tisdag 26 augusti 2008

Allt är inte svart eller vitt och glöm inte empatin

Jag förstår inte varför man inte kan ha en nyanserad debatt i olika frågor. Konfrontationslinjen och en värld i svart eller vitt är det som gäller. Det leder definitivt inte tillvaron framåt utan skapar motsättningar mellan individer och mellan grupper av människor.

Det som får mig att skriva detta är moderaternas
debattartikelDN-debatt idag. Jag håller med om mycket av sakfrågorna i artikeln. Att det är viktigt att de som kommer hit får möjlighet att kunna försörja sig så snart som möjligt. Och att svenska lagar ska följas. Detta innebär också att vi inte accepterar att seder och bruk hindrar människor att leva det liv de själva vill leva. Det finns lagar som säger att man inte ens får slå små barn. Än mindre ta livet av unga flickor som vägrar gifta sig med den som föräldrarna bestämmer. Jag håller också med om att det är viktigt att ingen dras in i svartarbete och utnyttjas av arbetsgivare.

Men moderaterna som skriver artikeln glömmer att berätta några saker. Tonen i artikeln får oss att tro att alla invandrare blir försörjda av svenskar. De glömmer att tala om att det idag i Sverige finns många som kommit hit från andra länder och som gör en stor insats för Sverige. De ca 16% av den totala arbetande befolkningen som har utländsk bakgrund behövs för att hjulen ska gå runt. Många finns på ansvarsfulla poster men många tar också de jobb som inga svenskar vill ha.

Det de inte heller berättar är att det inte är invandrarnas eget fel att man saknar jobb. Jag tror att de allra flesta vill jobba och göra rätt för sig. Klart att det finns "latmaskar"bland de som kommer hit, precis som det finns "latmaskar" bland svenskar. Det finns flera orsaker till arbetslöshet. Den tidigare regeringens omhändertagande med långa tider i passivitet på flyktingförläggningar har bidragit till att man haft svårt att komma ut på arbetsmarknaden när man väl fått uppehållstillstånd. Men det är också faktumet att det saknas arbeten. Det är bra att regeringen nu talar om att det är viktigt att man får ett arbete så snart som möjligt när man kommer hit som asylsökande. Och att man stimuleras till att flytta till orter där det finns arbeten. Men man måste komma ihåg att det inte alla gånger är den arbetslöses eget fel att han eller hon inte har ett arbete.

En annan sak som också glöms bort i artikeln är att de allra flesta som kommer hit har varit med om mycket traumatiserade upplevelser och kan behöva hjälp att bearbeta dessa. Framförallt barnen behöver få stöd. Att när man är liten fått se någon dödas framför ögonen på en, kanske till och med en mamma eller pappa, kommer att bära spår genom hela livet och kanske resultera i att man själv hamnar snett senare i livet. Om man inte får hjälp.

Barn nämns två gånger i artikeln. Men då handlar det inte om flyktingbarns behov av trygghet och ömhet och stöd.

Något som också måste påpekas är att de allra flesta som kommer hit som flyktingar väljer inte att bosätta sig här, som artikelförfattarna skriver. Hade de kunnat leva kvar i sina hemländer hade de mycket hellre gjort det. Men vad skulle man själv göra om bomber och granater faller runt husknuten.

Visst är det viktigt med egen försörjning men för den skull måste man också komma ihåg att det är människor det handlar om. Människor som varit med om fasansfulla saker, som vi inte ens kan föreställa oss hur det är.

Mänsklighet och empati saknas fullständigt i artikeln. Enligt denna betraktas människorna enbart som jobbmaskiner inte mänskliga varelser av kött och blod med mycket i bagaget. Både negativt och positivt. Både traumatiserade upplevelser men också yrkeskunskap och utbildning.

Och allt är inte svart eller vitt eller handlar om pengar. Det finns något som heter empati också. Den borde ha framskymtat någon stans i artikeln.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen människa är hjälpt av empati. Jag avskyr om folk skulle tycka synd om mig!

Anonym sa...

De 16% som du anger som bidrar till Sveriges försörjning kan nog anses som försumbart i förhållande till de kostnader som resterande 84% kostar inte bara vid entren utan också resten av livet i både 1:sta och 2:dra generation, med brända skolor etc.
Empati ja men inte bara empati utan acceptens av våra värden också!

Anne-Marie Ekström sa...

Förlåt. Jag uttryckte mig nog lite otydligt. Det är 16 % av den totala arbetande befolkningen i Sverige som har utländsk bakgrund. Siffror från SCB. Hoppats jag har förtydligat det i mitt inlägg ovan.
Så till empati. Det betyder inte att jag tycker synd om någon. Enligt wikipedia så betecknar det förmågan att ha medvetande om andra personers känslor. Läs mer på Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Empati

Anonym sa...

Om du tittar upp på SCB så är det bara nånstans 20% av invandrarna ifrån mellanöstern och afrika som klassas som självförsörjande. Resten försörjs i hög grad av bidrag.

