen... Barn som hunnit skaffa kompisar, komma in i vårt system, vårt sätt att leva, slits upp & tvingas tillbaka. Likaså äldre & sjuka. Som troligtvis inte har pengar till läkarbesök & mediciner... Ingen färdtjänst..
Aaaaaa, det river i mig!
Hur vore det om vi såg till att ordna det fint för våra äldre- alla, både svenskfödda & de från andra länder. Gav dem ett värdigt avslut.
Nu kommer jag kanske lite från ursprungsämnet här, men ändå inte.. Jag har länge tänkt att alla arbetslösa & de som uppbär sk socialbidrag (har själv varit i den sitsen när barnen var små)skulle, som krav för att få a-kassa etc, volontera på äldreboende/sjukhem? Då menar jag inte att de ska utföra de anställdas arbetsuppgifter, utan prata med de äldre... Gå ut & gå med dem.. Baka med dem, spela bingo, åka ngnstans, läsa tidningen, fika, UMGÅS! Tänk så mkt gott det skulle göra för alla parter!
De äldre får besök & omtanke & kan dela med sig av sina livserfarenheter mm, yngre generationen skulle få respekt för äldre & en insikt & empati. Bidragstagare skulle inte bli sittande hemma isolerade vi datorn (som så ofta nu) & känna sig värdelösa. De skulle skapa nya kontakter, lära känna nya människor, kanske hitta nya områden att arbeta inom... Man känner sig hemsk när man uppbär bidrag, som att man inte är värdig. Många många ungdomar- & för all del många i min ålder- sitter bara vid datorn, håglösa, har inga pengar, hatar samhället, begår brott, rånar..
Jag tänker att det går att bryta den spiralen nedåt, till uppåt. Nuförtiden umgås vi inte över generationerna på samma sätt, yngre tappar kontakten med äldre tyvärr, & då samtidigt respekten. Äldre i sin tur har svårt att förstå yngre...
Det var så fint därför att läsa artikeln där barnbarnet är beredd att flytta med mormor om hon blir utvisad. En kultur många andra länder har som vi skulle må bra av att lära oss, för allas bästa: generationerna tar hand om varandra, & respekterar varandra. =)
Nu kom jag, som sagt, lite på villovägar, men detta är ett ämne som berör. I alla fall förstår jag inte hur man tänker ang denna utvisning. Går det månne prestige i vissa ärenden?
Mvh Susann

Anonym sa...

Flygbolaget har ingen anledning att vägra transporten, poliserna som administrerar utlämningen kan sätta på hand och fotfängsel, transportblöja och spottmask. Med lämplig sedering går förrättningen sedan att utföra utan risk för flygplanet.