torsdag 27 oktober 2011

Glöm inte de mjuka värdena i Vision 2025

Som vanligt blev dagen inte som jag tänkt. Lite jobbstrul, som nog visst inte var mitt fel, tog lite tid som jag inte räknat med. Men så är det när man jobbar med datautveckling. Förmodligen är det fixat i morgon. Skulle skrivit protokoll från gårdagens möten med Studieförbundet Vuxenskolan. Men det får väl bli i morgon också.

Justeringen av fullmäktigeprotokollet gick utan några större problem och länsförbundsmötet var trevligt och konstruktivt.

Har dock hunnit fundera lite på gårdagens möte kring Vision 2025 för Borås stad. I min grupp blev det rätt mycket pratat om hårda frågor, dvs stadsplanering och gator och vägar. De mer mjuka frågorna om delaktighet eller utanförskap gled vi förbi. Kanske beroende på att vår grupp hade den sammansättning den hade.

Självklart är stadsplaneringen en viktig fråga när man tänker sig in i IMG_1696framtiden men det allra viktigaste är hur vi möter varandra och hur vi behandlar varandra.

En vision jag har är att 2025 ska vi inte prata om olika grupper av personer. Vi ska ha kommit så långt att vi ser alla som människor. Med olika förutsättningar och olika behov. Ingen ska diskrimineras oavsett bakgrund. Mänskliga rättigheter i allmänhet ska genomsyra alla beslut som fattas i kommunen och barns rättigheter i synnerhet.

När man har den attityden behövs inga “råd” som tar tillvara särskilda intressen. Det är människan som räknas. Och människan som ska få stöd om han eller hon behöver det.

Vissa ord och begrepp som vi använder idag kommer då inte att behövas. Jämställdhet är en självklarhet överallt och ordet integration behövs inte.

Nu är det nog dags att sova. TV-programmen har börjat övergå till den mer bisarra typen. Födelsedagskalas för hundar i volangkjolar.

Inga kommentarer: