lördag 23 augusti 2008

OS-facit

Det är inte utan att jag tycker att det ska bli rätt skönt när OS är slut. Det är tröttsamt att dag ut och dag in läsa att idag har vi si och så många medaljchanser för att när dagen är slut konstatera att det blev inte så mycket av det. Det är inte det att jag förringar deltagarnas insatser. Det är stort att komma till en OS-final. Vi är trots allt ett litet land med 9 miljoner invånare. Kina till exempel har över en miljard. Alltså mer än 100 gånger mer än Sverige.

Utan jag är trött på alla upptrissade förväntningar. Och sedan alla besvikna skriverier. Visst är det jätteroligt om någon svensk tar medalj. Och självklart får väl de som "misslyckats" ta sig en funderare varför det gick som det gick, när de kommer hem.

Man kan ju ställa sig frågan varför det är de som man minst väntat sig skulle ta medalj som gjort det. Kanske att de inte haft samma press på sig som det "stora" namnen. Bara min egen spekulation. Men onekligen tycker jag förstås som ordförande i en tennisklubb, Sandareds, att den roligaste medaljen är den som dubbelparet i tennis tog. Jag tycker också att Jörgen Perssons fjärde plats också är värd att nämnas. En kämpainsats.

Sedan kan jag också tycka att en sport som går ut på att sparka motståndaren, taekwondo, inte hör hemma i OS. Idag blev dessutom en svensk domare sparkad av en förlorare med spräckt läpp som resultat. (Rubriken i DN och SvD och även Aftonbladet kanske var lite väl blodig jämfört med vad som står i artikeln. Åtminstone såg jag framför mig någon som låg på golvet halvt massakrerad) . Jag har så väldigt svårt att förstå mig på sporter som går ut på att skada motståndaren. Där inbegriper jag också boxning och andra kampsporter. Vi gör allt vi kan (eller borde åtminstone) för att minska våld och misshandel ute i samhället. Så tillåter vi det på idrottsarenorna. Den ekvationen går inte ihop för mig. Även om det finns läkare mm till hands. Åtminstone när det gäller taekwondo, får jag medhåll också från Jan Majlard på SvD sporten.

Ett annat, inte så roligt facit från OS i Peking är alla som arresterats för att de visat sitt missnöje. Enligt reportrar utan gränser har OS varit en katastrof för yttrandefriheten. Det handlar om pro-Tibet aktivister och förespråkare för mänskliga rättigheter som arresterats. 15 personer har till och med arresterats för att ha sökt tillstånd att demonstrera. Dessutom har utländska journalister både trakasserats och till och några till och med fängslats. (DN) Frågan huruvida de mänskliga rättigheterna förbättrats eller ej i Kina på grund av OS tror jag är en fråga som kommer att diskuteras länge. Faktum är i alla fall att världen fått mer vetskap om vad som sker där borta.

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Länder med betydligt mindre än 9 miljoner har tagit guld. Sverige får helt enkelt erkänna att vi som folk är mer inresserade av att titta på idrott än att utöva densamma.

Morfar Lasse sa...

Sveriges idrotts utövare som kommit till Peking har varit duktiga. De har bevisat att de tillhör ett toppskickt inom sina grenar. - [i]Tänk efter! Hur många idrottsmän i världen som ville men inte lyckades komma till Peking.[/i]
[b]Streck på er ni är jättebra[b/]

Anonym sa...

Traditionella idrotter som går ut på att tävla om vem som är bäst i kamp, har väldigt sällan något med misshandel eller andra bråk i vårt samhälle. Jag har själv varit aktiv utövare i flera kampsporter i nästan tio år och några av de första sakerna du får lära dig är respekt och ödmjukhet. Ja, det finns delar i vår sport som tränas för kamp, men det är inte allt. Att dra direkta paraleller till dödsmisshandlar som sportkrönikören i SvD gör, är bara osmakligt!
Om vi förbjuder en kampsport med fullkontakt (dessutom med skydd och läkarkontroller), bör vi då också förbjuda skytte, bågskytte, ishockey eller cykling etc där både slagsmål, doping och "uppmuntran till mervåld och vapenanvändning" förekommer? Nej, självklart inte! Dra inte alla över en kam och försök vara lite mer kritisk till det du läser i tidningarna.
Du kanske borde testa lite kampsport själv? Vem vet, du kanske tycker att det är jätteroligt?