söndag 3 augusti 2008

En dag på Marstrand med fp och sol

Jag är nyss hemkommen från en dag på Marstrand i folkpartiets tecken. Och med i stort sett strålande solsken hela dagen. (Hemma lär det ha regnat. Det är alltid kul att träffa partikompisar. Dessutom i en sådan miljö som Marstrand. Idag fick vi också ett litet smakprov av hur det kunde ha sett ut på den tiden det satt fångar på Carlstens fästning. Den mest kände Lasse-Maja. Det pågick fästningsspel. Mer om Carlstens fästning kan läsas här.

Förutom detta historiska spel en anordnades en gudstjänst av Kristna liberaler, ett nätverk kring Folkpartiet. Och så till sist, dagens huvudattraktion. Folkpartiledarens traditionella sommartal. Detta år för första gången med Jan Björklund.

Han hann beröra många ämnen. Folkpartiet vill driva storsatsning på forskning i de kommande budgetförhandlingarna. (Detta kan också läsas på DN-debatt idag. ) Dessutom vill folkpartiet prioritera infrastrukturen med höghastighetståg, till exempel Göteborg – Stockholm (Götalandsbanan förbi Borås), och sammanhängande motorväg mellan Göteborg – Stockholm (förmodligen kvarvarande mil mellan Rångedala och Jönköping). I detta sammanhang berörde Jan Björklund också frågan vad man ska fylla i bilarna för att det ska gå framåt och varnade för etanol framställd av grödor men lyfte fram elbilen som en framtida möjlighet. Inte allt för långt borta. Något som i alla fall folkpartiet ska driva på.

När det gäller den sociala biten nämnde Jan vikten av att alla elever ska ha tillgång till skolsköterska när han eller hon behöver det.

FRA-frågan berördes också i talet. Viljan att hitta en lösning där integriteten säkras finns hos folkpartiets partiledare. Om det sedan är möjligt är en annan fråga. Men jag hoppas. Men snart måste också statsministern ta bladet från munnen. Det börjar bli pinsamt.

Innan jag går till sängs med Sudokun(den svåra) i BT som jag inte hann klart i morse måste jag fortsätta med detta om integritet. SvD har en ledarartikel idag som handlar just om hur vår integritet kringränns allt mer genom att vi i många fall måste ange vårt personnummer. Personnumren räcker inte till och man har utrett hur man ska kunna ändra systemet. Enligt artikeln har ingen hänsyn tagits till integritetsfrågor. (Har själv inte hunnit läsa utredningen).

Men snälla, se nu till att vi inte får en ny FRA-debatt. För mig känns faktiskt samkörning av olika register och att allt fler har tillgång till mitt liv i form av offentliga SPAR-register mm ett allvarligt hot mot integriteten. Om man nu gör en förändring av personnummersystemet. Se till att man belyser integritetsfrågorna.

God natt.

PS. Dagen efter kommer en sen rapportering på SvD om Björklunds sommartal.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Biten om Bin Laden och FRA var ju inte så lyckad. Ett riktigt stolpskott faktiskt. Tror Jan B att ett sånt argument ska få någon att tycka att han lyssnar på kritiken?
/Druveforsarn

Anonym sa...

Angående FRA

Det inte bara börjar bli pinsamt. Det är alldeles förskräckligt det som sker. Jan verkar inte lyssna alls på dem som med fasa åser hur integriteten sopas bort. Integriteten kränks redan i det ögonblick som FRA ens får tillgång till all internettrafik för att eventuellt kunna avlyssna denna. Detta har Europadomstolen sagt.

Det samhälle som alla de som nu går i pension har kämpat för, trampas under fötterna.

De hade nog hoppats att kunna få lämna ett samhälle i arv, som värdesatte integritet. Men nu ska denna offras på "signalspaningens" altare.

Jag är mycket besviken på att de liberala idéerna sviks!

Anonym sa...

Ytterligare ett gravt problem med de överdrivet tillgängliga personnumren är att kön och födelsedatum är inbyggt i själva numret. Detta leder till en förkärlek att använda just sorteringskriterierna kön och ålder i alla möjliga sammanhang där något slags urval/bedömning ska göras. Ett upplägg som cementerar köns- och åldersdiskriminering/fixering generellt i det svenska sammhället. Fram med egenskapslösa/slumpade ID-nummer. // J.Persson