söndag 9 oktober 2011

Röda pudlar

En söndag då jag inte känner mig nödd och tvungen att jobba, ens lite grann. En lång frukost med papperstidningar och Nyhetsmorgon. I eftermiddag blir det barnkalas för minsta barnbarnet som redan fyller fyra. Oj vad tiden går fort. Den kommande veckan blir det också lite lugnare än den senaste tiden. Skönt att kunna pusta ut. Och kanske hinna skriva lite mer.

Det finns ju en hel del att skriva om. Socialdemokraterna och dess  ledare, Håkan Juholt, har varit rätt mycket på tapeten i veckan. Kan man lugnt säga.

Att han missat att fatta vad som gäller när det handlar om att bo tillsammans med någon annan är ofattbart. Vad jag kan minnas var det en stor diskussion om detta redan på min riksdagstid. Även om det kanske mest handlade om tillfälliga övernattningar i riksdagens lägenheter. Men han fanns i riksdagen redan då. Och oavsett om han kände till reglerna eller inte så borde han ha tänkt. Det kan man kräva av en partiledare. (SvD, BT, SvD

Problemen för sossarnas partiledare stannade inte vid detta avslöjande. En partikollega från Malmö, Ilmar Reepalu, gick ut och föreslog att man skulle införa preliminärt medborgarskap med motiveringen att man lättare skulle kunna utvisa nyanlända som begår brott. Det visar vilka tankar framstående socialdemokrater har kring invandrare. Man sänder signaler med rasistiskt innehåll.

Fast det är inte första gången. En annan f d minister hakade på Reepalus förslag. Samma person som gjorde märkliga uttalanden om de apatiska barnen. När det påstods att föräldrarna till dessa barn själva försatte barnen i det tillståndet var den dåvarande ministern snar att hänga med. Senare har man konstaterat att det inte fanns något som talade för att föräldrarna skulle ha gjort det de beskylldes för. Under min riksdagstid fanns det många andra exempel där socialdemokratiska ministrar gjorde märkliga misstänkliggörande antydningar om invandrare. (SvD)

Nu fick partiledare Juholt gå in och “pudla” för sina partikompisars förslag om ett B-medborgarskap. Hur skulle han annars kunna förklara att han inte vill delta i debatt med SD. Om partierna står för likartade värderingar. (SvD

Oavsett så tycker jag det är skrämmande att demokratiskt valda partier inte kan debattera med varandra. Jag gillar inte SD:s åsikter men de är dock demokratiskt valda. Det bästa sättet att ta kål på SD:s åsikter är att debattera. Men det kanske kan bli pinsamt att försvara sina egna åsikter.

Till allt detta kommer också alla pudlar i samband med budgetförslaget. Minns själv hur jag twittrade från Juholts tal i Almedalen om alla satsningar som skulle göras. Först är en del av dem helt och hållet borta när partiledaren presenterar budgeten och sedan efter påtryckningar från partikollegor så har de kommit åter. Var finns stabiliteten. Fast å andra sidan så gillade jag ju inte det röd pudelhan sa i Almedalen heller. Mindre valfrihet och högre skatter. Och planekonomi.

Fortsättning lär följa. Det finns fler undersökningar på gång kring Juholts pengar. (DN)

Och Juholt svarar via facebook. (SVT)

Sedan kan man ju fråga sig om det varit en kvinna. Hade hon inte varit ute för länge sedan. (GP)

Läs också gärna lördagens ledare i BT

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför tycker du det är så fel med preliminärt medborgarskap under en tid. På vilket sätt är det rasism? Detta uttjatade utryck som används när inga andra argument finns att ta till. Förstår du verkligen inte att det skulle gynna skötsamma invandrare att kriminella invandrare utvisas. Då skulle bilden av invandrare ändras till det bättre. Mycket konstigt att du försvara kriminella människor och inte står upp för alla laglydiga istället. Vill du på fullt allvar att kriminella invandrare ska få stanna i Sverige? Alla skötsamma har inget att oro sig över när det gäller Reepalus genomtänkta förslag.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag försvarar inte kriminella. Idag tar det minst fem år efter att du kommit till landet innan du kan bli svensk medborgare. Och under den tiden kan du utvisas. Och antingen är du fullvärdig svensk medborgare med rättigheter och skyldigheter. Kan inte se vitsen av att ha ett B-medborgarskap. Förslaget sänder en signal att invandrare är kriminella. Visst finns det sådana men de allra flesta är skötsamma.

Anonym sa...

vem har sagt något om ett B-modborgarskap. Samma rättigheter och skyldigheter ska gälla under tiden en invandrare har preliminärt medborgarskap, de som sköter sig har alltså inget att frukta. Medborgarskap på prov på samma sätt som man i början har körkort på prov. Förslaget sänder en signal till de invandrare som tänkt välja den kriminella banan att de valt fel land.

Anonym sa...

Citat: "Det bästa sättet att ta kål på SD:s åsikter är att debattera."

Men varför klarade man inte detta då i söndagens partiledardebatt ?
Förutom att det ibland gjordes lite föraktfulla uppsyner kom inget med "ta-kål-på-potential" ?

Och så har vi ju vår tvist om allas lika värde.
Kan du alltså apropå de många dödsofferna i Kairo i helgen upplysa om var och när var manifestationer är planerade i Borås ? Minnesstunder ? Sorgeandakter ?
Jasså, det är inget planerat .....
Jag antar att du förstår att jag misstänker att skandinaver pns är mer värda.

Tjalle