måndag 4 augusti 2008

Dags att börja värna demokrati och respekt för varandra

Idag behöver jag inte jaga getingar. Det tar det ösande regnet hand om. Dessutom är det lite lättare att sitta inomhus och få lite mer gjort än när solen hettar. Men onekligen är SMHI duktiga på att ställa prognoser. Det varnades för mycket regn och det är mycket regn. (DN, SvD)

Något som inte stämmer helt och hållet tycker jag däremot är påståendet att svensken bryr sig mer än någonsin. Påståendet kommer från några frilansjournalister på SvD. Visserligen är vi inte alltid aktiva men är beredda när det hettar till enligt forskning som de hänvisar till.

Visst är många svenskar engagerade i föreningar av olika slag, idrottsföreningar eller andra ideella föreningar. Detta är oerhört värdefullt för samhället och ska värnas på alla sätt och vis. Här talar man om den sociala ekonomin. Samtidigt upplever jag att jag möter allt fler människor som är fokuserade på sig själva och som ser till sitt eget bästa i första hand även om det skulle drabba någon annan negativt.

Ofta innebär engagemanget i samhället en fråga som rör just personen själv eller dennes familj. Och glömmer att också andra grupper i samhället måste få sin del av kakan. Och visst ska man strida för sin sak, men man får inte glömma bort att den kaka som finns är begränsad. Att ta fulla ansvaret genom att sitta med in en förtroendevald församling innebär att man måste prioritera och det tror jag många glömmer bort. Jag hoppas att fler vill engagera sig politiskt och sitta med i en nämnd eller liknande. Jag tror att man får större förståelse för det som händer och sker i samhället då.

I en annan artikel skriver SvD om en kvinna som kom till Sverige som flykting från Bosnien och som engagerat sig i politiken. En tänkvärd artikel. Även om jag förmodligen inte håller med kvinnan i alla hennes åsikter, vi tillhör ju olika partier, så håller jag med kvinnan i hennes syn på den svenska demokratin. Alla kan välja och alla kan bli valda. Det betyder delaktighet. Men jag håller också med henne om att fler politiker måste ut bland människorna. Det får inte bli ett yrke att vara politiker.

Just därför måste fler människor engagera sig. Och då menar jag helhjärtat. Inte bara skriva kommentarer på bloggar och nedvärdera andra människor som personer.

För det är just precis vad som sker. Jag har så svårt att förstå dem som själva säger att de värnar medborgarnas integritet och sedan så grundligt kränker de personer vars åsikter de inte gillar. Jag kan inte se att man värnar personens integritet när man kallar en person för ärthjärna eller tjockskallig eller har hål i huvudet eller något annat offentligt på Internet. Än mindre lägger ut en namnlista på personer på Internet utan deras godkännande. För det är väl inte så att de som lagt ut det 103 namnen på den "hemliga listan" kollat med personerna innan att det var ok.

Att ha olika åsikter hör till en demokrati. Att tycka mer eller mindre om en enskild person är också ok. Men att kalla denna person offentligt på Internet för än det ena än det andra är inte ok. Det är dags att vi börjar visa respekt för varandra även om vi har olika åsikter. Och börja värna den demokrati vi har i landet. Att alla har en röst var när vi ska välja till olika beslutande församlingar. Och gillar vi inte den politik som förts så får någon annan chansen. Men sedan, som sagt, ska de som är folkvalda ge sig ut mer i samhället.

Inga kommentarer: