måndag 31 oktober 2011

Human asylpolitik som välkomnar

Måndagsmorgon och bara några kvällsaktiviteter inplanerade den här veckan. Men jag har lite databasjobb och förberedelser inför kommande kurser. Uppdatera lite hemsidor tänkte jag också göra.

Det gäller bara att bestämma i vilken ordning. Börjar med att skriva lite och idag blir det kommentarer kring några av dagens nyheter.

Fast i och för sig vet jag inte om jag vill kalla kritiken kring dagens flyktingpolitik för nyhet. Två representanter för CUF respektive LUF skriver idag tillsammans en debattartikel i SvD där regeringens migrationspolitik kritiseras.

Jag håller med artikelförfattarna. Det behövs lagändringar för att vi ska leva upp till en human och rättssäker asylpolitik. Gamla och sjuka som inte har någon anhörig i sitt hemland ska inte utvisas. Kristna ska inte utvisas till till exempel Irak där de förföljs.

Inte heller ska Sverige utvisa personer till länder som till exempel Syrien där tydligen de mänskliga rättigheterna totalt glömts bort. Det visar reportage efter reportage där regimen påstår att det bara är terrorister som vill skada landet som skjuts. Men hur betraktar regimen dem som flytt från landet. Inte ser de väl dessa personer som vänligt sinnade mot landet. Här håller jag med de s-grupper som också skriver om detta i en debattartikel på SvD. (DN, GP)

Det är dags för den svenska flyktingpolitiken att få ett ansiktslyft och får ett mer människovärdigt utseende och betrakta dem som kommer hit som resurser i stället för en belastning.

Ett exempel på att de som kommer hit är resurser framgår av detta reportage från SVT. Utan utländska läkare skulle inte den svenska sjukvården klara sig. Och de som skriker efter siffror på vad invandringen kostar får inte glömma bort alla dem som kommit till Sverige som är välutbildade vid ankomsten och som kostar Sverige lite i utbildningskostnader.

Det gäller att ta vara på de kunskaper och den kompetens människor bär med sig. En del behöver mer stöd än andra för att komma ut på arbetsmarknaden men vi kommer att behöva dem som kommer hit.

Men det handlar om att inte utsätta människor för onödigt lidande genom en lång och krånglig och passiviserande asylprocess. Det handlar om som sagt att se människor som resurser och inte som en belastning. Svenska myndigheter måste ta hänsyn till vad internationella organisationer som till exempel UNHCR tycker.

Folkpartiet tog beslut vid landsmötet för några veckor sedan att Folkpartiet ska verka för att ingen ska avvisas till ett område där UNHCR bedömer att situationen är sådan att flyktingskäl föreligger.

3 kommentarer:

Roger Svensson sa...

”Gamla och sjuka som inte har någon anhörig i sitt hemland ska inte utvisas” så du menar alltså att alla världens äldre som inte har några anhöriga i hemlandet skall ha rätt att erhålla pension och gratis sjukvård i Sverige? Sen när blev ålderdom och sjukdom asylskäl?

”Inte heller ska Sverige utvisa personer till länder som till exempel Syrien där tydligen de mänskliga rättigheterna totalt glömts bort.” Så man skall kollektivt erbjuda alla från länder där mänskliga rättigheter respekteras dåligt fritt uppehälle i Sverige? Det handlar ju då om en mycket stor andel av världens befolkning! T.ex. bör ju då också varenda kines ha rätt att bosätta sig här och få full tillgång till svensk välfärd eftersom det finns stora brister i de mänskliga rättigheterna i Kina.

Att blanda samman invandring av kvalificerad arbetskraft, som t.ex. läkare, som det finns behov av med omfattande ”humanitär” invandring från underutvecklade länder i tredje världen är att blanda äpplen och päron. Det förstnämnda förutsätter ju på intet sätt det sistnämnda!

Anonym sa...

Citat: "...inte glömma bort alla dem som kommit till Sverige som är välutbildade vid ankomsten och som kostar Sverige lite i utbildningskostnader."

Då får vi väl även tänka på att de inhemskas utbildning i allmänhet betalats genom de egna föräldrarnas skatteinbetalningar.
Jag vet faktiskt inte vad som är nationalekonomiskt bättre, att få en hit en välutbildad vars föräldrar inte på annat vis bidragit till vårt välstånd eller att själva ha utbildat en med sidoprodukten att det också ha betalats skatter för andra ändamål.
Vet du ?
Sedan kan man ju betvivla det moraliska i att sno utvecklingsländer på utbildat folk !

I dagarna är det 50 år sedan de första turkiska gästarbetarna kom till Tyskland. De kom på fredagen och började jobba efter helgen.

Tjalle

Anonym sa...

Jag hänvisar också till Merit Wagers blogg:
"Billström står upp för det som riksdag och regering kommit överens om".

Litet citat: "... det finns en utlänningslag som stiftats i demokratisk ordning av riksdag och regering och ... den ska följas."

Eller hur ?

Tjalle