fredag 8 augusti 2008

OS för nästan hela slanten

Tack SMHI för att ni hade fel om vädret. Visserligen regnade det rejält i natt men i stället för ihållande regn idag kan det i stället till och med bli sol. Om den prognosen är rätt förstås. Onekligen är det trevligare med sol än med regn. Även om det sägs att det inte finns något dåligt väder. Bara dåliga kläder. Så var vädret avklarat. Förstår inte varför jag alltid tar upp det. Men det är väl något vi svenskar alltid talar om. Har vi inget annat att säga så blir det väder.

Dagens stora händelse för övrigt är självklart att OS startar. Diskussionerna om OS och Kina har pågått länge. Återstår att se om de mänskliga rättigheterna kommer att bli bättre. Fokus på vad som händer och sker där borta har det i alla fall blivit. Protester och demonstrationer har följt i OS-facklans spår och rapporter om hur människor tystas och människors rättigheter åsidosätts har förekommit i mängder. Även svenska idrottare har skrivit under ett protestbrev mot hur Kina agerat i Tibet. Bra och modigt. Hoppas att det inte för med sig några repressalier för idrottarna.

Hoppas att det inte heller sker några allvarligare incidenter under OS-spelen. Hot förekommer. (DN, SvD) OS kommer de närmaste veckorna att dominera vardagen. Massor med sändningar på TV. Till glädje för många och till fasa för de som inte alls är intresserade av sport. Själv kommer jag väl att se så där lagom mycket. Inte tänker jag sitta uppe på natten i alla fall. Men självklart hoppas jag på svenska framgångar. Kul att Christian Ohlsson får bära svenska flaggan vid invigningen.

Lite mer fundersam är jag över hur man försöker styra vädret genom att beskjuta molnen med kemikaliemissiler för att få regnet att falla på annat ställe än över Fågelboet och invigningen. Missilerna innehåller silverjodid, ett ämne som väl inte är helt ofarligt om man ska tro det säkerhetsdatablad som gäller för ämnet. Bland annat ska man gå ut i friska luften om man andas in det. Sedan är inte jag någon kemikalieexpert men jag är alltid misstänksam när man använder kemikalier i naturen (DN)

För stockholmare, 08-or har dagen tydligen också stor betydelse. (SvD, Dagens datum är ju 08-08-08. Jag tycker om Stockholm. Jag har tillbringat rätt stor del av min tid under fyra år där. Jag tycker om att åka dit men det är också skönt att komma hem till Borås och jag tror inte jag vill bo i Stockholm för evigt. Men ha en trevlig dag alla stockholmare. Här i Borås firar vi alla dagar. Ja. Det var väl lite överdrivet kanske. Men vi har fest varje torsdag på sommaren. Vi firar stadens födelsedag varje år och mycket mycket mer.

Det finns massor mer att skriva om idag. Men om ca 6 timmar kommer barnbarnen. Och till dess måste jag göra en hel del. Mitt i allt kommer OS-invigningen. Den tänker jag inte missa. Måste kolla hur vädret blev. Naturligt eller på konstgjord väg.

Inga kommentarer: