fredag 22 augusti 2008

Barn och gamla, här och i Kina

Trots den sena timmen måste jag skriv ner några ytterligare rader. Vi har pratat om barn i fullmäktige i kväll. Och tagit beslut om vårdnadsbidrag. Den här bloggen är lite fortsättning på den förra.

Frågan är om alla föräldrar ens skulle ha vårdnaden om sina barn. Enligt brottsförebyggande rådet ökar antalet ärenden av barnmisshandel dramatiskt. (SvD) Ett fall har uppdagats i Stockholm där en två månaders baby har misshandlats till döds av sina föräldrar. Oerhört tragiskt. Siffran från Brå är att hittills har 1037 ärenden anmälts men man tror att siffran är betydligt större på grund av ett stort mörkertal.

Dessa uppgifter är oerhört skrämmande. Här tror jag att vi alla måste vara mer uppmärksamma på om barn i vår närhet verkar fara illa (utan att för den skull lagstifta om en civilkuragelag). Det finns inget som berör mig så illa som när barn, oavsett ålder, men i synnerhet riktigt små barn far illa. De kan inte försvara sig själva utan är beroende av vuxenvärldens omsorg. Här har ju förskolan faktiskt en viktig uppgift. När vi utestänger den genom till exempel ett vårdnadsbidrag så ställer det krav på omgivningen i övrigt. För som sagt, alla föräldrar är inte de bäst lämpade att ta hand om sina barn. Men man får inte heller måla upp skräckexempel på motsatsen där allt blir nattsvart om föräldrarna själva tar hand om barnen när de är riktigt små. I kvällens debatt fanns båda ytterligheterna representerade.

Alla barn har rätt att få en god omvårdnad. Oavsett vem som står för den.

Mer om barn. Och igen om hur Kina pressar sina barn och ungdomar. Och ljuger och fejkar. Tidigare handlade det om att en flicka sjöng och en annan mimade för att hon var vackrare. Om det nu är sant att en kvinnlig kinesisk gymnast som vann guld bara är 14 år och för ung för OS. Det påstår i alla fall en datahacker som hackat sig fram till ett dokument där flickans födelsedatum finns med. (SvD, DN) Det är inte otroligt att det är sant. Det verkar vara så att Kina gör vad som helst både för att vinna och för att visa upp ett snyggt ansikte utåt. Att man sedan pressar barn till det yttersta och använder även slag om det skulle behövas. Det struntar man i.

Det är tydligen inte heller bara barn som utnyttja s och skymfas. Två 70-åriga damer som förflyttats från sina lägenheter för sex år sedan och lovats nya lägenheter har ännu inte fått det. (DN) I samband med OS ville de protestera i en av de parker som upplåtits för demonstrationer men har i stället dömts till omskolningsläger. Den ena blind och den andra måste ha stöda av käpp. Detta säger allt om de kinesiska myndigheternas syn på de mänskliga rättigheterna. Hur kan man straffa 70-åriga damer som bara vill protestera mot att man blivit bortkörd från sin bostad och sex år senare ännu inte fått någon ny, trots löfte.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anne-Marie,

Då jag vistas mycket i Kina så vet jag hur sådana saker fungerar och att ändra åldern på ett pass är inte överdrivet svårt, bara man är kompis med rätt person, så att det är möjligt att åstadkomma detta med falsk ålder och sen lura IOK med bevis i form av ett pass är något jag är helt övertygad om att ex landslagscoachen för gymnasterna inte har något som helst problem att göra.

Tycker f.ö att din blogg är underbar, Alla politiker borde vara tvingade enligt lag att skriva blogg så man får lite inblick i era tankegångar och hur ni resonerar er fram till de beslut ni fattar, det skulle helt klart få politiker föraktet att minska.

SB sa...

Även jag har besökt Kina och förutom allt storslaget som finns att se så är ett av de bestående minnena därifrån att människor något man har i dussinvara, förbrukar och lägger till sidan när det inte fungerar. Ungefär så.

Att prestera och göra nationen stolt, är viktigare än allt annat, viktigare än varje individs väl och ve.

brrr....

Anonym sa...

Sverige skickade ju en simmerska som fyller 15 i år till os, så det är väl inte världens grej. Men åldersgränsen för gymnastik är 16.

Anonym sa...

Anne-Marie,

när vi noterar att Kina har så mycket "hyss" för sig frågar jag mig varför de får 73 mio i "bistånd" av oss i år.
Och ryssarna, som hyssar i Georgien, får cirka 300 mio. Varför ?

Tjalle

Anonym sa...

Hej!

Vill börja med att säga att jag tycker om att läsa din blogg!

Ang det du skrev om spädbarnet som blev misshandlat till döds så är jag bekant med familjen. Jag har kännt dem i flera år och varken jag eller någon annan i min närhet har någonsin kunnat tro att något sådant här skulle kunna hända. De har varit barnvakt till mina barn och jag har aldrig varit orolig de gångerna. Vi är alla chokade och hoppas på att detta bara är en tragisk olyckshändlse. Förskolan har aldrig sätt några som helst tendenser att barnen har farit illa. Jag håller med dig att det är jätte viktigt att förskolorna håller ögonen och öronen öppna för att se var som egentligen pågår i familjerna men i det här läget hade det inte hjälpt för ingenting syntes utåt!!