tisdag 18 oktober 2011

Tack att Ganna fick åtminstone en respit tack vare Europadomstolen

Humaniteten segrade till slut. Åtminstone för tillfället. Oavsett skäl till varför det blivit som det blivit så kan man inte skicka iväg en 91-åring som är dement och sjuk till ett land där hon saknar släktingar. Visst kanske det finns något hem där hon kan vara. Men hur skulle de anhöriga här i Sverige fungera med vetskap om en gammal mormor som finns borta i öster och som man inte vet hur hon mår. Förmodligen skulle de inte må särskilt bra heller.

Det var dock inte svenska myndigheter som stoppade utvisningen utan Europadomstolen. Ännu en gång har Sverige skämt ut sig internationellt. (SvD,SVT,Aftonbladet, Expressen,SR)

Nu är det dags att ta ett rejält tag i lagstiftningen så att detta inte händer igen. FP genom Barbro Westerholm har redan gått ut och krävt det. (DN)

När lagen togs krävde tre partier däribland FP att anhöriginvandring också skulle kunna gälla andra i familjen än de som fanns med i lagen. Men så blev det inte. (SVT) Hade detta införts hade fallet Ganna inte behövt gå så långt.

Självklart är det så att ett mediedrev inte ska styra asylpolitiken. Men jag tror att det krävs en rejäl översyn över nuvarande lagstiftning. Det gäller barn, det gäller kvinnor, det gäller homosexuella, det gäller äldre. Och mycket mer. Vart tog rätten till att muntligt framföra sina skäl i domstol vägen? Och hur är det med internflyktingskap?

Igår såg jag ett inslag om ensamkommande flyktingbarn. En ung tjej som man förövrigt inte trodde var under 18 år skulle utvisas. Men var fanns den kvinnliga tolken? En kvinna har alltid rätt att ha en kvinnlig tolk. En kvinna som kommer från ett land där kvinnor förtrycks vågar kanske inte säga allt inför en manlig tolk.

Och så det här med barnen. Jag är glad att Folkpartiet i helgen tog två bra beslut kring flyktingfrågor. Att barn som tagits om hand med LVU inte ska utvisas tillsammans med sina föräldrar.  Och att ingen ska utvisas till områden där UNHCR bedömer att situationen är sådan att flyktingskäl föreligger.

Nu tänker jag återgå till jobbandet eller det får nog vänta till kvällen. Först gruppmöte inför KF.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är så lätt att prata om mänskliga rättigheter.Men alla rättigheter motsvaras av skyldigheter. I det här fallet innebär det att man ålägger mig att få sänkt pension för att staten skall kunna vara generös mot utlänningar. Anne-Marie Ekström och hennes likasinnade kan väl betala. Vältra bara inte över kostnadsansvaret på oss andra som redan har dålig ekonomi.

Carneholmbaggis sa...

Ha! Det beror ju på vad Du själv vill tro. Stöder du annars allt annat som svenska staten bekostar?
Vad tror du en utvisning kostar? Det skulle räcka till många tallrikar havregröt åt dig och dina goa vänner.

Anonym sa...

Fruktansvärt, hoppas att Sverige öppnar en luftbro till bland annat Ukraina så att alla sjuka och senila i landet kan få bo i Sverige. Skulle vara underbart om staten kunde tillhandhålla flygplan s att en luftbro även kan upprättas till Somalia så att människorna där kan få komma till Sverige och få det mycket bättre!! Utan invandring hade Sverige stannat så ju fler som kommer hit desto rikare kommer vi bli! Hoppas att Folkpartiet som du tillhör Anne-Marie kommer arbeta för det här och att ni även fortsätter arbeta för att Sverige inför Euron. Med Euron hade vi varit rikare. Med Euron och en stor invandring kommer vi kanske bli världens rikaste land inom en snar framtid!