Det är bara en bråkdel av dom som kommer hit som är flyktingar, och av dom som kommer hit, hur många är det som hör till dom som har störst behov? Kan man betala dom 10000-tals kronor det kostar att ta sig hit svart så är sannolikheten för att man skulle klarat sig utmärkt i nåt grannland uppenbar. Det är extremt ineffektivt sätt att hjälpa att ta in folk hit, man hade kunnat göra oerhört mycket mer för samma kostnad på plats och i grannländer.

Pensionsproblemen löser vi inte heller genom invandring, det verkar ekonomerna tämligen ense om. Dom sociala problem det medför kommer inom överskådlig tid långt överstiga eventuella vinster.

Anonym sa...

"En annan sak som också glöms bort i artikeln är att de allra flesta som kommer hit har varit med om mycket traumatiserade upplevelser och kan behöva hjälp att bearbeta dessa."

Jag hävdar tvärtom att en absolut minoritet av de som kommer hit har upplevt dessa trauma som du hävdar. Det är inte särskilt hederligt av dig - speciellt inte som förtroendevald - att torgföra dylika påståenden. Vi ska självfallet kunna erbjuda en fristad av temporär eller permanent karaktär för de olyckligt lottade individer som behöver en asyl; men det innebär inte att alla som vill hit per automatik uppfyller kraven på flyktingstatus. Jag tror att du innerst inne är väl medveten om att så är faller, men i likhet med många andra hellre lyssnar till hjärtat än hjärnan. Empati är aldrig fel, men det är heller inte sunt förnuft!

Unknown sa...

Billström har naturligtvis rätt. Det var ett påpassligt och bra utspel. Invandringskostnaderna måste minskas.

Problemet är att utspelet inlemmar sig i överordnad borgerlig klassförskansningspolitik, vilket enligt Tankelagen Om Primitiv Association betingar Aftonbladsvänsterns reaktion, med obligatoriskt retorikutbrott humanism fiske i främlingsfientlighetens grumliga vatten blah blah blah blah varigenom vänsterpolitiken diskrediteras folkligt och den borgerliga huvudagendan i själva verket biträdes.

Här blir det lite komplixerat. Analysen behöver föras i mer än ett led, vilket natuligtvis övergår den politiskt-mediala överklassens supraklavikulära kapacitet (folket har ingen alls). Politik = Dumskallarnas Sammansvärjning

Anonym sa...

Citat Karl:
"Kan man betala dom 10000-tals kronor det kostar att ta sig hit svart så är sannolikheten för att man skulle klarat sig utmärkt i nåt grannland uppenbar."

Jo så har jag också tänkt.
Att vi aldrig når de verkligt behövande !
Utom bara dem som kan "betala för sig".
Den "ultimativa lösningen" torde här vara att vi skickade regeringsplanet i shuttle-trafik till hemländerna ???
Nej, makabert skämt ! Som jag dock misstänker att de Gröna snappar upp snart ?

Men vi kan väl inte bara inrikta oss på att hjälpa bara dem som har råd med en resa till Sverige ??

En möjligthet vore "hjälp i hemlandet", där vi skulle kunna inrätta ett betydligt rättvisare hjälpsystem för betydligt mer behövande. Eller ?

För vad blir kvar av hemlandet om vi tar emot alla någorlunda välmående här ?

Tjalle

Anonym sa...

Något klokt av moderaterna för en gång skull. Talade med en svensk FN-officer för en vecka sen och han sa vi håller på förstöra landet med invandringen. Sverige är "möjligheternas land" för terrorister, narkotika och att leva på bidag.

Anonym sa...

Naturligtvis har Billström o Co rätt.
Någonting måste hända. Och man borde gå ännu längre. Invandringen borde strypas till ett minimum tills vi har fått ordning och reda i landet.

Enligt UNHCR:s sammanställning är Sverige västvärldens fjärde största asylland.
Sverige tog emot en dryg tredjedel av de totalt 6 240 somalier som sökte en fristad i västvärlden.

Vad är det som lockar somalier till just Sverige av alla länder i världen? Är det vårat klimat och chansen till att få ett jobb? Eller är det chansen till en kravlös tillvaro och livstidsförsörjning genom svenska skattemedel?

//Jinge

Anonym sa...

Det läskiga är att det finns mycket forskning internationellt som visar på dom problem invandring leder till, men den hör man aldrig nåt om i debatten.

Det är bara att se hur det går i holland, 57% av holländarna anser att det är hollands genom historiens största misstag att ta in stora grupper invandrare. Många vill till och med flytta ifrån landet för att det är så mycket problem.

Anonym sa...

Här är en artikel som visar att det är många invandrare som jobbar och sliter hårt för att hålla vårat välfärds-Sverige på fötterna:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=378763

Hairy Swede sa...

at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. setting expectations on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

Anonym sa...

Så här bra fungerar mångkulturen i holland:

http://www.nisnews.nl/public/270308_1.htm

http://web.inter.nl.net/users/Paul.Treanor/immigration-nl.html

Iden grundar sig i en djup okunskap om socialpsykologi och hur människor fungerar.

Anonym sa...

Huvudproblemet för invandrare att komma in på arbetsmarkanden anser jag vara LAS. Läsa gärna mer på min blogg där jag förtillfället debatterar frågan med Fredrich Legnemark (v).

Hade gött /Malmberg